Lettvinte og gode fiskemiddager er alltid populære, og denne fiskeformen passer veldig godt inn i den kategorien. Jeg har her brukt laks som får kose seg i en deilig blanding av rød pesto, matfløte og grønnsaker, og toppet med en deilig nøtteblanding som gir en god smak og fin tekstur til fisken. Det er ikke veldig mange minuttene du bruker på å gjøre klar ingrediensene til denne retten, og mens den steker seg ferdig i ovnen kan jo du gjøre noe helt annet - eller bare slappe av litt.

Ingredienser

LAKS & NØTTELOKK

600 g laksefilet eller ørret
2-3 ss persille , finhakket
2 ss parmesan , finrevet
2 ss pinjekjerner , grovt hakket
1 sitron , finrevet skall
2 ss extra vigin olivenolje
salt og pepper

GRØNNSAKER & TILBEHØR

1 rødløk , i tynne båter
nøytral olje til steking
3 fedd hvitløk , grovt hakket
1 rød paprika , i terninger
100 g spinat (ca.)
100 g cherrytomater , delt i to
4 porsjoner ris , poteter, pasta el.

RØD PESTOSAUS

3 dl matfløte
50 g parmesan , finrevet
2 ss rød pesto (ca.)
2-3 ts kyllingfond eller grønnsaksfond
2-3 klyper chiliflak

SLIK GJØR DU

Laks med nøttelokk og rød pestosaus

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Skjær opp grønnsakene som angitt. Kok ris, poteter eller annet tilbehør etter anvisningen. Dersom du ønsker å lage pestoen selv kan du benytte denne oppskriften.

Stek løken i litt nøytral olje til den er blank og myk. La paprika og hvitløk steke med de siste minuttene. Tilsett deretter spinat og tomater og la de surre med til spinaten begynner å falle sammen. Krydre med litt salt og nykvernet sort pepper. Fordel grønnsakene i en form som er ca. 28 x 22 cm.

Hell matfløten i stekepannen og varm den opp mot kokepunktet. Tilsett parmesan og smak til med rød pesto, chiliflak, kyllingfond, salt og pepper. Hell den varme sausen over grønnsakene.

Skjær fisken i 4 jevnstore biter, krydre med litt salt og dytt dem litt nedi grønnsaksblandingen. Rør sammen persille, parmesan, pinjekjerner, sitronskall og olivenolje, og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen oppå fisken.

Stekes på midterste rille i ca. 18 minutter, til fisken er passe stekt og nøttelokket har tatt litt farge. La retten hvile i ca. 5 minutter, og server den deretter med ønsket tilbehør.

Laks med nøttelokk og rød pestosaus

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne lakseretten var en innertier hos en matglad familie! Tommel opp fra alle! Nøttelokket var veldig smakfullt og balansert i smakene. Neste gang vil jeg nok senke temperaturen siden fisken ble noe overstekt. Takk for inspirasjon!

 2. Veldig god. Skal nå lage denne retten for 2.gang på kort tid. Blir nok helt sikkert flere ganger. Anbefales.

 3. Laget den for første gang forrige uke og måtte ha den igjen i dag. Litt kutting og rasping gjør at man bruker litt tid på den, men du verden så god! Blitt en ny favoritt!

 4. Utrolig godt. Brukte poteter til, tror det passer. Dere enn ris. Hadde ikke chiliflak, men olivenolje med chili fungerte bra. Denne vil bli gjentatt ofte.

 5. Gode fiskeretter (som jeg får til…) er det lenger mellom, men dette var skikkelig godt! Til og med mannen, som mener seg forspist på fisk fra tidlige år, syntes denne retten var utrolig god. Lages til middag for andre gang på kort tid

   1. Jeg prøvde denne. Festmat! Så utrolig gode smaker, og jeg hadde bulgur til. Lage til 4, med en frisk riesling til. Kjempegodt!

 6. Elsker denne retten (og det meste på denne bloggen for øvrig). I denne rette, og en del andre, brukes det ofte spinat. Jeg har lært at man aldri skal varme opp igjen spinat. Har du noe tips til eventuelt noe man kan erstatte spinaten med om man vet at maten kommer til å bli varmet opp igjen? 🙂

  1. Jeg har droppet spinat, og lagt til gulrøtter i denne retten tidligere. Stekte da gulrøttene i panna først. Det ble godt. Påstår ikke at spinat og gulrøtter ligner, da.

   Ser at en annen har kommentert at hun har lagt til blomkål og brokkoli i denne retten. Så det er også en mulighet.

 7. Jeg har lyst å lage denne retten til lese gruppen min, og lurer på om du har forslag til en god vin som passer til denne retten. Blir veldig glad for tips! Hilsen Heidi

  1. Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen din, det er alltid gøy å høre at en oppskrift slår an «der ute» også! 🙂

 8. Hele familien var enige om at dette var kjempegodt. Kommer til å bli laget flere ganger. Tommel opp!

 9. Lagde denne i dag og det var noe som virkelig falt i smak. Nydelige smaker og ganske mektig. Jeg brukte ferdig pesto rosso fra Di Gusto og serverte med ovnsbakte potetbåter til.
  Tusen takk for all inspirasjon og nydelige retter.

  Klemmer fra to som blir så fort matleie.

 10. Til og med min gamle mor synes denne retten var utrolig god – nøttelokket var aldeles nydelig! Denne skal lages flere ganger!

 11. Kanskje litt dumt å ha ordet «nøttelokk» i overskriften når det ikke er nøtter i oppskriften? (med forbehold om at pestoen også er nøttefri)
  Jeg har valgt bort denne oppskriften hver gang jeg har søkt siden jeg har nøtteallergiker i familien.
  Men nå ser jeg jo at det dreier seg om pinjekjerner, og ikke nøtter, så da gleder jeg meg til å prøve den!
  Men det kan jo være flere nøtteallergikere der ute som blir «lurt»….

  1. Med nesten 3000 oppskrifter på bloggen er det ikke alltid så lett å finne navn som skal skille de ulike oppskriftene fra hverandre. Pinjekjerner omtales også som pinjenøtter… «Nøttelokk» er inspirert av en torskeoppskrift som jeg la ut for mer enn 10 år siden, og som mange har fått et forhold til. Her er det slett ikke meningen å «lure» noen, og uansett regner jeg med at nøtteallergikere vet hva dere evt. kan erstatte nøttene med for å oppnå omtrent samme tekstur/smak. Håper retten faller i smak!

 12. Min mann (nordlending) sa: Fy f… dette var godt, ja bedre enn godt, like godt som søndagsmiddag, nei bedre enn søndagsmiddag!
  Utrolig god rett. Kommer nok på menyen igjen, gjerne når barn og barnebarn kommer til middag.

 13. Denne likte familien veldig godt. Servert med havre ris. Kommer til å lage denne flere ganger.

 14. Supergod! Serveres som selskapsmat hos oss, men også på hverdager når vi får lyst på noe godt. Lager dobbel porsjon topping

 15. Tusen takk for maten, Trine! For en fantastisk god oppskrift. Den er laget for andre gang, og vi er like begeistret. Anbefales!

 16. Supergod og lettvint laks/ørret middag!
  Mange gode smaker!
  Blir nok en rett som blir servert ofte.

 17. Hei Trine,
  Denne oppskriften ser veldig spennende ut!
  Jeg lurer på om det går an å erstatte parmesan med en annen ost?

 18. Nydelig lakserett. Trenger absolutt ikke tilbehør til denne. Neste gang øker jeg på med spinat og bruker hvitløk i toppingen. Takk for fantastiske middagsoppskrifter, Elsker dem

 19. Magisk! Nydelige smaker!Restaurantmat på « hjemmekjøkkenet!» Dine oppskrifter er rett og slett fantastisk,Trine!

 20. Jeg trodde ikke at barna kom til å spise denne siden alt er blandet og det er mye grønt i , men de syntes det var veldig godt! Vi voksne har fått en ny favoritt lakserett. Nydelige smaker i denne retten. Serverte med pastaskruer til, og det passa godt til den tomatiserte fløtesausen.

 21. Denne retten er en ny favoritt hos oss. Jeg har av og til tatt litt mer grønnsaker i formen, blomkål og brokkoli går perfekt sammen med resten

 22. Hej 🙂 jag har lagat denna flera gånger och den har varit en höjdare hos både samboer och vänner. Har även delat receptet vidare för att vänner har önskat laga den. Tipptopp!

  1. Det er alltid så hyggelig å høre at andre liker oppskriftene mine også! Tusen takk for tilbakemeldingen!

 23. Nydelig rett! Jeg brukte Red curry paste fra Santa Maria. Er det andre alternativer eller blir det da en annen smak?

 24. Retten var meget godt likt i selskapet hjemme hos oss! Alle elsket den. Takk for oppskriften.

 25. Hej, liker denna oppskriften, har lagat den flera gånger till mig och min samboer.
  Kan jag bruke torsk också? Tänkte variera lite eftersom jag är gravid och behöver mer vit fisk.

 26. Har laget retten med torsk! Det var fantastisk godt og smakfullt. Kommer til å bli en undlingsrett til familien min. Enkelt og godt. Praktisk til gjester. Takk for det!

 27. Er det mulig å fryse retten/ evt ha den i kjøleskapet og varme opp neste dag hvis det blir rester?

 28. Kjempe god og ikke så helt verst i pris heller nå, kun 560kr for alle råvarene (middag til tre: )

  1. Ja, det går fint. Hvis du bruker buljongterning kan du smuldre litt av den oppi. Smak deg frem til hvor mye.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste