Jeg husker første gang jeg smakte taco. Det var på slutten av åttitallet, min yngste datter hadde nettopp sett dagens lys, og et vennepar kom på helgebesøk med tacokit, kjøttdeig og tilbehør, og serverte denne nyvinningen til oss nybakte foreldre. Det var spennende med nye smaker, men jeg må nok innrømme at det aldri ble noen stor favoritt, selv om det av og til sto på menyen i de rundt 20 årene som fulgte.

Men så begynte jeg, som nybakt matblogger, å lage tacomåltidene mer eller mindre fra bunnen av. Jeg byttet ut "tacokitet" med hjemmelaget tacokrydder, og i tillegg tilsatte jeg ulike grønnsaker og bønner for å få det til å smake og mette litt mer. Som tilbehør serverte jeg hjemmelagede salsaer og sauser. Her får du en noe justert utgave av tacokrydderet (som har vært utrolig populært siden oppskriften ble publisert i 2010), samt tips til hjemmelagde tortillas, deilig fyll og tilbehør.

Ingredienser

3 ss chilipulver
2 1/2 ts chiliflak
2 1/2 ts tørket oregano
2 ss spisskummen
2 ss paprikapulver
1 1/2 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1 1/2 ss flaksalt
1 1/2 ts kajennepepper eller sort pepper

SLIK GJØR DU

Bruk måleskje og mål opp krydderet. Bland det hele godt sammen. Ha krydderblandingen i tett boks eller på glass, og oppbevar det gjerne mørkt (eller i en lystett boks). Vær oppmerksom på at krydder kan ha ulik styrke. Chilipulver som kjøpes i etniske butikker kan for eksempel være sterkere enn det man vanligvis finner i dagligvarebutikkene, så hold derfor gjerne igjen litt på chilipulveret hvis du ikke ønsker det ekstra hot.

Tacokrydder

Tilsett krydderet etter smak og behag, ca. 4 ss pr. kg. kjøtt/kylling. Tacokrydderet kan benyttes på de fleste tex-mex-oppskriftene mine. Bruk gjerne oppskriftene som utgangspunkt og varier etter smak og behag, du kan for eksempel bytte ut kylling med kjøtt/kjøttdeig, og omvendt. Tilsett gjerne frisk hvitløk og chili i tillegg, og smak gjerne til med litt sukker og limesaft. Server tacoen i tortillalefser, tacoskjell eller som gratinerte enchiladas/burritos.

Taco med kjøttdeig

Varier gjerne med ulike typer tilbehør, som for eksempel pico de gallo, guacamole, salsa, limerømme, maiskrem og mangosalsa.

Jeg må nok innrømme at jeg som regel jukser og kjøper ferdiglagede mais- eller hvetetortillas, men har du tid og lyst til å lage alt fra bunnen av kan du fint lage dem selv også, se oppskrift her.

tacotilbehør, limerømme, guacamole, tomatsalsa, mangosalsa, maiskrem

TIPS

  • Alle tex-mex-oppskriftene finner du samlet her.
  • Tex-mex-mat er forresten ypperlig tema for en ”kurvfest”, som er et konsept som absolutt ikke skal undervurderes. Alle gjestene tar med seg et par tex-mex-retter (det er ofte lurt å bli enig på forhånd hvem som tar med seg hva, slik at dere får et variert utvalg) som settes på et felles bord hvor alle kan forsyne seg. Ofte har vi ulike spesialiteter og preferanser, og det er alltid gøy å smake på andres favoritter.
  • Lyst på et søtt punktum etter tacomåltidet? Prøv gjerne key lime pieMississippi mud pie eller fruktsalat med lime- og chilisukker.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Er det riktig å bruke 3ss chilipulver, eller skal det være 3ts? Vi er ikke chilipyser, og oppskriften blir fortsatt litt sterk hvis jeg reduserer chilimengden til en sjettedel!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste