KANELBOLLER MED OSTEKREM

Det er alltid stas å sette en lun, luftig og smakfull "bollekake" på bordet, og med "smørtrikset" og en liten porsjon tålmodighet kan du føle deg trygg på at gjærdeigen alltid blir vellykket. Her har de tradisjonelle kanelbollene blitt satt litt tettere sammen på bakebrettet slik at de har vokst sammen til en bollekake, og har deretter fått et raust lag med en silkemyk ostekrem smaksatt med litt limesaft. Nam!

Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIG

900-950 g hvetemel
5 dl melk
1 egg
125 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling

KANELFYLL

125 g smør (mykt)
100 g brunt sukker (eller hvitt)
1-2 ss kanel

OSTEKREM

200 g kremost
200 g melis
1 ts limesaft

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget (som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet, men ønsker du å korte ned hevetiden noe kan du varme melken til den er 15-20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn krem.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 70×40 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i 20-24 jevnstore biter, ca. 3 cm brede.

Legg kanelbollene med på to bakepapirkledd bakebrett. Bollene skal settes så tett at de etter hvert hever i hverandre. Jeg fordelte bollene på et rundt bakebrett (ca. 32 cm i diameter) og en liten langpanne (ca. 22 x 30 cm). Kle formene med plast eller klede og la bollene etterheve i 45-60 minutter. Forvarm stekeovnen til 225 grader (over- og undervarme).

Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i ca. 14 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og dra deretter i bakepapiret over på en rist for videre avkjøling.

Lag ostekremen ved å røre sammen kremost og siktet melis til du får en jevn og fin krem. Smak til med litt limesaft. Bre ostekremen over kanelbollene mens de enda er lune.

Nyt kanelbollene lune – og gjerne sammen med noen du er glad i! Og du, husk servietter!

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Bytt gjerne ut kanelen med litt bakekakao dersom du heller ønsker sjokoladefyll i baksten din. Tykt bringebærsyltetøy med litt kanel og finrevet appelsinskall smaker også godt! Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
  • Dersom du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt, men da fortrinnsvis uten ostekremen. La kanelbollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5-10 minutter (avhengig av hvor stor “bollekaken” din er). Da smaker de som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

  1. Jeg har nesten alltid noen poser med Trines kanelboller i fryseren. I dag tok jeg opp et par og utstyrte dem med litt ostekrem. Veldig, veldig godt til kaffen!

  2. Laget denne i forrige uke og den smakte fantastisk. De her hjemme sa det var de beste kanelbollene de har spist 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits