I dag vil jeg dele oppskrift på en smaksrik og enkel kyllingrett, hvor kyllingen stekes hel i form sammen med tomat, chili, appelsin og mye annet godt. Deilige kombinasjoner etter min smak! Det er mye mat i en hel kylling, og ekstra godt blir det dersom du kjøper en kylling av bra kvalitet. Jeg har her benyttet økologisk kylling fra Hovelsrud gård, som har levd litt bedre og lengre enn de fleste kyllinger, og det merker du på smaken og kvaliteten. Dette er en ypperlig rett å sette på bordet når du har gjester, eller hvis du bare vil kose deg med noe ekstra godt.

Ingredienser

CHILIKYLLING & TILBEHØR

2 1/2 kg kylling (hel)
1 appelsin , i båter
salt og pepper
2-3 ts sambal oelek
2 ss nøytral olje
frisk timian eller andre krydderurter
6 porsjoner ris eller ovnsbakte potetbåter

GRØNNSAKER & SAUS

2-3 rødløk , i båter
2 rød paprika , i biter
225 g chorizo (spicy type)
400 g hermetiske cherrytomater
1 appelsin (1 dl juice)
3 fedd hvitløk , grovt hakket
2-3 ts sambal oelek
1 ts timian (tørket)

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme).

Vask kyllingen under rennende vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Legg appelsinbåtene inni kyllingen, bind sammen bena med hyssing. Krydre med salt og pepper, og fordel sambal oelek over hele kyllingen. Ha løk, paprika og chorizo i et stort ildfast fat eller en vid gryte (med litt nøytral olje i bunnen) og legg kyllingen oppå. Stikk et steketermometer i kyllingbrystet, men pass på at du ikke treffer på ben. Stekes på midterste rille i ca. 30 minutter. Rør i grønnsakene/chorizoen et par ganger underveis.

Sil av cherrytomatene og ha dem i formen sammen med de øvrige grønnsakene. Press ut juicen av appelsinen. Bland sammen tomatjuice fra cherrytomatene, appelsinjuice, hvitløk, sambal oelek, timian, salt og pepper, og hell sausen over grønnsakene. Stek kyllingen og grønnsakene til kyllingen har en kjernetemperatur på 65-66 grader. Det tar ca. ytterligere 1 time (dvs. ca. 1 1/2 time total steketid). La den ferdigstekte kyllingen hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett oppå) i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen vil fortsette å stige), før du deler den opp i passende biter.

Gi retten et dryss med frisk timian eller andre krydderurter (hvis du har), og nyt den umiddelbart med for eksempel ris eller ovnsstekte potetbåter som tilbehør.

TIPS

 • Du kan sjekke om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke en kniv forsiktig inn i lårfestet. Dersom det kommer klar kraft ut er kyllingen ferdig.
 • Dersom du får kylling til overs kan du for eksempel benytte restene i en kyllingsuppe.
 • Sjekk her hvilke kyllingmerker du bør kjøpe for best dyrevelferd.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette var en nydelig og enkel start på påskemåltidene! Gode og rike smaker, og så DEN sausen! Nam nam!

 2. Knallgodt! Og restene av grønnsakene moste jeg i stavmikser med resten av sausen, heiv oppi restene av kylling og pølser, kokte pastaved siden av og hadde gode mengder parmesan og bladpersille som topping. Alle ble storfornøyde dagen etterpå også.

   1. Hvor lang steketid tenker du det blir hvis man bruker kyllinglår i stedet for hel kylling?

 3. Denne retten anbefaler jegfikk mye ros for denne retten. Tusen takk Trine for mange deilige oppskrifter.

 4. Denne falt i smak hos hele familien. Skar også opp mandelpoteter i grove biter og puttet oppi samtidig som tomater og væske. Deilig med alt-i-ett

 5. Fantastisk oppskrift som alltid Trine. Jeg har til tider vondt i ryggen og dermed stråling ut i armen. Er vanskelig for meg å presse appelsin pga manglende krefter i hånden. Kan jeg bruke ferdig juice?

 6. Hei
  Jeg har et forslag, er det mulig å ha en form for ordliste i bloggen din?
  I denne oppskriften er det noe som heter – Sambal Oelek.
  Hva er det?
  Chilikylling høres for øvrig fantastisk ut må prøves snart.
  Takk for svar

  1. Sambal oelek er en chilisaus/chilipaste som fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, i små glass med samme navn. Det kan eventuelt erstattes med finhakket chili etter smak. Lykke til!

 7. Grei oppskrift, men kanskje greit å skrive at appelsinene skal presses tom for saft, før de er presset inn i kyllingen .

 8. Nydelig rett og tusen takk for alle de andre oppskriftene dine også, brukes mye hos oss, gode beskrivelser klaffer alltid!!

 9. Har du forslag til vin til denne kyllingretten
  Tenkte at det blir lørdagskos. Kjøper selfølgelig anbefalt kylling rase.

 10. Mmm… Dette ble søndagsmiddag her i dag. Alle var enige om at det var supergodt! Takk igjen for gode oppskrifter og stadig ny inspirasjon

 11. Kan man lage denne retten på en hytte uten stekeovn? Det vil si i en stor gryte. Vi er 8 personer.

  1. Tror ikke jeg vil anbefale denne oppskriften da, for du må ha en stor gryte for å kunne tilberede to hele kyllinger. Vil nok heller anbefale deg å dele opp kyllingen, eventuelt benytte kyllingfileter (delt i to) og kyllinglår, og lage det som en gryterett. Dersom du har boken min “Trines hverdagsmat” finner du en variant av denne retten på side 158. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste