Jeg elsker søt gjærbakst, både å lage og spise den! Jeg elsker lukten, konsistensen, smaken - og ikke minst alle de glade smilene og godlydene som kommer når jeg setter lun, hjemmebakt gjærbakst på bordet! Og med "smørtrikset" blir den alltid vellykket! I dette innlegget får du en reprise av oppskriften på den søte gjærdeigen, og tips om hva du kan gjøre med den.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

900 g hvetemel
5 dl melk , gjerne kald
1 egg
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling

SLIK GJØR DU

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok, hvis du har. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom deigen din skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt (se tips nedenfor).

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Det er heller ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og strekke den mellom hendene dine («glutentest»). Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke. Klarer du å se gjennom deigen er den ferdig eltet. Dersom den sprekker kan du elte den litt til. Men, det er ingen krise om du ikke skulle lykkes med glutentesten, resultatet blir bra uansett.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme, og som er et ypperlig utgangspunkt for en rekke bakverk, som for eksempel:

KANELSNURRER

SJOKOLADEKNUTER

ROSINBOLLER

BRUNSVIGER

HJERTESNURRER

SKOLEBRØD

ESPRESSORULLER

FASTELAVNSBOLLER

BRINGEBÆRBOLLER


Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

STEKING

Pensle det ferdighevede bakverket forsiktig med sammenvispet egg, og stek etter anvisningen i oppskriften. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bakverket er ferdigstekt når det har en gyllen overflate og er lett brune under.

La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

TIPS

  • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
  • Har du god tid kan du kaldheve deigen over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Dersom du ikke tåler egg/ønsker å spise egg kan du droppe egget i deigen og erstatte dette med litt væske (ca. 1/2 dl). Pensle bollene med litt melk.
  • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (25-30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!
  • Sjekk gjerne ut baketipsene mine her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Gjærdeigen din er den beste jeg har jobbet med. Nå står fire brett med kanelsnurrer og hever på kjøkkenet.

    1. Egget skal i gjærdeigen. I de fleste oppskriftene skal baksten også pensles med sammenvispet egg, det fremgår i så fall av den konkrete oppskriften (klikk på ett av bildene). Lykke til!

  2. Dette er en fantastisk grunnoppskrift! Har brukt den i mange år, og det blir ALLTID fantastisk resultat 🙂

  3. Kan man droppe egg, ift allergi? Vil det ha noe å si for deigen? Kan det isåfall byttes med noe annet?

    1. Ja, du kan fint droppe egget, både i deigen og til pensling. Du må da kompensere med litt mer væske, eventuelt redusere melmengden noe. Du kan eventuelt pensle baksten med melk isteden for sammenvispet egg. Lykke til!

  4. Hei. Har du eller vet du om noen som har prøvd ris- eller havremelk istedet for vanlig melk ? Jeg har et barnebarn som er allergisk mot kumelk og egg.

    1. Eg har bakt boller med havremelk. Ďer funker fint, men eg opplever at den melka er søtere enn vanlig melk . Slik at eg ofte angrer på sukker mengden.

  5. Jeg har laget disse bollene fleire ganger og har alltid fått superbra deig. Pleier alltid bruke litt lunken melk, men denne gangen brukte jeg kaldt vann (som det sto d man kunne) og deigen har snart hevd i 2 timer og den har ikkje vokst noe enda. (Bruker kjøkkenmaskin). Kan det være det kalde vannet som har drept Jæren?

  6. Deigen vil ikke heve ,brukte kald melk som skrevet i oppskrift .Stått til heving 1time og 10 mim men ingen heving !

    1. Da trenger den nok litt lengre tid. Jeg pleier å la den heve i 1 1/2 time eller lengre. Lykke til!

  7. Hvorfor skriver du kald melk? Har samme problemet som begge to over her med at deigen nesten ikke vil heves. Virker som det er den kalde melken som er problemet. Har brukt lunken tidligere og aldri hatt noe problem da..

  8. Hei Trine! Jeg bruker alltid din bolleoppskrift og får alltid masse skryt for saftig bakst. Nå har jeg imidlertid masse kulturmelk som jeg skulle ha brukt opp. Tror du den vil funke i din bolleoppskrift? Jeg har ikke så mye erfaring med bruk av kulturmelk annet enn i vafler og kaker, og det har jeg ikke så lyst på nå.

  9. Jeg har lært at man aldri skal ha salt sammen med gjæren før den er ferdig eltet, fordi det dreper gjæren?

    Deigen min ble veldig rar. Den var «klebrig» og hang godt fast i bollen, men var samtidig veldig kompakt og ingen elastisitet i den. Det gav liksom ingen mening med mer mel, for da blir den mer kompakt, og ei heller med melk, da den hang fast i bollen. Eltet i maskin som du beskrev. Hva har skjedd?

    1. Hvis en passer på at gjær og salt ikke får direkte kontakt, så vil ikke dette være noe problem. Dette er en oppskrift som jeg har testet utallige ganger og som i 99% av tilfellene blir vellykket. Hva som gikk feil i ditt tilfelle er vanskelig å si, det kan være råvarene, at deigen har vært utsatt for trekk eller lignende. Anbefaler deg å teste den igjen, for jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på denne oppskriften.

  10. Skulle bake dine fantastiske boller i dag og oppdaget at jeg var tom for vanlig hvetemel. Har nå bakt med tipo 00 og er veldig spent på resultatet. Virket ikke som om dette melet trakk til seg like mye væske, men det kan jo være tilfeldig. Har du noe informasjon om pizzamel og det egenskaper?

  11. Deigen står no til heving. Men eg har aldri brukt noko anna enn tørrgjær, og derfor varma eg opp melka til kanskje femti grader slik eg elles gjer når eg brukar tørrgjær. Eg har lært at væske til ferskgjær skal ha romtemperatur, medan væske til tørrgjær skal ha det litt varmare. Er det riktig tenkt? I oppskrifta di står det kald mjølk, men det ville vel ikkje gått saman med tørrgjær?

  12. Hei!
    Kan jeg bruke en hel pakke med fersk gjær? Blir det stor forskjell hvis jeg gjør det?

    Hadde så lyst til å bare slenge oppi hele pakken med gjæren og ikke halve 🙂

    1. Jeg har skrevet litt om gjær her: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/
      Se pkt. 3 hvor jeg blant annet skriver: «Mange benytter alt for mye gjær i bakverket sitt, og for mye gjær kan resultere i overheving og at deigen kollapser før eller under steking. Videre får du gjærsmak på baksten, og uansett er for mye gjær heller ikke så godt for magen. Hvis en benytter mindre gjær vil det ta lengre tid før hevingsprosessen starter, men til gjengjeld får den modne i sitt eget tempo og smaken vil bli bedre. Temperaturen på væsken (melk og/eller vann) kan også påvirke gjærens egenskaper (se nedenfor). Jeg benytter relativt lite gjær i mine oppskrifter. Har du det travelt kan du eventuelt øke gjærmengden noe (inntil 50%).»

    1. Noen ganger bruker deigen lang tid på å heve seg, så jeg anbefaler deg å la den stå litt lengre enn det som står i oppskriften. Hvis den ikke hever i det hele tatt kan det høres ut som om du har brukt for varm væske slik at gjæren ikke vil virke.

  13. Etter at eg fekk denna oppskriften, har eg ikkje brukt andre. Heilt klart den beste å jobba, og bakverket blir ekstremt god og saftig

    1. Det er alltid så hyggelig å høre at andre liker oppskriftene mine! Tusen takk for tilbakemeldingen!

  14. Hei. Eit spørsmål om kva slags eltekrok brukar du? Eg har husquarna sin og brukar for det meste k-kroken, men det er kanskje feil?

  15. Jeg skal lage hvetestenger og ønsker å bruke gjærdeigoppskriften din. Har du noen formening om hvor mange hvetestenger denne vil gi? Fant dessverre ingen oppskrift på hvetestenger her

    1. Dersom du har en vanlig kjøkkenmaskin (og ikke en med ekstra stor kapasitet) bør du lage oppskriften i to omganger. Se i kjøkkenmaskinens bruksanvisning om hvor stor deig den maksimalt kan elte. Hvis du elter for stor deig så kan du ødelegge kjøkkenmaskinen din. Lykke til!

  16. Har prøvd denne, men forstår ikke hvor jeg gjør feil. Min hever ikke. Putter alt oppi bortsett fra smør i terninger. Og legger det etter ca 10 min. Har du ett svar?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste