Norske rotgrønnsaker er nå på sitt aller beste. Kok en røkt svineknoke til den er mør og slipper benet, og la deretter rotgrønnsakene få koke seg møre i den deilige kraften. Resultatet er en fargerik og smakfull suppe som du gjerne kan invitere gjester på.

Ingredienser

1 røkt svineknoke (ca. 1200 g)
2 1/2 liter vann (ca.)
2 sjalottløk , i grove biter
3 fedd hvitløk , knust
2 laurbærblader
1/2 ts pepperkorn
1 kvast frisk persille + litt til dekor
3 poteter , i små terninger
3 gulrøtter , i halvmåner
250 g kålrot , i små terninger
250 g sellerirot , i små terninger
1 persillerot , i små terninger
1 liten purre , i skiver
salt

SLIK GJØR DU

Grønnsaksuppe med røkt svineknoke

Skyll svineknoken i kaldt vann og legg den i en stor kjele. Ha i vann til knoken er akkurat dekket (2-2 1/2 liter). Ha i sjalottløk, hvitløk, laurbærblad, hel pepper og en kvast persille, og gi det hele et oppkok. Fjern skummet som legger seg på toppen. La svineknoken koke/trekke på lav varme i 2-2 1/2 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet.

Mens kjøttet trekker kan du skrelle og skjære opp grønnsakene som angitt. Bruk det du har av rotgrønnsaker, du trenger ikke å bruke akkurat det som står i oppskriften. Jeg brukte her i overkant av 1 kilo ferdig rensede rotgrønnsaker.

Grønnsaksuppe med røkt svineknoke

Når svineknoken er ferdig kokt løfter du den forsiktig over på et fat eller lignende. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen. Tilsett grønnsakene og la dem koke med til de er møre, etter 15-20 minutter. Mens grønnsakene koker renser du kjøttet for ben, skinn og overflødig fett, og skjærer det opp i små, jevnstore biter. La kjøttet få koke med grønnsakene de siste minuttene. Smak til med salt og eventuelt litt nykvernet sort pepper. Gi suppen et dryss av finhakket persille ved servering.

Server suppen rykende varm sammen med godt brød, for eksempel surdeigsbrød med godt smør eller flatbrød.

Grønnsaksuppe med røkt svineknoke

TIPS

  • Lag gjerne litt ekstra når du er i gang, for dette er ypperlige rester å varme opp til lunsj eller middag dagen derpå. Suppen kan fryses.
  • Suppen kan gjerne kokes nesten ferdig dagen før. La grønnsakene koke med i ca. 5 minutter og la suppen avkjøles raskt. Oppbevares i kjøleskapet, og varmes opp rett før servering.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Tror du jeg kan bruke røkt svinekam i stedet for svineknoke? Kan jeg da bruke samme framgangsmåte?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste