Lag en deilig tacograteng med salat og tortillachips, en helgerett som hele familien liker! Lag den gjerne sammen med noen, for det er alltid hyggelig å lage mat sammen med andre og så blir dere raskere ferdig.

(Oppskriften er lånt fra "Trines kokebok for unge kokker".)

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KJØTTSAUS

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss matolje
1 løk
1-2 fedd hvitløk
2-3 1/2 ss hjemmelaget tacokrydder eller 1 1/2 pose ferdig tacomiks
2 ss tomatpuré
1 rød paprika
400' g hermetiske hakkede tomater
1/2-1 dl vann
1 gulrot
125 g hermetiske maiskorn
1-2 ss limesaft
1/2 ts sukker

KJØKKENREDSKAPER

skjærebrett og kniv
vid gryte eller stekepanne med høye kanter
ildfast form, ca. 22 cm i diameter eller 22 x 22 cm
salatbolle
måleskjeer
stekespade
sitruspresse
rivjern
bakepensel
øse
timer
grytekluter og gryteunderlag

MELLOM LAGENE

1 ss matolje til pensling av formen
3 tortillalefser
1 boks crème fraîche eller seterrømme
300 g revet gulost

SALAT & TILBEHØR

5 salatblader eller mer
150 g cherrytomater
2 ss olivenolje
1 klype flaksalt
1/2 lime
tortillachips

SLIK GJØR DU

Tacograteng fra Trines kokebok for unge kokker

 1. Finn frem alt du trenger av ingredienser og kjøkkenredskaper. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang.
 2. Lag hjemmelaget tacokrydder eller bruk ferdig tacomiks på pose.
 3. Ta av skallet på løken og skjær opp i små biter. Ta også av skallet på hvitløkfeddene og hakk dem opp i bittesmå biter eller bruk hvitløkpresse. Skjær av det grønne på paprikaen og del den i to på langs. Skjær bort de hvite hinnene og fjern de hvite frøene. Skjær paprikaen i små biter. Vask gulroten godt og riv den på et rivjern.
 4. Riv osten med et rivjern.
 5. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Sett en stekerist på midterste rille.
 6. Finn frem en vid gryte eller stekepanne med høye kanter og sett koketoppen på ganske høy varme. Ha i cirka 2 spiseskjeer matolje og vent 1-2 minutter. Tilsett karbonadedeigen og bruk en stekespade til å dele den opp i mindre biter. La karbonadedeigen steke i cirka 5 minutter mens du rører hele tiden. Senk varmen til omtrent middels styrke og ha i løk, paprika og hvitløk, og la det steke i cirka 2 minutter til. Tilsett deretter 2 spiseskjeer tacokrydder og tomatpuré og la det stå å steke i ett minutt til, mens du rører alt godt sammen. Ha i hermetiske tomater, vann og revet gulrot og la det surre i cirka 5 minutter mens du rører av og til. Ha i maisen.
 7. Ha i sukker og 1 spiseskje limesaft, rør godt sammen og smak på kjøttsausen. Hvis du synes at tacosmaken er svak, må du tilsette litt mer tacokrydder, røre godt sammen og smake en gang til. Tacosmaken skal være ganske sterk, for den blir mildere etter at blandingen er blitt stekt sammen med crème fraîche og ost. Kanskje trenger den også litt mer lime og en klype salt? La gjerne også en annen smake.
 8. Pensle formen med litt matolje. Legg en tortillalefse i bunnen og øs 1/3 av kjøttsausen over. Fordel den jevnt utover. Fordel 1/3 crème fraîche over kjøttsausen (bruk en skje og legg litt her og der). Strø 1/3 av osten over. Gjenta dette to ganger til, i samme rekkefølge – tortillalefse, kjøttsaus, crème fraîche og ost – til det er tomt.
 9. Stekes på midterste rille i cirka 20 minutter til osten er gyllen på toppen.
 10. Mens gratengen står i ovnen, kan du lage salaten. Riv eller skjær salatbladene i mindre biter. Del tomatene i båter og bland alt sammen. Ha over olivenolje og strø over litt salt.
 11. La tacogratengen stå på bordet i 5 minutter før dere skal spise den. Serveres med salaten, tortillachips og gjerne litt lime.

Tacograteng fra Trines kokebok for unge kokker

Denne oppskriften har jeg lånt fra «Trines kokebok for unge kokker», en praktisk kokebok for barn, unge og for barnefamilier. Boken har jeg laget sammen med sønnen min Mathias og de tre eldste barnebarna mine. Du finner flere oppskrifter for unge kokker samlet her

Mathias, Sienna, Markus og Anine - Tacograteng fra Trines kokebok for unge kokker

Foto: Sara Johannessen.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei
  Hvorfor er denne oppskriften så detaljert ? Alt fra kjøkkenredskaper og at man må ta av skallet på løken.

  1. Oppskriften er lånt fra kokeboken min «Trines kokebok for unge kokker» og er ment for barn og unge. Disse oppskriftene er derfor mere detaljert og inneholder også hvilke redskaper som skal benyttes. Men, som alle andre oppskriftene i boken, så smaker tacogratengen også godt for voksne.

 2. Laget for første gang i går. Nydelig, men neste gang blir det tacosaus over kjøttdeig sausen i hvert lag. Trur den blir sterkere

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste