Du som har vært innom matbloggen tidligere, har nok snublet over en og annen oppskrift på focaccia. Jeg har tidligere pleid å lage focaccia i en liten langpanne, men siden focacciaforbruket i heimen er så stort, har jeg nå gått over til å lage focaccia i den store langpannen. Og det er jo også det mest fornuftige, det blir jo mer "mat" av det - og jobben er jo den samme (men det blir jo like fort tomt likevel). Og, jeg må jo også begynne å tenke mer over tidseffektivisering nå når mammapermisjonen er over, og hverdag og jobb venter på mandag.

#LESERFAVORITT FRA 2009

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

2 l hvetemel (1100 gram)
1 l vann
50 g gjær (eller 1 pose tørrgjær)
3 ss extra vigin olivenolje
1 ts sukker
1 ts salt

TOPPING

1/2 dl extra vigin olivenolje (ca.)
flaksalt
rosmarin , frisk eller tørket (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Focaccia i stor langpanne

Rør gjæren ut i lunkent vann, og tilsett olivenolje og sukker. Rør deretter inn hvetemel og salt, til du har en jevn deig. Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens. Drypp over litt olivenolje slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med lokk eller plast, og sett til heving i 45 minutter eller mer, til deigen har økt til omtrent dobbel størrelse. 

Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt stor langpanne. Klapp deigen jevnt utover slik at den dekker formen. La brødet etterheve under plast i minst 30 minutter. Prikk hull i deigen med fingrene. Ha eventuelt litt av oljen på fingeren så slipper du deigkliss på fingrene. Ringle olivenolje over det ferdighevede brødet og dryss over flaksalt og eventuelt frisk eller tørket rosmarin.

Stekes på nederste/nest nederste rille i varm stekeovn 225 grader (over- og undervarme) i 30-40 min. Avkjøl på rist.

Brødet kan smaksettes etter ønske, feks med soltørkede tomater og sorte oliven, eller en urteolje. Alle focaccia-oppskrifter på bloggen finner du samlet her.

Server focaccia som tilbehør til supper, pasta, gryteretter, antipasti eller del brødet i to på langs og fyll det med deilig pålegg til lunsj, brunsj eller kvelds.

Focaccia i stor langpanne

Brødet egner seg ypperlig å fryse ned. Jeg pleier å fryse ned brødet i stykker tilsvarende ca. 2 porsjoner, lar de tine opp før jeg varmer de 3-5 minutter på 200 grader i varmluftsovnen. Enkelt og utrolig godt!

VELBEKOMME!

(PS. Oppskriften er oppdatert med nye bilder)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Meg og min kjære fikk servert dette deilige brødet hos min kjære nabo Anett i Hestnes-helt fantastisk… Så nå har vi laget det selv og skal kose oss med i påsken… Stor bolle med salat har vi også laget oss, så nå er det duket for ett herre-måltid med en god vin…. God påske… Cesilie

 2. Nå har jeg vært inne på bloggen din mange ganger, ute og lagt igjen hilsen til deg. Sjokoladefondanten er allerede prøvd. Bringebærsasuen var utmerket! En liten kule sitronsorbet, og det ble en himmelsk desert. Det er en flott blogg du har her. Gleder meg til å prøve flere av forslagene dine.

 3. Hei Trine :O)Nå står deigen til heving hos meg,og jeg gleder meg til å servere det til marinert kylling i morgen.God påske til deg og dine.Hilsen Vsg :O)

 4. Tak kfor super oppskrift! Dette ble deilig =) Blir nok fast innslag i heimen!God Påske til deg og dine!Hilsen Evigoptimist.

 5. Hei Trine!Herlig, fristende blogg du har!Jeg har sneket noen oppskrifter og en haug med idèer fra bloggen din til nå, takk for inspirasjon! Flotte bilder også.. nam..Tillot meg å linke til deg fra bloggen min 😀

 6. O’lykke!! Nå får jeg mye inspirasjon til mat fremover. *gledeseg*Googlet svinefilet steketid og vips! der var du. Herlig!!! :)))Vibeke 🙂

 7. Hei. Har laget foccacia etter din oppskrift, og den ble god. Du er kjempeflink til å ta matbilder. Jeg prøver på det samme, men det blir litt ymse. Min niese (som slett ikke er noen diplomat) sier at de første bildene mine er direkte uappetittlige! Men jeg har stor tro opå at det skal bedre seg.Matbloggerhilsen fra mormonsen – en glad amatør

 8. Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Dette brødet ER enkelt og godt, og det er alltid så koselig å få gode tilbakemeldinger på det. Så koselig at du liker bildene mine MorMonsen! Det er ikke bare enkelt å ta gode matbilder, men øvelse gjør mester! Og et godt kamera. Jeg fikk speilreflekskamera av min kjære til jul, og det var noe helt annet enn kompaktkameraet! Fortsett å ta bilder, så skal du se at niesen din må bite i seg ordene innen kort tid, og hun ikke har gjort det allerede. Og mens jeg prater om fotografering, så kan jeg jo opplyse at jeg rett som det er blir «mobbet» av min kjære, fordi jeg jo må ta bilder av retten før den skal fortæres…

 9. Har et tips til garnityr på foccaciaen: stek rødløk myk i olje, ha på salt/pepper, og ha oppå brødet. Blir utrolig god smak da:-)

 10. Hei! For noen flotte sider! Mange fristende retter og lekre bilder! Jeg har laget foccaciaen i dag, fantastisk god! Tusen takk!!!!

 11. Hei Trine :)Ville bare takke for utrolig mange flotte oppskrifter, jeg har laget masse av det du har lagt ut og alt har smakt like godt;)I focaccia brødet i langpanne har jeg brukt Apetina feta ost med soltørkede tomater og hvitløk og det ble en helt utrolig god smak. Gleder meg til å følge med på siden din videre 🙂 Cecilie

 12. Takk for oppskrift! Denne oppskriften har jeg brukt mange ganger, og den blir alltid vellykket, og itillegg er den superenkel!

 13. Hei!
  Denne oppskriften har jeg brukt mange ganger, og er veldig, veldig fornøyd! Det har de som har smakt den også vært, så nevner siden din ofte.

 14. Hei!

  takk for en fantastisk blogg. Jeg har tatt på meg oppgaven å bake foccacia til et bryllup, og lurer derfor på om du har noen formening om hvor mange man kan regne på en langpanne?

  På forhånd takk for hjelpen!

  1. Jeg synes det er vanskelig, for det er jo en del som ikke spiser brød i disse dager… Men hva om du beregner 15-20 gjester på en foccacia (langpanne)? Uansett er det nok lurt å ta i litt, kanskje evt rester kan serveres til nattmaten? Kanskje det er andre som har innspill her?

 15. jeg synes ikke 15 til 20 høres helt feil ut jeg heller, så så om jeg regner ca 15 så blir det nok ikke for lite. Tusen takk for hjelp! 🙂

  1. Jeg benytter vanligvis fersk gjær, men du kan fint erstatte gjæren med en pose tørrgjær. Etter at jeg la ut denne oppskriften har jeg imidlertid funnet ut at jeg fint kan redusere gjærmengen i oppskriften, så du kan fint gå ned til 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær i denne oppskriften. Lykke til!

 16. Hei tips til tilbehør , grillede asparges, serano skinke, og hjemme laget tomat pesto. Oppskrift på pestoen er et glass sol tørkede tomater i olje, ca 1 dl oliven olje, en neve cashew nøtter, 2fedd hvitløk, og ca en fysikk eske bit med parmesan ost. Har også melon ved siden av 🙂 dette er kjempe godt 🙂

 17. Hei Trine. Jeg elsker å bake foccaciaen din. Jeg studerer for tiden i Australia og i morgen skal vi feire 17 mai her i Sydney. I den forbindelse har vi arrangert frokost der alle skal ta med seg noe. Jeg skal ta med foccacia, men problemet er at frokosten er veldig tidlig og foccacia er best fersk. Vet du om det er mulig å halvsteke den i kveld og steke den ferdig i morgen tidlig?

 18. Hei,
  hvis man skal ha i noen ekstra go’saker – soltørkede tomater, oliven, e.l. – når skal man tilsette det?

 19. Jeg tok en blanding av 2 Foccacia-oppskrifter, fordi jeg fant ikke alle ingridiensene (Nigella frø) til den ene. Resultatet ble helt perfekt, fantastisk godt dette! 🙂 Sammen med en god gresk salat, ble dette skikkeleg godt!
  Det er min erfaring at alt jeg finner her i Trines matblogg, alltid blir en suksess. 🙂 Jeg får til og med til gjærbakst med disse oppskriftene, jeg som alltid har vært glad i å bake, men ikke så god med gjærbakst. Tusen takk for inspirasjonen og gode oppskrifter! 🙂

 20. Denne oppskriften er bare så fantastisk enkel og god! Har den alltid i fryseren, og er perfekt tilbehør. Testa sjokoladebollene med vaniljekrem idag også, og boller blir aldri det samme igjen! Super nettside og supre forklaringer!

  1. Jeg pleier å steke det på vanlig over- og undervarme, men det kan også stekes på varmluft. Du få i så fall redusere steketemp eller steketiden noe.

 21. Hei, denne høres veldig god ut.
  Det står 2 liter hvetemel? Er det dl?

  Gleder meg til å prøve å lage:))

  1. Det stemmer at det skal være 2 liter hvetemel, dvs 20 dl. Det ville du nok ha merket om du hadde forsøkt deg med kun 2 dl. 🙂

 22. Hei 🙂 Jeg prøvde å lage denne foccaciaen i dag. Jeg halverte oppskriften og stekte den i liten langpanne. Smaken ble veldig bra, men jeg stekte den 25 minutter lenger enn det som stod i oppskriften, og fortsatt var den litt deigete. Blir mengdene feil til liten langpanne om jeg halverer oppskriften?

 23. Hei! Ka e målan dine på ei stor langpanne? Lure på at æ har en liten ovn innvendig dermed kan det hende mine brett e mindre.

 24. Hei! Tenkte jeg skulle lage focaccia en dag og vi har bare en liten hybelkomfyr og tenkte ikke å lage så mye focaccia siden vi bare er to! Men jeg har en standard brødform fra ikea som rommer to liter, tror du det går og halvere oppskriften din to ganger og bruke den formen? Har også andre former men hadde vært perfekt størrelse 😀

 25. Hei:-)
  Knallgod oppskrift som jeg lager igjen og igjen…men har et lite spm..
  Når deigen skal heves for andre gang og man skal legge plast over så føler jeg at halve deigen følger med når plasten skal fjernes…den ser jo så flott ut før plasten fjernes…

 26. Hei! Denne ble veldig vellykket! Nydelig god og veldig populær blandt små og store i bursdagsselskapet! Takk!

 27. Fikk tips om denne oppskriften, og den ble fantastisk! Lagde den på formiddagen før tapasfest på kvelden – kjapt, enkelt og med veldig godt resultat. Skal garantert lages igjen – tusen takk for god oppskrift og strålende blogg 🙂

 28. Laget dette brødet i dag. Serverte med stekt bacon og stekte kyllingskiver og salat med dressing. Delte brødet i 2 og la salat og kjøtt inni.
  Nydelig, hele familien likte dette.
  Baker garanter dette brødet på nytt. Jeg hadde litt timian i brødet som krydder.

 29. Hei, prøvde oppskrift med 1/3 fullkorn hvetemel, soltørkede tomater og basilikum og hjemmelaget urtesalt. Det ble veldi godt med litt grovt i

 30. Tusen takk for oppskriften, den var lett å følge og brødet ble veldig bra! Kan anbefales 🙂

 31. Hei Trine!

  Jeg skal servere foccacia i et bursdagsselskap til helgen. Derfor lurte jeg på hvor mange denne oppskriften rekker til? Jeg skal også servere lasagne, fløtegratinerte poteter, salat og to andre pakistanske retter. Vi blir ca 17 jenter, tror du det holder med ett brett? Og med stor langpanne, menes de som kommer med ovnen med høy kant? Eller hva er i såfall målene på den du henviser til?

  Håper veldig du kan svare!! Hilsen en stresset vert :p
  BLOGGEN DIN ER SUPER!!

 32. Hei! Er det mulig å lage denne focacciaen kvelden før det skal serveres (eller blir det tørt?)Hvordan kan jeg isåfall oppbevare brødet best mulig fram til servering? 🙂

 33. Hei Trine!

  Foccacian ble en kjempesuksess i konfirmasjonen til sønnen min for 3 uker siden. Nå er jeg i gang med å bake en langpanne til konfirmasjonen til niesen min på lørdag, og selvsagt en til oss selv også når jeg først er i gang. 🙂

 34. Hei.
  Skal evt soltørkede tomater og oliven på etter eller før steking? Og hvordan er det å fryse med oliven/ soltørkede tomater?

 35. E n d e l i g fikk jeg til foccaciaen! Brukte dog kun halvparten av gjærmengden (tørr) og nøytral olje i stedet for oliven. Ble kjempegodt!!

 36. Hei! Jeg tåler ikke så godt hvetemel, men ser du har oppskrifter med spelt også! Tror du spelt kan erstatte hvetemel i de fleste oppskrifter? Også må jeg bytte ut løken med purre…hvitløk derimot går bra(FODMAP). Liker oppskriftene dine veldig godt, og har veldig lyst til å bestille bok nr. 2 og kjøpe nr. 1. Heier på deg som gir inspirasjon til oss amatører….har begynt å lage eltefrie brød til mannen i huset, han tåler ikke så godt gjær….Lykke til videre!!! mvh Gerd Irene

 37. takk for super oppskrift 🙂 lagde denne til en tilstelning i går,og fikk så masse skryt 🙂 ..det eneste jeg gjorde annerledes var jeg tok ett hvitløksfedd og persille i olje..lot trekke..og hadde på toppen sammen med flaksaltet mmm ble veldig bra 🙂

 38. Hei! Jeg har laget masse av maten du legger ut her og det smaker alltid godt! Du er sykt flink til å lage mat og formidler oppskriftene på en god måte ☺

 39. Denne focacciaen var enkel og kjempegod, den passer til den store formen som kommer med steikeoven min. Blir tykk så denne forer mange!

 40. Hei. Jeg driver og prøver ut denne nå, men deigen er helt rar. Den er som suppe. Har gjort alt som gjorde i oppskriften,har jwg gjort noe feil?

  1. Det er vanskelig for meg å si hva du har gjort feil så lenge du har fulgt oppskriften. Hvis deigen er løs har du nok brukt for lite mel eller for mye væske.

 41. Heia Trine 🙂
  Da skal Foccia’en i ovnen, som skal serveres til Skagensalat med gode venninner i kveld 🙂
  Takk for alt du deler, bruker siden din masse (y)

 42. Hei. Hvordan er det å lage denne kvelden før den dagen det skal serveres? Skal ha barnedåp og rekker ikke å lage på morgenen.

 43. Dette er en fantastisk oppskrift! Så enkelt og så godt! Får alltid masse skryt av denne focacciaen.Den beste de har smakt, sier noen. Takk for at du deler så mye godt 🙂

 44. Nå har jeg lagd dette flere ganger og servert til gjester med stort hell. Men jeg vil prøve å lage det med soltørkede tomater eller oliven neste gang. Hvordan gjør du det? Tusen takk for en god oppskrift!

 45. Denne focacciaen smaker litt bratt, men greit, så lenge det er under fem minutter siden den kom ut av ovnen. De av dere som ønsker å lage en smakfull focaccia, bør begynne dagen før den skal serveres.

 46. Så godt, så enkelt! Fantastisk oppskrift, denne skal tas vare på til neste gang jeg skal lage focaccia 🙂

 47. Hei Trine, Fy flate for en deig dette ble. Rant over kanten. Gleder meg til å smake på selveste 17. mai i morgen.

  Hilsen

  @kakemannen

 48. Elsker denne oppskriften 😀 enkel og god!
  Anbefales.

  Prøvde den med glutenfritt mjøl, det gikk veldig bra 🙂

 49. Hei
  takk for masse fine oppskrifter du legger ut. Har brukt mange av dem.
  Nå sitter jeg og venter på at focacciabrødet skal bli ferdigstekt og det lukter så godt i leiligheten.

 50. Kan jeg spørre om mål på stor langpanne? Vi skal på hyttetur, og jeg falt for denne, men der har vi ikke det vi har hjemme.

 51. Hei
  Jeg lurte på målene til langpanneformen, og ser at det er 5 andre som har spurt om det samme tidligere, men kan ikke se at du har svart på det noe sted? Mulig det er et dumt spørsmål, men for noen av oss er det åpenbart ikke en selvfølge. Fint hvis du kunne gitt oss et hint om hvor stor langpannen skal være. Ellers vil jeg takke for velsmakende oppskrifter, jeg bruker kokeboken din rett som det er 🙂 Og godt nyttår!

 52. De siste par gangene har jeg brukt gresskarkjerneolje, den har en nøtteaktig lukt og smak. Kjempegodt!

 53. Jeg prøvde denne oppskriften i helgen. Halverte oppskriften og brukte en litt mindre form, da oppskriften virket veldig stor. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke ellers. Hevet i to runder under plastfolie og stekte nederst i ovnen på 225 grader (over og under varme). Smaken og størrelsen ble veldig fin. Min utfordring var at brødet ble veldig sprøtt. Det ble en brun sprø skorpe både over og under. Totalt steke brødet i 30 min. Men etter bare 15 min var det antydning til brunfarge. Er dette meningen?
  Skulle gjerne sett at brødet ikke ble så sprøtt og på kanten til «hardt».
  Er det noe jeg kunne gjort annerledes?

 54. Jeg ser du skriver at foccatiaen kan fryses, men blir den like bra av det? Skal ja konfirmasjon søndag og er mye mer praktisk å lage dette i dag.

 55. Hei. Skal ha konfirmasjon på søndag, og skulle gjerne laget deigen på lørdag.
  Kan jag lage deigen, hvelve over i former og la det stå kaldt i kjelleren til søndags morgen?
  Er så fornøyd med denne oppskriften, så vil helst bruke den.
  Eller kan den stekes lørdagen, stå kaldt og varmes lett før servering?

  1. Du kan enten kaldheve deigen over natten (du bør da redusere gjærmengden noe) i bakebollen, eller steke den på lørdag og varme opp før servering. Lykke til!

 56. Hi Trine, this is a fantastic foccacia recipe that i have now enjoyed with family and friends many times. I just wanted to ask have the instructions changed recently as they appeared different to when i made this only a few weeks ago? Thank you.

 57. Har den i ovnen nå. Gleder meg til kveldskos.Deilig fransk olje, tomater fra hagen, oliven , ost og rødvin

 58. Hei. Jeg vet du sverger til å bare smuldre den ferske gjæren rett i hvetemelet, når du feks lager boller. Kan man dette også på dette foccacia brødet? Og hadde vært praktisk om du oppdaterte oppskriften mtp mengde gjær, tilfeldig at jeg oppdaget at man fint kan halvere gjørmengden her via en kommentar

  1. Dette er en oppskrift som er mer enn 9 år gammel, og mye har skjedd siden den gang. Jeg lærer stadig noe nytt og gjør nye erfaringer, som jeg deler med dere lesere i nye oppskrifter. Jeg har etter at denne oppskriften ble publisert lagt ut mer enn 15 nye focacciaoppskrifter i ulike varianter. Anbefaler deg å ta en titt på dem: https://trinesmatblogg.no/category/gjaerbakst-2/brod-foccacia/ Jeg oppdaterer ikke eldre oppskrifter med nye teknikker og ny kunnskap, det vil bli en alt for stor jobb å oppdatere de mer enn 2000 oppskriftene på bloggen… De får derfor gå inn i historikken. Datoen for publisering finner du nederst i oppskriftene. 😉

 59. Takk igjen Trine for en kjempegod oppskrift! Alle jeg har prøvd på siden din til nå har vært helt topp! Focacciaen blir tilbehør til tomatsuppen som jeg også har hentet fra bloggen din. Du er en siper inspirasjon når det gjelder god mat!

 60. Hei Trine.

  Skal snart ha navnfest for datteren min, og skal servere denne focaccian til gjestene. Ønsker å lage denne dagen i forveien, for å unngå stress. Hvordan bør jeg da oppbevare focaccian? Av erfaring syns jeg saltet og overflaten av brødet blir så rart dagen etter, om det er oppbevart med plast/folie. Ønsker heller ikke et tørt brød. Noen gode tips? På forhånd takk 🙂

 61. Hei. Tenkte å lage denne til 17.mai. Kan jeg lage alt dagen før og ha den over i langpanna og la langpannen stå å kjøleskapet over natten FØR jeg steker den dagen etter ?:) går dette Bra trur du ?
  Hilsen Lene

 62. Denne oppskriften er helt fantastisk! Bruker den hver gang jeg lager focaccia, og resultatet blir alltid suverent!

 63. Hei, denne focaccia ble tørr og alt for «høy» i min langpanne. Utelot 300 g mel da jeg så hvor det bar. Andre oppskrifter jeg har prøvd har gitt løs deig og saftig brød. Her derimot ble det alt for fast deig. Forholdet væske – mel synes ikke å stemme. Den gode salte toppen forsvinner når det blir for mye deig/hevet brød.

 64. Takk for god oppskrift! Det ble suksess når jeg brukte denne, så den anbefales på den varmeste! Ellers takk for mye god inspirasjon!

 65. Denne oppskriften kommer jeg alltid tilbake til. Så enkelt og så flott resultat hver eneste gang.

 66. Veldig fin oppskrift. Alltid vellykket. Bruker kun denne. Lurte bare på en ting. Mye foccacia må jeg lage til ca 30 pers. Vi skal ha gryterett med salat og ris til også. Håper noen kan gi meg et svar
  Cathrine

 67. I dag blir det kyllingsuppe og ditt alltid vellykkede foccacia brød Takk for dine gode oppskrifter

 68. Hei
  Jeg har tidligere hatt svært godt hell med bolleoppskriftene dine. Det var du som lærte meg å lage gjærbakst, kan man si 🙂 I bolledeiger står det at man ikke skal tilsette smør før etter elting, siden fettet ødelegger dannelsen av gluten-struktur i melet. Vil ikke det gjelde også med olje? Burde man ikke elte deigen før man tilsetter oljen i focaccia-deigen for best resultat?? Gleder meg til å bruke oppskriften 🙂

  1. Godt observert! Denne oppskriften er mer enn 12 år gammel, og siden den gang har jeg lært mye om gjærbakst, blant annet det du beskriver. Jeg bruker aldri denne oppskriften selv, men har flere nye focacciaoppskrifter hvor jeg faktisk ikke bruker olivenolje i deigen, sjekk ut feks. denne: https://trinesmatblogg.no/recipe/focaccia-med-cherrytomater/ Hvis du likevel vil ha litt olivenolje i deigen anbefaler jeg deg å elte den i ca. 10 minutter før oljen tilsettes. Lykke til!

 69. Nå har jeg laget focaccia etter denne oppskriften til 17. mai i mange år, så det føltes på tide å legge igjen en hilsen. Super oppskrift, blir like bra hver gang! De siste par årene har jeg laget denne dagen før, stekt den til 5-10 minutter under steketiden og stekt den ferdig på morningen. Fungerer helt ypperlig! Blingset også på mengden tørrgjær et år, men det gikk helt fint. Tusen takk, Trine!

 70. Hei, kan jeg lage deigen dagen før og evt steke den dagen vi skal spise den, skal lage til konfirmasjon og vil ha minst mulig å gjøre den dagen.

  Mvh Therese

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste