Chili con carne er en smakfull og varmende rett med aner fra Texas. Retten består tradisjonelt av kjøtt og chili som får koke lenge og vel, men til hverdags er det denne kjappe varianten som gjelder. Med litt ekstra grønnsaker - og en hemmelig ingrediens, som setter en spennende smak på det hele. Gjetter du hvilken?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GRYTERETTEN

400-500 g karbonadedeig eller kjøttdeig
nøytral olje til steking
salt og pepper
1 løk , i små terninger
3 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
1-2 ss tomatpuré
2 ts spisskummen
1-2 ts oregano
1/2 ts chilipulver (ca.)
1/2 ts kajennepepper (ca.)
1 rød paprika , i små terninger
1 grønn paprika , i små terninger
600 g hermetiske tomater , hakkede
1 1/2 dl vann
1 ss kyllingfond
1/2 lime (ca.)
1 ts sukker
25 g mørk sjokolade (ca. 70% kakaoinnhold), hakket
200 g kidneybønner (ferdig kokt)
frisk koriander

TILBEHØR

4 porsjoner ris
tortillachips
4 ss rømme
1 avokado , i skiver
1/2 lime , i båter

SLIK GJØR DU

Chili con carne

Skjær og hakk opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang. Kok ris etter anvisningen på pakken.

Finn frem en vid gryte eller stekepanne med høye kanter. Stek karbonadedeigen (eller kjøttdeigen) i litt nøytral olje på middels varme. Bruk gjerne en gaffel og mos karbonadedeigen litt. Krydre med salt og pepper og sett til side. Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløk og chili surre med de siste minuttene, før du tilsetter tomatpuréen og krydderet. Rør godt sammen og la alt surre i ca. 1 minutt, før du tilsetter rød og grønn paprika, samt hermetiske tomater, vann og kyllingfond. La gryteretten putre på middels varme i ca. 10 minutter.

Hell væsken av kidneybønnene og skyll dem forsiktig under rennende, kaldt vann til det slutter å skumme, og ha dem i gryteretten. Smak til med limesaft, sukker, mørk sjokolade, salt og pepper og eventuelt litt mer av de øvrige krydderne og kylllingfond, om nødvendig. Gryteretten er ferdig når bønnene er gjennomvarme.

Gi gryteretten et dryss med frisk koriander og server den umiddelbart med ønsket tilbehør, for eksempel ris, avokado, limebåter, litt rømme og tortillachips.

Chili con carne

TIPS

  • Chili con carne smaker også godt i tortillalefser, sammen med for eksempel en grønn salat og litt rømme.
  • Retten kan gjerne lages 1–2 dager før den skal serveres. Vent gjerne med å tilsette bønnene til du skal varme opp gryta før servering, så holder de seg hele og fine.
  • Dersom du ønsker å lage en vegetarisk variant av denne retten (chili sin carne), kan du bytte ut karbonadedeigen med ca. 400 gram linser, bønner og/eller kikerter. Søtpotet i små terninger smaker også godt i denne retten.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lager denne minst 1 gang/mnd og den er en favoritt. Lagde en stor porsjon med halvparten lammekjøttdeig på familieselskap, og både store og små (som ellers er svært kresne) jafset i seg. Nydelig oppskrift.

  2. Kjempe god middag! Den mørke sjokoladen bidro til den gode smaken. To porsjoner ble spist og alle var meget fornøyde

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste