I en hektisk hverdag er det ekstra kjærkomment med middager som tilberedes i en og samme gryte, slik at oppvasken den ettermiddagen blir minimal. Dette er en slik gryte, som minner om barndommens meksikanske gryte på pose, bare mye, mye bedre. I gryta får kjøtt og ris kose seg med tomater, deilige krydder, paprika, mais og sorte bønner - en deilig tex-mex-rett som gjerne kan nytes til hverdags.

Annonse

Ingredienser

GRYTERETTEN

400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
nøytral olje , til steking
1 løk , finhakket
3-4 fedd hvitløk , finhakket
3 ts malt spisskummen
2 ts røkt paprikapulver
3/4-1 ts chilipulver
1/2 ts kajennepepper
2 ss tomatpuré
150 g ris (basmati eller langkornet ris)
500-600 g hermetiske tomater , hakkede
4-5 dl kjøttkraft eller kyllingkraft
1 stor paprika , i små terninger
1-2 ts sukker
1/2 ts salt
125 g svarte bønner
125 g mais

TILBEHØR

1/2 rød chili , i skiver (kan sløyfes)
1/2 lime , i båter
frisk koriander , hvis du har
lettrømme (kan sløyfes)
tortillachips eller godt brød

SLIK GJØR DU

Meksikansk gryte

Skjær opp alle grønnsakene som angitt. Finn frem måleskje, mål opp krydderet, ha det i en liten skål og rør det godt sammen.

Finn frem en vid gryte eller en stekepanne med høye kanter, og stek karbonadedeigen i litt nøytral olje på litt over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og la den surre med i noen minutter før du tilsetter mesteparten av krydderet (alt etter hvor «spicy» du ønsker retten) og tomatpureen. Rør godt sammen og la det stå å surre under omrøring et par minutter. Tilsett risen (rå), rør godt sammen og tilsett deretter hermetiske tomater, kjøttkraft og paprika. Rør det hele godt sammen, kok opp og la det stå å småkoke under lokk til risen er nesten ferdigkokt. Rør av og til, slik at risen ikke setter seg fast i bunnen. Hvis retten virker litt «suppete» kan du ta av lokket mot slutten av koketiden slik at noe av væsken får anledning til å fordampe. Koketiden vil variere etter hva slags ris du benytter. Smak til med sukker, salt og eventuelt litt mer av krydderblandingen. Ha i sorte bønner og mais og la det stå å trekke i ca. 5 minutter uten lokk, til risen er ferdigkokt.

Server gryteretten sammen med litt frisk chili, lime og frisk koriander, samt tortillachips eller godt brød. Dersom du synes retten er litt «spicy» kan du ha tilsette en klatt rømme når du forsyner deg, for en litt mildere smak.

Meksikansk gryte

TIPS

  • Lag gjerne hjemmelaget tortillachips, se oppskrift her.
  • Dersom du ønsker å lage en vegetarisk gryterett kan du bytte ut kjøttdeigen med kidneybønner og/eller linser og litt mer av grønnsakene. Kjøttkraften erstattes av grønnsakskraft/buljong.
  • Gryteretten kan gjerne «preppes» nesten ferdig et par dager i forkant og koke i 10-15 minutter, for deretter å kokes ferdig rett før servering. Vent med å tilsette bønner og mais til du varmer opp retten.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Prøvde retten i dag. Har nå funnet en erstatning til tacoen på fredagene. Smakte fantastisk godt. Tilsetningen med fersk koriander og lime toppet det hele perfekt. Nydelig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.