Cottage pie er en enkel og smakfull engelsk pai som består av en smakfull kjøttsaus med et lag med potetmos over. I sausen har jeg blant annet benyttet grønnsaksrester. Prøv den du også - dette er ypperlig mat til kalde vinterdager, hjemme eller på hytta, enten dere er få eller mange til bords!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KJØTTFYLL

400 g kjøttdeig av storfe
nøytral olje
1 løk , i terninger
2-3 fedd hvitløk , hakket
2 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakket
1 dl kylling- eller oksekraft (eller utblandet fond)
1 dl melk
150-200 g sellerirot , i terninger
2 gulrøtter , i terninger
1 rød paprika , i terninger
2 stilker stangselleri , i terninger
1 - 1 1/2 ts paprikapulver
1 ts tørket rosmarin
2 laurbærblad
1 - 2 ss balsamicoeddik (smak til)
1 ss Worcestershiresauce (smak til)
salt og pepper

POTETMOSLOKK

800-900 g poteter
25-50 g smør
1/2 dl melk eller mer (smak til)
salt og pepper
frisk timian , til dekor

SLIK GJØR DU

Cottage pie med rotgrønnsaker og tomat

Skrell potetene og del dem i mindre, jevnstore biter. Kok potetene i usaltet vann til de er møre, etter 20-30 minutter. Hel av vannet og la potetene stå å dampe uten lokk på laveste temperatur i ca. 2 minutter.

Stek kjøttdeigen i litt nøytral olje. Krydre med salt og pepper, og legg til side. Du kan gjerne benytte kjøttdeig av lam, svin eller kylling, hvis du heller foretrekker det. Ønsker du en vegetarisk variant kan du erstatte kjøttdeigen med linser og/eller bønner.

Skjær opp alle grønnsakene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang. Du trenger ikke å benytte de samme grønnsakene som jeg har brukt her – bruk det du har og gjerne færre sorter (men omtrent samme mengde grønnsaker totalt). Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett hvitløk og tomatpuré mot slutten av steketiden og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter hermetiske tomater, kraft, melk, resten av grønnsakene, krydder, Worcestershiresauce og balsamicoeddik. Gi det hele et oppkok og la det stå å småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. Tilsett deretter kjøttdeigen og la det småkoke i ytterligere 10 minutter, til væsken har kokt inn. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer av det øvrige krydderet, om nødvendig. Ha kjøttfyllet i en ildfast form. Jeg har her brukt en lav støpejernsgryte, 24 cm i diameter, den samme som jeg stekte kjøttdeig og grønnsaker i. Det er praktisk av flere grunner: For det første er pannen allerede varm og det blir samlet sett behov for kortere steketid – og for det andre blir det mindre oppvask, og det er jo alltid kjærkomment.

Mens kjøttfyllet koker lager du potetmosen. Bruk en potetstapper eller lignende og mos potetene. Tilsett smør og melk og rør det hele sammen, til du har en jevn og ganske fin mos. Tilsett eventuelt litt mer melk dersom mosen virker tørr. Smak til med salt og pepper. Fordel mosen oppå kjøttfyllet. Jeg har her brukt sprøytepose og laget «dotter», men du kan gjerne fordele den jevn utover med en skje isteden.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme), midt i ovnen i 20-30 minutter, til potetmosen har begynt å få litt farge på toppene. La retten hvile noen minutter og server den deretter umiddelbart.

Cottage pie med rotgrønnsaker og tomat

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lagde denne og fikk masse skryt!
    Vi var bare voksne, men barna er ikke så glad i alle disse grønnsakene så kan man stavmikse grønnsakene i sausen tror du?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste