Jeg synes det er viktig å motivere og inspirere barn og unge til å lage og nyte god mat. Derfor fikk Mathias, som de andre barna i familien og vennekretsen, bakekokeboken ”Schakendas bakeskole” i julegave. Om det er det at han i en alder av snart 3 år innehar en bakekokebok, eller om det er hans kjærlighet for boller av ulikt slag vet jeg ikke, men han skyver i alle fall alltid krakken sin inntil benken når jeg baker. Og selvfølgelig får han være med! Han kjevler, ruller og pensler, og er riktig så ivrig. Og det er ekstra stor stas å nyte egenproduserte boller og brød! Disse bakestundene våre er gull verdt i en hektisk hverdag, og om de også bidrar til at han  får lyst til å eksperimentere selv på kjøkkenet når han blir eldre, er jo det en ekstra bonus. Dagens oppskrift, som er en deilig og dekorativ fletteloff, fant jeg inspirasjon til i ovennevnte bakekokebok. (Jeg har imidlertid gjort noen mindre endringer.) Oppskriften bringer meg tilbake til skolekjøkkenet på 70 tallet, hvor vi også bakte fletteloff (dog omtrent uten heving, siden tiden var knapp da vi kun hadde en dobbel skoletime til disposisjon). Jeg har vel knapt bakt fletteloff siden, og må innrømme jeg fikk en nostalgisk følelse der jeg sto og flettet...

Og fletteloffen ble kjempefin, og gjorde stor suksess, både for øye og gane, på bordet som var dekket til rekefest. Sett gjerne hele loffen på en skjærefjøl på bordet, slik at gjestene selv kan skjære sitt eget brød og få helt ferske skiver til rekesmørbrødet sitt. Mmmmmm.

Ingredienser

3 dl vann
3 dl melk
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 egg
1 ss brunt sukker
1 ts havsalt
950-1000 g hvetemel
50 g smør

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret og ca halvparten av melet, i bakebollen og kjør i kjøkkenmaskinen på lav hastighet til du får en jevn masse. Jeg pleier som regel å benytte romtemperert væske når jeg lager gjærdeig. Spe på med melet til du får en jevn deig. Tilsett smøret i terninger eller flak og kjør deigen til alt smøret er arbeidet inn i deigen, og du har en elastisk og smidig deig. Jeg pleier å kjøre deigen i kjøkkenmaskinen i ca 10 minutter tilsammen. Ha på plast, lokk eller et rent klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Del deigen i to like deler, og del hver av disse deigklumpene i tre like store deler. Trill hver av deigklumpene til like lange pølser. Flett tre av deigpølsene til en fin flette og legg på bakepapirkledt stekebrett. Klem godt sammen i begge ender. Gjør tilsvarende med de tre gjenværende deigpølsene. Strø litt mel på fletteloffene og legg over et rent klede og etterhev fletteloffene i 30-60 minutter. Stekes midt i ovnen ved 190 grader i ca 35-45 minutter. Avkjøl loffene på rist.

Da Mathias og jeg bakte laget vi en fletteloff og 9 rundstykker. Rundstykkene formet jeg ved å dele deigen opp i 9 emner som jeg trillet til en pølse, som jeg igjen slo en knute på. Mathias foretrakk å kjevle bollene flate før han rullet de sammen. Vær obs på at rundstykkene trenger kortere steketid enn loffen, ca 12-15 minutter skal være tilstrekkelig.  Rundstykkene er fine å fryse ned og blir som nybakte igjen om du varmer de noen minutter i varmluftovn når de er opptint (200 grader i 2-4 minutter).

Fletteloff og/eller rundstykker nytes gjerne som tilbehør til god mat, for eksempel til ferske reker med hjemmelaget majones eller aioli.

Enjoy!

(Om jeg skal få komme med to gode kokebokanbefalinger vil jeg trekke frem “Schakendas bakeskole“, som passer for barn i alle aldre. Her får du grunnleggende tips og fine oppskrifter som gjør at du både får lyst til å bake – og lykkes når du gjør det. Og det er viktig når det gjelder å inspirere til å lage og nyte god mat.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette innlegget ble jeg sittende å smile til, husker min egen skolekjøkkentid, gleden for matlaging var nok ikke fullt utviklet, samtidig som noe gledesløse lærere, og klassens bølle som syntes heimkunnskap timen skulle brukes til å helle salt i sjokoladekakerøren, ikke hjalp noe særlig på:-) Godt man i dag har gode kokebøker og opplyste foreldre som kan hjelpe en smårollings vei til matglede:-)
    Ha en flott fredag!

  2. Fant bloggen din for første gang i dag…. og dette var siste innlegg. Så da…. fikk jeg sååå lyst på fletteloff. Lagde halv oppskrift, men brukte allikevel ett egg, kanskje litt mer enn 25g gjær og hvitt sukker i stedet for brunt (fordi jeg ikke liker brunt sukker). OG…. det var nyyydelig.
    Jeg og mini på halvannet koste oss med fersk fletteloff til middagstid… også blei det fersk loff med eggerøre og diverse til, til kvelds når mannfolket kom hjem fra jobb. Han valgte fersk loff fremfor ordentlig middagsmat også. Tusen takk for herlig oppskrift. Nydelig var det.

  3. Jeg har også bakt loffen fra den boka, kjempegod. Fulgte nok heller ikke oppskriften til punkt og prikke, men god ble den.

    Hiver meg også på dine anbefalinger. Schakendas bakeskole, Schakendas bakebok og Familiekokeboka er de desidert beste jeg har. Det er så mange jålete kokebøker. Disse er ikke det – de gir valuta for pengene.

    Og så må jeg legge til at dette er den beste matbloggen. Ujålete og informativ denne også.

  4. For en god oppskrift! Denne blir garantert laget flere ganger!!
    Satt den igår kveld og brukte kaldhevingsprinsippet og halverte oppskriften og det ble en super deilig fin flette loff!! Nydelig nystekt på søndagsmorgenen!

  5. Takk for en fin og lettfattelig oppskrift!
    Sist jeg lagde denne loffen var til påskelunsj med familien, og det gikk jammen med to hele fletteloff til seks voksne og to småfolk.
    Det ble tatt bilder av brødene før oppskjæring, og min gamle mor som alltid har vært et ess på kjøkkenet nekter herved å bake, “det får du ta deg av, du som kan det”. Så, takk igjen!

    Grunnen til at jeg skriver et innlegg først nå, er at på kjøkkenet mitt denne solskinnsmorgen, står en perfekt loffdeig til hev, og om noen få timer invaderes hjemmet mitt av sultne venner som kommer på lunsj/idèdugnad hos meg, og jeg gleder meg til å sette frem to gyldne godsaker til dem!

    Hurra for nydelig hjemmebakst, om enn med litt inspirasjonshjelp 😀

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Så gøy at loffen falt i smak. Hm, må lage den snart igjen… 🙂

  6. Bakte fletteloffen idag og den ble kjempegod 🙂 Hadde i litt oregano i deigen og maldonsalt på toppen,smakte kjemegodt. Brukte den til en tacosuppe 😉 .

  7. Først vil jeg takke for en kjempe fin blogg. Jeg bruker dine oppskrifter nesten hver gang jeg skal lage noe nytt, og er alltid fornøyd med resultat. Hadde i dag plan om å lage fletteloffer til jul, min mor gjorde alltid det så det hører liksom med hos oss. Gikk rett inn på bloggen din og ble så glad da jeg fant denne oppskriften. Nå står det ikke mindre enn seks veldig fine ferdigstekte fletteloffer på benken. Jeg gleder meg til å smake… Takk igjen Trine!

  8. Nå har jeg bakt to ganger 4 kornbrød, kjempegodt brød.

    Idag ble det fletteloff, har lest baketips så jeg hadde i litt appelsinjuice, og så kjøpte jeg ordentlig gjær.

    Nå går det veldig bra med gjærbakst. Takk for siden med mange oppskrifter.

    Ha en god dag !

  9. Den fletteloffen ser veldig god ut,den skal vi prøve å bake en dag.Min jente på 9,5 år er veldig glad i å bake,og tar ofte intiativ til å bake kake.

  10. Heisann!
    Jeg jaktet på oppskrift på flettet loff som vi skal ha til en barnedåp. Fant denne oppskriften hos deg og har nå laget – det er den BESTE loff jeg noen gang har smakt. Tror jeg spiste nesten en halv loff selv. Nå er jeg i gang med porsjon nummer 2 og gleder meg masse til å servere den til gjestene!!!

    Aldri mer kjøpeloff her i gården!

    Har tatt ut oppskriften på firkornbrød og skal teste ut denne!! Mine barn er litt kresne med hele korn opp i, men det får gå 🙂

  11. Googlet fletteloff i dag da jeg skal ha med meg i familietreff og har en datter som er veldig glad i det. Nå står de i ovnen og jeg går og er spent på resultatet 🙂

  12. Har prøvd 2 runder nå, men blir bare suppe, 2.gang med stavmixer så det bra ut i starten, men etterhvert som jeg forsiktig spredde på med mer olje, ble det bare tynnere! Så nå går jeg for mills allikevel:-( hva gjør jeg feil???? Litt frustrert nå!

    1. Det er vanskelig for meg å si, dersom du har fulgt oppskriften (jeg går ut ifra at du mener aioli/majonesoppskriften det er linket til i innlegget) til punkt og prikke, med romtempererte råvarer mm. Mulig du ikke har kjørt den nok med mikseren. Husk at oljen skal tilsettes i en tynn stråle.

  13. Har i siste måned begynt å orientere meg innpå siden din etter tips/anbefaling. Liker gjærbakstoppskriftene. Har fletteloff til heving nå. Tror det jeg liker best er at det ikke er så mye gjær i. I nesten alle andre oppskrifter som jeg finner står det 50 gram, mens du anbefaler 25 gram til de fleste oppskrifter. Med tid til heving blir jo resultatet veldig bra. Er spent på loffen min som skal serveres i kveld til familien min. Takk for tips og gode råd.

  14. Hei. Skal bake loff til krabbemåltid i dag, og er som vanlig innom din blogg for å få litt tips. Kom på at jeg leste en nokså vitenskapelig artikkel her om dagen om bakeprosessen for best resultat. Deigen skal tilføres veske, og ikke mel for å få best mulig resultat. Ganske artig å teste, så i dag blir det lofftillaging på ny måte. ( som er nesten lik din). Mulig jeg har forklart meg dårlig, men prinsippet er at melet skal få anledning god nok til å trekke til seg væske. Vet du noe om dette? Hilsen Anne-Marit

    1. Jeg benytter i dag de samme prinsipper du åpenbart har lest om. Dette innlegget er skrevet for snart 3 1/2 år siden, og jeg lærer stadig nye ting som jeg tar med meg i nye oppskrifter. I dag ville jeg ha tilsatt alt melet fra begynnelsen av og heller spedd med mer væske dersom deign hadde blitt for tørr. Lykke til!

  15. Hei 🙂 jeg skal bake brødet i kveld men skal ikke serveres før i morgen kveld, hvordan bør jeg pakke det inn?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste