Jeg elsker søt gjærbakst, både å lage og spise den! Jeg elsker lukten, konsistensen, smaken - og ikke minst alle de glade smilene og godlydene som kommer når jeg setter lun, hjemmebakt gjærbakst på bordet! Og med "smørtrikset" blir den alltid vellykket! I dette innlegget får du en reprise av oppskriften på den søte gjærdeigen, og tips om hva du kan gjøre med den.

Annonse

Ingredienser

900 g hvetemel
5 dl melk , gjerne kald
1 egg
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg , til pensling

SLIK GJØR DU

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok, hvis du har. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom deigen din skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt (se tips nedenfor).

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og strekke den mellom hendene dine. Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke. Klarer du å se gjennom deigen er den ferdig eltet.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme, og som er et ypperlig utgangspunkt for en rekke bakverk, som for eksempel:

KANELSNURRER

SJOKOLADEKNUTER

ROSINBOLLER

BRUNSVIGER

HJERTESNURRER

SKOLEBRØD

ESPRESSORULLER

FASTELAVNSBOLLER

BRINGEBÆRBOLLER


Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

STEKING

Pensle det ferdighevede bakverket forsiktig med sammenvispet egg, og stek etter anvisningen i oppskriften. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bakverket er ferdigstekt når det har en gyllen overflate og er lett brune under.

La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

TIPS

 • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
 • Har du god tid kan du kaldheve deigen over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
 • Dersom du ikke tåler egg/ønsker å spise egg kan du droppe egget i deigen og erstatte dette med litt væske. Pensle bollene med litt melk.
 • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (25-30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!
 • Sjekk gjerne ut baketipsene mine her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Gjærdeigen din er den beste jeg har jobbet med. Nå står fire brett med kanelsnurrer og hever på kjøkkenet.

  1. Egget skal i gjærdeigen. I de fleste oppskriftene skal baksten også pensles med sammenvispet egg, det fremgår i så fall av den konkrete oppskriften (klikk på ett av bildene). Lykke til!

 2. Dette er en fantastisk grunnoppskrift! Har brukt den i mange år, og det blir ALLTID fantastisk resultat 🙂

  1. Ja, du kan fint droppe egget, både i deigen og til pensling. Du må da kompensere med litt mer væske, eventuelt redusere melmengden noe. Du kan eventuelt pensle baksten med melk isteden for sammenvispet egg. Lykke til!

 3. Hei. Har du eller vet du om noen som har prøvd ris- eller havremelk istedet for vanlig melk ? Jeg har et barnebarn som er allergisk mot kumelk og egg.

  1. Eg har bakt boller med havremelk. Ďer funker fint, men eg opplever at den melka er søtere enn vanlig melk . Slik at eg ofte angrer på sukker mengden.

 4. Jeg har laget disse bollene fleire ganger og har alltid fått superbra deig. Pleier alltid bruke litt lunken melk, men denne gangen brukte jeg kaldt vann (som det sto d man kunne) og deigen har snart hevd i 2 timer og den har ikkje vokst noe enda. (Bruker kjøkkenmaskin). Kan det være det kalde vannet som har drept Jæren?

 5. Deigen vil ikke heve ,brukte kald melk som skrevet i oppskrift .Stått til heving 1time og 10 mim men ingen heving !

 6. Hvorfor skriver du kald melk? Har samme problemet som begge to over her med at deigen nesten ikke vil heves. Virker som det er den kalde melken som er problemet. Har brukt lunken tidligere og aldri hatt noe problem da..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.