Siden vi ikke kan være så mange rundt bordet i påsken er lammefilet et smart valg når du vil kose deg litt ekstra. Den er rask å tilberede og gir alltid et mørt og godt resultat. Du kan benytte samme tilbehør som du benytter til lammesteken. Jeg har her valgt ovnsbakte tomater med sprø parmesantopping, asparges, timiansjy og gratinert potetmos som tilbehør.

For å toppe måltidet har vinkelner Sara Døscher funnet frem to gode rødviner som matcher disse smakene perfekt, en "budsjettvin" og en noe dyrere en dersom du vil gjøre litt ekstra ut av det. Velbekomme!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMEFILET

600-700 g lammefilet
salt og pepper
2 ss smør
2 stilker frisk timian
1 fedd hvitløk

GRATINERT POTETMOS

800 g poteter
2-3 ss smør
1-1 1/2 dl kremfløte , matfløte eller melk
salt og pepper

TIMIANSJY

2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 ss smør
3 ss frisk timian , finhakket
1 1/2 ss hvitvinseddik
1-2 ts flytende honning
1 dl hvitvin
2 1/2 dl redusert oksekraft eller utblandet fond
salt og pepper
maisenna (kan sløyfes)

OVNSBAKTE TOMATER & TILBEHØR

4 tomater
4 ss parmesan , revet
2 ss panko /brødrasp
1 ss persille , finhakket eller 1/2 ts provencekrydder
2 ss extra virgin olivenolje
1 bunt asparges
frisk timian

SLIK GJØR DU

Lammefilet med timiansjy

GRATINERT POTETMOS

Skrell potetene, del dem i to og ha dem i en kjele. Kokes i usaltet vann til de er møre og fine. Mos potetene med en stapper eller lignende, tilsett smør og fløte til du har ønsket konsistens på potetmosen. Smak til med salt og pepper. Fordel mosen i ildfaste porsjonsformer. Før servering gratineres potetmosen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, til de er lett gylne oppå.

LAMMEFILET

Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det raskt på alle sider i litt smør eller nøytral olje, eventuelt en blanding. Legg kjøttet i en ildfast form og ha litt grovt hakket timian oppå kjøttet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen og stek ved 125-150 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på 58-60 grader (rosa). Det tar 15-20 minutter ved 150 grader, men steketiden vil variere avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge du har forstekt dem. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i ca. 15 minutter (legg litt aluminiumsfolie lett oppå, men ikke pakk den inn) før du skjærer det opp i skiver rett før servering.

TIMIANSJY

Rens løk og hvitløk og skjær opp i små biter. Stekes i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett timian, eddik og honning, og la det stå å surre til væsken er nesten kokt inn. Tilsett hvitvin og kok den inn til ca. halvparten, før du tilsetter kraften. La sjyen koke inn noen minutter (og tilsett gjerne litt maisenna hvis du ønsker den litt tykkere). Sil sausen, og smak til med pepper og salt, om nødvendig. Hold sausen varm.

BAKTE TOMATER

Del tomatene i to og grav ut «innmaten» med en teskje. Rør sammen finrevet parmesan, panko/brødrasp, finhakket persille og olivenolje – og fordel oppi tomatene. Pensle en liten ildfast form med litt olje i bunnen og sett tomatene oppi. Stekes sammen med potetmosen ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til de er lett gylne oppå.

SERVERING

Dersom du kun har en stekeovn tilgjengelig må du sørge for at potetmos (i ildfaste former) og tomatene er klargjort slik at du kan sette dem i stekeovnen straks lammekjøttet er ferdig (husk å øke steketemperaturen). Rett før servering koker du aspargesen i lettsaltet vann tilsatt litt sukker, i ca. 2 minutter.

Server lammefileten med timiansjy, potetmos, tomater, asparges og frisk timian som tilbehør – og nyyyt!

Lammefilet med timiansjy

VINTIPS

 • Château Dudon 2015 (Bordeaux, Frankrike)
  Pris: kr 164,90 (Varenummer: 857701)
  Blandingen av bordeaux-druene cabernet sauvignon og merlot gir viner med høy friskhet og et markant bittert snerp. Dette gjør dem til supre matviner! Rød bordeaux har lenge vært klassisk vinvalg til lam, og ikke uten grunn. Gled deg til en vin som smaker av solmodne solbær og tørkede urter. Vinen har noen år på baken og er derfor perfekt moden, både for deg og for lammekjøttet. 
 • Travaglini Gattinara 2017 (Piemonte, Italia)
  Pris: 279,90 (Varenummer: 4766401)
  Den søtlige smaken av lammekjøtt er uforglemmelig i seg selv, og sammen med denne vinen… sukk! Min absolutte favorittvin til årets påskelam. Delikat og detaljert rødvin på nebbiolo-druen, her er det mange nyanser! Smaker saftig av syrlige kirsebær og søte jordbær, i tillegg til et spennende streif av skog og sopp. Timian og tomat trives godt med viner som denne, og det tror jeg du også vil gjøre. 
 • Vintipsene et gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring i bransjen. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

VELBEKOMME!

Flere oppskrifter med lammekjøtt finner du samlet HER

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Åh Trine, denne lammeoppskriften så god ut.
  Jeg håper å få besøk av mitt fadderbarn i påsken. Hun er bare 12 år. Har du ett forslag til god drikke? Pris er underordnet. Only the best for the best.

 2. I mange oppskrifter står det at det skal være friske krydderurter som f.eks. timian. Ofte bruker man ikke så mye i hver oppskrift. Kan man da fryse ned det resterende og bruke en annen gang eller smaker krydderurtene best når de er – nettopp friske?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste