Hjemmebakt focaccia er et godt og populært tilbehør uansett årstid. Denne focacciaen er fylt med cherrytomater, og serveres gjerne som tilbehør til grillmat hjemme hos oss. Den er også god å nyte som fingermat sammen med for eksempel litt fetakrem, mens man venter på at grillmaten skal bli ferdig. Prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

800 g hvetemel (ca.)
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts honning eller sukker
1-1 1/2 ts salt
6 1/2 dl vann (romtemperert)
2 ss extra virgin olivenolje
1 langpanne (ca. 35 x 30 cm)

TOPPING

3/4 dl ekstra virgin olivenolje
100 g cherrytomater , delt i to (ca.)
flaksalt
frisk rosmarin

SLIK GJØR DU

FOCACCIA MED CHERRYTOMATER

Ha alle ingrediensene til focacciaen (med unntak av olivenoljen) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1 ½ time.

Kle stekeovnens langpanne med bakepapir, drypp litt olivenolje oppå papiret og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje først) og fordel deigen utover. La focacciaen etterheve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Dytt tomatene ned i deigen. Bruk fingeren (dypp den gjerne i litt olivenolje) og lag også noen små fordypninger i den ferdighevede deigen. Drypp resten av olivenoljen over brødet og la den renne nedi de små hullene. Strø deretter over litt flaksalt og dytt noen kvister rosmarin nedi, hvis du har.

Stek focacciaen på midterste rille i ca. 30 minutter, til brødet er gyllent og ferdigstekt. La focacciaen hvile i formen noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Serveres og nytes som tilbehør til for eksempel supper, pasta og gryteretter, til grillmat, som sandwich med godt pålegg – eller rett og slett alene. Server den for eksempel som en liten aperitif sammen med litt fetakrem.

FOCACCIA MED CHERRYTOMATER

TIPS

  • Du kan gjerne erstatte inntil halvparten av hvetemelet med for eksempel fullkornshvetemel eller sammalt hvete, fin.
  • Du kan gjerne lage deigen dagen før og kaldheve den i kjøleskapet over natten. Les mer om kaldheving her.
  • Tomatene kan erstattes helt eller delvis med oliven, eller du kan lage et nøytralt brød uten andre smakstilsetninger enn flaksalt (og eventuelt rosmarin).
  • Rester kan puttes i fryseren. La brødet tine helt opp og varm det i varmluftsovn ved ca. 175 grader i ca. 5 minutter eller mer (avhengig av hvor stort stykket ditt er).
  • Sjekk gjerne ut de andre focacciaoppskriftene på bloggen for ulike varianter. Du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. «Ha alle ingrediensene til focacciaen (med unntak av olivenoljen) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet.»

    Det ble rett og slett et h$$ på kjøkkenet etter å ha kjørt langpanna noen runder i kjøkkenmaskina… Her må det være noe feil i oppskriften!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste