Husker du ørretfileten jeg publiserte for noen uker siden, toppet med et deilig urtelokk og servert med en lun potetsalat? Jeg fikk så mange hyggelige tilbakemeldinger på den at jeg ble inspirert til å lage en ny variant - denne gangen med agurksalat og dillpoteter som tilbehør. Deilige smaker og gode matminner fra barndommen. Prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

ØRRET MED URTELOKK

700 g ørretfilet eller laks
30 g pinjekjerner , ristet
4 ss extra virgin olivenolje
4 ss panko /brødrasp
4-5 ss urter (basilikum, persille, dill), finhakket
1/2 sitron , revet skall
1/2-3/4 ts flaksalt + litt til
1/4-1/2 ts pepper , nykvernet
4 ss rømme (kan sløyfes)

DILLPOTETER

4 porsjoner småpoteter , delt i 4
1/2 rødløk , i små terninger
2-3 vårløk , finsnittet
4 ss extra virgin olivenolje
2 ss dijonsennep
1/2-1 ts flytende honning
salt og pepper
3-4 ss dill , grovt hakket

AGURKSALAT

1 agurk , i strimler på langs
5 ss eddik (7%)
4 ss vann
3 ss sukker

SLIK GJØR DU

Ørret med urtelokk, agurksalat og dillpoteter

AGURKSALAT

Begynn med agurksalaten. Kok opp eddik, vann og sukker i en liten kjele, og rør til sukkeret er helt oppløst. Skjær agurken i tynne skiver eller skjær den i tynne skiver på langs. Bruk gjerne en ostehøvel eller lignende. Ha agurken i en liten bolle, og hell eddikblandingen over. La det stå å trekke mens du gjør klart resten. Agurksalaten kan gjerne lages noen timer før/dagen før hvis du har anledning til det.

Agurksalat

DILLPOTETER

Skyll potetene, del dem i jevnstore biter og kok dem i lettsaltet vann, til de er møre. Hell av kokevannet og la potetene stå på koketoppen på laveste nivå et par minutter slik at vannet damper bort. Skjær opp løk og vårløk som angitt, og ha det i en bolle sammen med potetene. Rør sammen olivenolje og sennep til alt er godt blandet og smak til med honning, salt og pepper. Drypp dressingen over de varme potetene og vend det hele forsiktig sammen. Vend inn grovt hakket dill rett før servering.

ØRRET MED URTELOKK

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Ørret med urtelokk, agurksalat og dillpoteter

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de er gylne. Hakk dem grovt og ha dem i en liten bolle sammen med olivenolje, panko/brødrasp, finhakkede urter og finrevet sitronskall. Jeg har her benyttet en blanding av persille, dill og basilikum. Du kan gjerne droppe basilikum hvis du ikke har det, men persille og dill må til, synes jeg. Rør godt sammen og smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Legg ørretfileten i en smurt ildfast form, krydre med litt flaksalt og fordel urteblandingen jevnt utover. Stekes på midterste rille i 15-17 minutter, til fisken er passe stekt. Dersom du benytter oppdelt filet bør du redusere steketiden noe.

SERVERING

La fisken hvile et par minutter, og server den sammen med dillpotetene og agurksalaten. En liten rømmeklatt og kokte gulrøtter smaker også godt til denne retten.

Ørret med urtelokk, agurksalat og dillpoteter

TIPS

 • Ørreten kan gjerne byttes ut med laks. Urtelokket passer også godt til annen fisk, for eksempel torsk.
 • Varier gjerne med annet tilbehør til fisken, for eksempel blomkålris, smørdampet grønnkål eller couscoussalat. Ta gjerne også en titt på «førsteutgaven» av oppskriften med lun potetsalat,

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, Dette ble veldig godt! Perfekt med urtelokket på ørreten. Potetsalaten ble også veldig god.

 2. Holder på å lage nå – etter å ha smakt den retten som inspirerte deg til å lage denne. Bare et lite spørsmål; skal det stå helt til å begynne med …. rør til sukkeret er oppløst?

   1. Nydelig – anbefales. Jeg lager den igjen imorgen, er i gang med agurksalaten nå. Det er så fint når man kan gjøre litt på forhånd. Takk 🙂

 3. Veldig godt! Jeg har brukt hakket gresskarfrø i stedet for pinjekjerner – anbefales! 🙂

 4. Dette ble både veldig godt og veldig pent. I tillegg raskt å lage. Tusen takk for fenomenal oppskrift!

 5. Denne ble laget til 17.mai middag med 8 gjester hvor alle syntes det var fantastisk godt Denne er notert og skal brukes igjen

 6. Denne er så god. Laget den flere ganger. Så fint at vi har deg for å middagstips ☘️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste