Jeg elsker sitron, og bruker det så ofte jeg kan, både i salt og søt matlaging. En av favorittene er denne friske og dekorative formkaken, med smak av sitron, knasende valmuefrø - og toppet med en deilig sitronglasur. Dette er en kake du har lyst til å spise med begge hendene - du er herved advart!

Ingredienser

SITRONKAKE

250 g smør
250 g sukker
4 egg
200 g hvetemel
50 g mandelmel
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 sitron , revet skall + saft
1-2 ss blå valmuefrø (kan sløyfes)

MELISGLASUR

200 g melis
1/2 sitron , saften
blå valmuefrø (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper) og rør smør og sukker lyst og luftig (5-10 minutter). Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hvert egg. Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver, rør forsiktig sammen og tilsett deretter mandelmel*, sitronsaft, sitronskall** og valmuefrø. Ha deigen i smurt randform på ca. 2 liter***. SITRONKAKE MED VALMUEFRØ Stek kaken på midterste rille ved 175 grader (over- og undervarme) i 30-40 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt. Bruk gjerne en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt – det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken.

Avkjøl kaken på en bakerist eller lignende i ca. 15 minutter og fjern randformen forsiktig. Ha deretter kaken over på et kakefat.

Rett før servering rører du sammen melis og sitronsaft til en jevn og tykk glasur. Fordel glasuren over kaken og dryss eventuelt litt valmuefrø på glasuren før den stivner.

Nyt kaken i godt selskap og gjerne sammen en kopp god kaffe. SITRONKAKE MED VALMUEFRØ TIPS

 • *Mandelmel kan eventuelt erstattes med hvetemel, slik at du har totalt 250 gram hvetemel.
 • **Du kan gjerne bytte ut sitron med lime eller appelsin.
 • ***Du kan eventuelt steke kaken i en 2 liters brødform eller en rund kakeform på ca. 22 cm i diameter. Vær obs på at en annen type form enn det som er brukt i denne oppskriften kan kreve mer eller mindre steketid. Følg med mot slutten av steketiden og bruk gjerne en fyrstikk eller kakepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt – det skal ikke henge røre igjen på pinnen når du stikker den midt inni kaken.
 • Kaken kan fryses (uten melisglasur).
 • Kombinasjonen sitron og valmuefrø er også deilig i kjeks. Prøv gjerne denne oppskriften på sitronkjeks med valmuefrø også.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Lagde denne igår og måtte ta en skive før den havnet i frysa. Utrolig god selv uten glasur 🙂

 2. Hei Trine, jeg har lyst til å bake denne som glutenfri kake. Hvilket annet mel vil du anbefale å bruke i stedet for hvetemel?

  1. Hei, jeg bakte denne glutenfri idag og brukt fin glutenfri melblanding fra Semper. Kaken ble god på smak, men noe «fet».

 3. Frisk og saftig kake, og ennå bedre et par dager etter baking. Tror ikke jeg kommer til å ha valmuefrø i selve kaka igjen, men det er jo en smakssak om man liker den knasingen 🙂

 4. Hva slags form kan man bruke om man ikke har randform, og må man da gjøre noen tilpasninger?

 5. Tips ! Prøvde å bake med 2 liters brødform, trenger definitivt litt lengre tid – kanskje opp til 50 min eller 1 time (?)

 6. Nydelig kake som jeg har laget mange ganger, men i dag hang øverste del igjen i formen. Hvordan redder man en slik kake, da?

  1. Nei, det skal røres sammen med sukkeret. Dersom smøret er hardt kan det være lurt å la det stå litt i romtemperatur først. Lykke til!

 7. Denne kaken er noe av det beste som har hendt meg på lenge. Har laget fem stykker på en uke nå!

 8. Ååå hei sann! Lagde denne i dag, nydelig! Brukte 20 cm rund form, måtte da steke 50 min, la bakepapir oppå for å unngå at den ble for brun. Kaka ble høy og fin!
  Jeg testa en liten bit med glasuren, men for oss ble det for surt med bare sitron i glasuren, så kommer til å bruke vann+ noen dråper sitron.

  1. Takk for at du deler dine erfaringer. Det setter jeg og leserne mine pris på. Hyggelig å høre at kaken falt i smak!

 9. Denne var nydelig! Frisk og saftig. Brukte 24 cm springform, funket fint, den ble passe høy – ca 40 min steketid. Nydelig med valmuefrø i!

 10. Heisann,
  Har bakt denne nydelige kaka fleire gonger! Kan røra lagas ein kveld i forvegen, trur du?
  Helsing Laila

  1. Har ikke testet det. Tror den blir best om den stekes umiddelbart. Kaken er jo også ganske holdbar.

 11. Hei,
  sommeravslutningene er i full gang og jeg lurer på om det er mulig å lage denne i en langpanne?
  Hilsen Tove 🙂

 12. Veldig, veldig god kake som jeg har laget masse. Jeg dobler innholdet av sitron (bruk økologiske sitroner, de konvensjonelle er badet i sprøytemidler)- synes kaken blir enda bedre da.

 13. Hei Trine, jeg har fått dansen for å bruke steketermometer når jeg baker brød. Tenkte det kunne fungere på kake også. Hva er kjernetemp ved ferdig kake her tror du?

  1. Det har jeg ikke testet, og har heller ikke sett andre som har brukt steketermometer i kakeoppskrifter. Hører gjerne fra deg hvis du tester eller kommer over info om dette. Lykke til!

 14. Denne kaka ser kjempegod og jeg har veldig lyst til å teste den ut, men jeg trenger at den har langpanneform. Er det mulig å lage den i en langpanne?

 15. Mon tro om smøret kan erstattes med kesam for en magrere variant? Noen erfaring med det? Blir jo ikke å røre smør og sukker hvitt, akkurat…

 16. Hei.
  Elsker denne kaken,men hver gang jeg lager den synker den på midten i avkjølingsprosessen. Hva gjør jeg galt? Følger instrukser til pungt og prikke

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste