DEN BESTE PÅSKEMATEN
I påsken dyrker vi de rike mattradisjonene våre, og på bordet kommer lam, kylling, eggeretter, deilige kaker og rykende fersk bakst, for å nevne noe. Her har jeg samlet noen oppskrifter på det jeg synes smaker ekstra godt i påsken.
Dagen starter med en lang påskefrokost mens vi lytter til Påskelabyrinten. På bordet står det gjerne eltefrie rundstykker. Jeg lager en deig som får stå i kjøleskapet i flere dager og steke opp rundstykker etter behov. Prøv gjerne denne oppskriften på eltefrie müslirundstykker (eller favorittoppskriften din). Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her. Ellers står gjerne egg i en eller annen variant på bordet, for eksempel djevelegg, frokostegg med baconpinner eller påskecocotte med spinat og tomat.
Smakfulle lunsjtips i påsken kan være kyllingpai med spinat, tomat og feta, salade Niçoise, potetpanne med røkt laks eller en nydelig salat med bakte gulrøtter og paprikadip. Alle lunsjoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
Kaker og søte saker hører påsken til. Våre favoritter er sitronterte, sjokoladekake med et hint av appelsin, sjokoladekrem og påskeegg og sitronkake med valmuefrø. Søt gjærbakst er heller ikke å forakte, har du testet den nye oppskriften på epleruller med kanelkrem?
Lam er påskemat nummer en. Hva med lammestek med ratatouille og bak sellerirotpuré, lammefilet med gratinert potetmos, lammecarré med timiansjy og honningbakte gulrøtter, moussaka, lammekebab med syltet rødløk og mynteyoghurt eller lammegryte med rotgrønnsaker? Mulighetene er mange, alle lammeoppskriftene finner du samlet her.
Kylling er også nydelig påskemat, for eksempel kylling med appelsinsaus og lun gulrotsalat, helstekt chilikylling og asiatisk nudelsuppe med kylling. And er også populært, har du testet andebryst med appelsinsaus?
Et par fiskemåltider må også med, her har vi mange favoritter, blant annet ovnsbakt ørret med urtelokk og dillpoteter, torsk med chorizosalsa og søtpotetmos og verdens beste fiskesuppe. Mannen min ønsker seg alltid bacalao i påsken, og det får han selvsagt.
Dessert må vi selvsagt også ha, i alle fall et par ganger i løpet av påsken. Med litt sitronkrem på lur kan du lage deilig minipavlova eller sitronpai på glass. Sjokoladefondant med spennende tilbehør, karamellpudding med appelsinsaus eller parfait med appelsinkaramell og sjokoladesmuler er alltid populært, mens pannekaker med appelsinsaus er en litt enklere variant.
Dersom du ønsker å lage en treretters meny i påsken finner du flere påskemenyer samlet her.
Jeg håper du finner noe som frister og inspirerer til nye matgleder i påsken. Alle påskeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
Hva er din påskemat-favoritt?
Her var det mye god påskemat! Kylling paien ser lekker ut. 🙂
For en fantastisk påskemat. Gleder meg virkelig til å prøve noe av dette denne påska.Du er fantastisk Trine. God påske.