Norske epler er i sesong, og da skal det bakes eplekake! Jeg vil derfor dele denne oppskriften fra "Trines kokebok for unge kokker" - en kjapp, enkel og smakfull eplekake som er populær både hos små og store. Bak den gjerne sammen med barna til helga!

Ingredienser

EPLEKAKE

200 g smør , romtemperert
200 g sukker
4 egg
200 g hvetemel , siktet
2 ts bakepulver
1/2 dl matfløte eller melk
1/2 sitron , finrevet skall
3 epler , i båter
2 ss strøsukker eller 1 ss vanlig sukker

TILBEHØR

3 dl kremfløte + 1 ts sukker, eller
vaniljeis
1 ts melis til dekor

SLIK GJØR DU

Enkel eplekake

Mål opp alle ingrediensene. Sett smøret på kjøkkenbenken en times tid før du skal bake, slik at det blir mykt (se tips). Finn frem en kakeform som er ca. 30 x 20 cm og dekk den med bakepapir. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Skyll sitronen under lunkent vann og tørk den med kjøkkenpapir. Bruk et rivjern og riv det gule skallet fint (av cirka halve sitronen). Pass på at du ikke river det hvite for det smaker bittert. Skyll eplene godt, del dem i to og skjær ut kjernehusene. Del eplene i jevnstore båter.

Ha mykt smør og sukker i en kjøkkenmaskin (med K-spade eller visp) og kjør den på middels hastighet i 5-7 minutter, til du har en lys og kremete blanding. Stopp maskinen flere ganger underveis og bruk slikkepotten til å skrape ned smøret fra kantene og bunnen. Tilsett ett egg og kjør maskinen til alt er godt blandet. Gjør det samme mellom hvert egg. Bland forsiktig bakepulveret og halvparten av hvetemelet inn i kakerøra. Ha i matfløten eller melken før du tilsetter resten av melet, litt etter litt. Ha også i sitronskallet.

Ha kakerøra i formen og smør den jevnt utover. Stikk eplebitene ned i røra og strø litt strøsukker over. Stek eplekaken i 30-35 minutter, til kaken er gyllen og fin. Etter cirka 30 minutter steketid, stikker du en kakepinne midt i kaken (hvor det ikke er eplebåter). Hvis kakepinnen er klissete, må du steke kaken i noen minutter til før du sjekker på nytt. Hvis pinnen er tørr, er kaken ferdig stekt.

Løft kakeformen forsiktig ut av ovnen og sett den til avkjøling. Løft kaken ut i bakepapiret, og del den opp i passende biter.

Dryss litt melis over kaken med en tesil og server kaken sammen med stivpisket kremfløte eller vaniljeis.

Enkel eplekake

TIPS

 • Hvis smøret er hardt, kan du skjære det i skiver med en ostehøvel. Da blir det mykt og enklere å få kremete.
 • Du kan strø 1-2 teskjeer malt kanel oppå kaken før du steker den, hvis du ikke vil ha sitronskall i.
 • Eplene kan byttes ut med 3-4 pærer eller 200 gram friske blåbær eller bringebær.
 • Salt karamellsaus smaker også godt sammen med denne kaken.
 • Eplekaken kan fryses.

VELBEKOMME!

Oppskriften er lånt fra min femte kokebok «Trines kokebok for unge kokker». I tillegg til en grundig punktvis forklaring av fremgangsmåten finner du også oversikt over hva slags kjøkkenutstyr du trenger til oppskriften. Boken er nå trykt opp i 5. opplag. Du får kjøpt den her til halv pris.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det er fantastisk inspirerende for meg, en dame på 80 år å lese dine mailer og finne nye oppskrifter, jeg setter stor pris på det. Nå lurer jeg på om du har noen oppskrifter for oss som får diabetes 2 i familien. Min mann fikk det i februar i år og jeg har liksom vært i et vakuum siden,. Nå må jeg lage noe godt han også kan spise, det være seg middagsretter og gode kaker. Har du noen oppskrifter på dette feiltet hadde jeg vært takknemlig. Jeg forer f.eks. min datter med dine bøker, da du inspirerer meg veldig. Takk!!! Mvh Gerd

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har dessverre ingen kunnskap om diabetes, og tør derfor ikke komme med noen anbefalinger til deg. Men jeg er sikker på at du finner mange oppskrifter du kan benytte siden de fleste oppskriftene mine er laget fra bunnen av. Eventuelt bytte ut et par ingredienser. Jeg ønsker deg lykke til!

 2. Du har en flott arbeidsbeskrivelse / veiledning i dine oppskrifter
  Jeg har lykkes med mange av dine oppskrifter Bla Pavlova, Sironlimonade (ble benyttet i et barnedåp selskap ) stor stas med isbiter med bringebær!
  Sucessterte med både lys og mørk smørkrem mm
  Ikke minst Trines beskrivelse/ video av gjærbakst
  Hilsen bakeglad som benytter Trines matblogg

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste