I dag kommer en reprise på en av mine favoritterter, som første gang ble publisert i 2011 og som jeg vet også har falt i smak hos mange av dere. Blant annet skriver en av mine lesere: "Fikk en slik servert på en eksklusiv utenlandsk restaurant. De var kjent for sin Lemon Tart, noe jeg aldri hadde smakt. Ja, opplevde det som «himmelsk» smakfullt. Oppskrift var selvfølgelig hemmelig. Etter at jeg kom hjem, sa jeg: DETTE skal jeg kunne lage selv. Fant denne oppskriften og gikk i vei. Konklusjon: Dette må være oppskriften de brukte. FANTASTISK! Denne lager jeg ikke ofte. Redd for vanedannelse…" Gøy med slike tilbakemeldinger!

Denne terten lager jeg alltid i påsken, ofte som dessert når vi får gjester på hytta. Jeg har her gjort noen mindre endringer og presiseringer, slik at det nå skal bli enda enklere å oppnå et perfekt resultat. Bruk økologiske sitroner, det vil du merke på smaken!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

TERTEBUNNEN

300 g hvetemel
200 g smør , mykt
100 g melis
1 egg

SITRONFYLLET

1 1/2 sitron (gjerne økologisk), revet skall
1 1/2-2 dl sitronsaft (2-3 sitroner)
6 egg
200 g sukker
2 dl kremfløte

SLIK GJØR DU

Sitronterte Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen, men ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Smør og strø en springform (ca. 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen, til ca. 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (eller linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. Stek paibunnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter ca. 5-10 minutter. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) La terteskallet avkjøles i ca. 15 minutter.

Vask sitronene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1 1/2 dl sitronsaft og rør godt sammen. Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre. Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt «skjelven».

Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i minst 2 timer i kjøleskapet før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal nytes. Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering. Sitronterte VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine.
   Det gikk litt fort i svingene. Jeg brukte matfløte.
   Den ser ok ut, håper ikke jeg har ødelagt den:-)

   God påske.

   Hilsen Bjørg

 1. Hei Trine,

  Kan man bruke speltmel istedenfor hvetemel i tertebunnen?

  Med vennlig hilsen,

  Julie 🙂

 2. Hei Trine

  Tusen takk for en fantastisk matnyttig blogg! Jeg får så mye inspirasjon og koser meg mye med de fine bildene og oppskriftene.
  Nå har jeg prøvd ut sitronterta, og den ble nydelig. Men den sprakk, altså det gule, etter en natt i kjøleskapet.
  Er det noe man kan gjøre for å unngå at terten sprekker?

 3. Hei. Denne smakte nydlig. Min variant vart likevel veldig syrlig, og valgte å servere med bringebærsaus til. Fungerte ypperlig

  1. Fikk Ikke med all teksten…:-). Fyllet var flytende også etter 2 dager. Hva kan ha gått galt?
   Hilsen Anne

 4. Hei Trine! Har nå prøvd og lage denne sitronterta men smaken ble litt rar!
  Er det noe man kan gjøre galt for at smaken skal bli rar? Vet ikke gelt hvordan jeg skal
  forklare smaken men smaker ikke sitron hvertfall og oppskriften er fulgt.

  1. Kan det være at du kan ha tilsatt noe av det hvite av sitronskallet. Dette gir en bitter smak. Du skal kun benytte det gule.

 5. Hei!

  Veldig god smak på kaka, men den delte seg på midten når den stod over natta. Hva trur du det kan skyldes?

 6. Tror du denne kaken er god med marengs på toppen? Ser det er mange sitronterter med det på 🙂

 7. Huff i dag ble terte bunnen helt mislykket, sikkert fordi jeg skulle skynde meg og ikke tok meg tid til halv time i kjøleskapet med deigen. Deigen skled bare ned fra sidene og lå i en ustekt «røre» i formen. Da vet jeg det. Har laget sitronterten din mange ganger men da den første versjonen du la ut. Jeg prøver igjen med versjon 1. Ser du har omtrent doblet mengden deig, i denne versjonen, men jeg liker bedre med lite deig til det fantastiske fyllet.

 8. Kan man lage denne i langpanne? Var hos noen som hadde gjort det, men må jeg dobble oppskriften eller tre dobble? Elsker denne kaken og har laget den mange ganger.

 9. Hei Trine,
  Jeg bakte denne i går kveld. Fyllet ble veldig flytende og selv om den har stått i kjøleskapet natten over, beveger fyllet seg. Kan jeg putte den inn i ovnen igjen i dag tror du?

  Takk.

 10. Hei! Er denne oppskriften på bunnen riktig? Har nok deig til to paier og deigen renner ned på kantene i formen. Har fulgt oppskriften til punkt og prikke ? Har ikke skjedd når jeg har fulgt den andre sitronterte oppskriften din.

 11. Hei! Fulgte oppskriften svært nøye, likevel er fyllet flytende. Burde kremen piskes? Forstår ikke hvorfor den ikke lykkes.

 12. Hei, tusen takk for oppskrift på deilig kake!
  Jeg er glad i sitron, så brukte 4 sitroner med skall og litt mindre sukker enn oppskriften. Og for å være på den sikre siden tykner jeg kremen over vannbad før hele greia stekes til slutt.
  Kjempesmaskens! =)

 13. Er det mulig å erstatte sukker og melis for en diabetes vennlig variant? I så tilfelle lurte jeg på om du har tips til hvor mye f.eks sukrin og sukrin melis jeg skal benytte?

 14. Jeg er sååå spent på denne! Nå står den og hviler på rist på benken. I morgen skal jeg servere den i bursdagen min, og om under en mnd i bryllupet til en fantastisk god venninne av meg! 😀

 15. Denne terten er mannens favoritt 🙂 Jeg skal lage den til konfirmasjon i mai – kan den fryses? Hvordan tiner jeg den best i så fall – i kjøleskapet eller i romtemperatur?

 16. Favoritt her! Sløyfer egget i deigen, da trenger du ikke erter eller noe ekstra, bare trykker deigen ut i en springform! Blir perfekt hver gang! Og marengs på toppen er et must på denne

 17. Henger meg på Jenny og Brit Elin og spør om hvordan man unngår at deigen sklir ned på sidene?
  Har fulgt oppskriften nøye, likevel blir ikke kantene høye og fine som på bildene som følger denne oppskriften.

  1. Brukte du erter som beskrevet? Dersom deigen din er blitt varm mens du har jobbet med den kan du ett. sette formen i kjøleskapet en halvtimes tid, før du steker den.

   1. Brukte store hvite bønner.. Takk for tips! Skal sette formen i kjøleskapet neste gang. Og sitronfyllet i terten er helt eventyrlig god!

 18. Denne terten er bare sååå god – hele vennekrets/familien er bare begeistret – og jeg er ikke kjent for å Lage så mye gode desserter/kaffegodt – tusen takk Trine

 19. Oi, fulgte oppskriften, men i likhet med flere her, rant sitronrøra ut i flytende form under serveringen… Terningkast 1 var familiedommen!

  1. Leit å høre at den ikke ble vellykket. Dersom fyllet var flytende hadde du nok ikke stekt den lenge nok. Ovner steker ulikt og man må derfor ta steketiden som veiledende og sjekke visuelt også. Fyllet skal stivne, men kan fortsatt være litt «dissete». Jeg har bakte denne terten utallige ganger og har ikke opplevd rennende fyll selv, så oppskriften er grundig kvalitetssikret.

 20. Hei, Trine! Denne er veldig lekker! Vet du om det går an å bake den med glutenfritt mel? Isåfall hvilken type?

  Hilsen Annie

  1. Det glutenfrie verksted har en paibunn som er veldig fin å bruke. Står blant glutenfrie varer i butikkhylla.

 21. Skulle prøve denne kaka, men det blei ikkje vellukka. Tertebunnen sklei ned på sidene, slik at det vart eit tjukt lag med deig rundt kanten. Dette skjer kvar gong eg prøver meg på pai eller terte. Skulle gjerne visst kva eg gjer feil. Tips mottas med takk! 🙂

 22. Jeg sliter også med at fyllet sprekker opp etter avkjøling. Ser at flere har kommentert dette, uten å få svar?

 23. Hei! Denne har jeg laget er par ganger, og alle har vært superfornøyd! 🙂 Spørsmålet mitt: har du noen erfaring med å lage denne (eller lignende) i «munnfull-størrelser»? Jeg skal arrangere afternoontea, og tenker at små versjoner av denne kaka ville vært perfekt, men er usikker på steketid osv i så tilfelle. Tips?

  1. Jeg har ikke laget dem i miniutgaver enda, men det står på planen, blant annet til Afternoon tea. Det kommer etter planen på bloggen ila våren.

 24. Denne er nydelig ❤️ får alltid masse skryt hver gang jeg lager den! Den blir veldig elegant med høye kanter!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste