På menyen i dag står det lammecarré med timiansjy, silkemyk sellerirotmos og søte, ovnsbakte gulrøtter. Prøv det neste gang du skal kose deg med et godt lammemåltid du også!

Ingredienser

LAMMECARRÈ

800 g lammecarré
2 ss smør eller nøytral olje
salt og pepper
frisk timian

TIMIANSJY

2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 ss smør eller nøytral olje
3 ss frisk timian , hakket
2 ss hvitvinseddik
1 ts flytende honning
1 dl hvitvin
2 1/2 dl redusert oksekraft
salt og pepper

SELLERIROTMOS

500 g sellerirot , i biter
400 g poteter , i biter
3-4 ss smør
salt og pepper

HONNINGBAKTE GULRØTTER

600 g gulrøtter (gjerne regnbuegulrøtter)
2 ss olivenolje eller smør
1/2 sitron , saften
1 ss flytende honning
salt
frisk timian

SLIK GJØR DU

Ta gjerne lammecarréen ut av kjøleskapet en times tid før du starter tilberedningen, slik at kjøttet er romtemperert. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det raskt på begge sider i litt smør eller nøytral olje, eventuelt en blanding. Legg kjøttet i et ildfast fat og ha litt grovt hakket timian oppå kjøttet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen og stek ved 125 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 54 grader. Det tar ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge du har forsteke det. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør deretter serveres ganske umiddelbart.

LAMMECARRE MED TIMIANSJY, HONNINGBAKTE GULRØTTER OG SELLERIROTMOS

Skrell gulrøtter og del dem opp i jevnstore biter. Legg dem i et ildfast fat, drypp over olivenolje, flytende honning og sitronsaft, og krydre med salt og grovt hakket timian. Stekes ved 225 grader i 25-30 minutter, til gulrøttene er møre og har tatt litt farge. (Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig, se tips helt nederst i innlegget.)

LAMMECARRE MED TIMIANSJY, HONNINGBAKTE GULRØTTER OG SELLERIROTMOS

Skrell sellerirot og poteter, del opp i jevnstore biter og ha dem i en kjele. Kokes i usaltet vann til grønnsakene er møre og fine. Mos grønnsakene med en stavmikser eller lignende, tilsett smør og smak til med salt og pepper. Tilsett også litt melk dersom mosen virker fast. Hold mosen varm.

Rens løk og hvitløk og skjær det opp i små biter. Stekes i smør eller nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett timian, eddik og honning, og la det stå å surre til væsken er nesten kokt inn. Tilsett hvitvin og kok den inn til ca. halvparten, før du tilsetter kraften. La sjyen koke til den har ønsket konsistens. Sil sausen, og smak til med pepper og salt, om nødvendig. Hold sausen varm.

Server lammecarréen med gulrøtter og sellerirotmos, og drypp litt av timiansjyen over. Gi retten et dryss av frisk timian, og nyt den umiddelbart.

LAMMECARRE MED TIMIANSJY, HONNINGBAKTE GULRØTTER OG SELLERIROTMOS

TIPS

  • Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du først steke gulrøttene i ca. 15 minutter ved 225 grader, skru ned varmen til 125 grader og deretter steke lammekjøttet til det har ønsket kjernetemperatur. Mens kjøttet hviler skrur du opp varmen til 225 grader og steker ferdig gulrøttene til de er møre og fine.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Du kan kanskje bruke eplejuice? Har ikke prøvd det, men pleier å være en mulighet i andre oppskrifter.

  2. Hei, det står at det skal brukes smør til sjyen i ingrediensoversikten, men i selve beskrivelsen så står det ingenting om smør. Hva er riktig?:)

  3. Jeg skjønner ikke 54 grader – og testet det i dag: det ble rimelig rått……

    Sjekket på nett på andre oppskrifter og de sier fort 57-58 eller 60-65 for medium( som er vår favoritt).

    ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste