Ta en svipptur til Italia og nyt en klassisk italiensk pizza med deilig parmaskinke, tomatsaus, mozzarella og frisk ruccula!
Ingredienser
PIZZADEIG
550 g | pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel |
3 1/2 dl | vann |
15 g | fersk gjær eller ca. 1 ts tørrgjær |
1/2-3/4 ts | salt |
1 klype | sukker |
2 ss | extra vigin olivenolje |
durumhvete til utbaking |
TOMATSAUS
400 g | hermetiske tomater , hakkede |
1 ss | olivenolje |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1-2 klyper | sukker |
1-2 klyper | chiliflak |
salt og pepper |
TOPPING
2 | mozzarella |
200 g | parmaskinke |
ruccula | |
50 g | parmesan (ca.), revet |
2 ss | pinjekjerner , ristet |
SLIK GJØR DU
Ha pizzamel (tipo 00), vann, gjær, salt og sukker i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time. Deigen er nå klar til utbaking.
Mens pizzadeigen eltes i kjøkkenmaskinen lager du pizzasausen. Hell tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i 15-30 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle og tilsett finhakket hvitløk og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper, og eventuelt andre krydder hvis du ønsker det. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller blender. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.
Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen. Dersom du skal steke pizzaen på stekeovnens bakebrett setter du det inn i stekeovnen ca. 10 minutter før. (Les mer om steking av pizza her.)
Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. La deigen gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler den tynt utover (eller baker ut med hendene). Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett.
Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel mozzarella oppå. Dryss gjerne over litt tørket oregano for ekstra smak.
Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 5-6 minutter (på 10 mm bakestål og 300 grader). Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett må du beregne noe lengre steketid, omtrent 10-15 minutter.
Fordel parmaskinke og ruccula på den nystekte pizzaen, og dryss over ristede pinjekjerner og revet parmesan, og server umiddelbart.
BUON APPETITO!
Lurer på om det ikke er bedre å bruke bakt hvitløk i pizzasausen, i stedet for rå?
Det kan du gjerne gjøre, hvis du foretrekker det.