Karamellpudding med karamellsaus med et hint av appelsin er en av mine favoritter, og ypperlig dessert å servere som et søtt punktum etter julematen, for eksempel. Denne serveres i porsjonsformer, men er dere mange til bords kan det kanskje være mer hensiktsmessig å servere den som en hel pudding (se tips avslutningsvis)?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KARAMELLPUDDING

6 egg
6 dl H-melk
2 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang

APPELSINSAUS & KREM

200 g sukker
1 appelsin
2 ss Grand Marnier eller Cointreau
3 dl kremfløte
1 ts sukker

SLIK GJØR DU

Finn frem 8 små ildfaste former (ca. 2 dl). Varm opp en vid tykkbunnet gryte eller stekepanne og tilsett sukkeret til karamellsausen. La sukkeret smelte på litt over middels varme, uten at du rører i det. Hvis du rører i det vil sukkeret krystallisere seg. Vend eventuelt litt på pannen/kjelen for å få litt bevegelse i massen. Når sukkeret har smeltet til karamell tilsetter du appelsinjuice og likør (kan sløyfes). Sukkeret vil nå stivne igjen, men rør i det til det smelter på nytt og til det har en fin gyllen farge. Fordel appelsinkaramellen i de ildfaste formene og sett dem til avkjøling.

Sett stekeovnen på 120 grader (over- og undervarme) og sett langpannen eller en annen form med høye kanter midt i ovnen.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i kjelen. Gi det hele et forsiktig oppkok. Sett kjelen til side og la melkeblandingen avkjøles noe.

Finn frem en stor bolle, ha i eggene og visp dem forsiktig sammen. Ikke visp for mye luft inn i eggene, for da kan du få luftbobler i karamellpuddingen. Hell den lunkne melken litt etter litt oppi eggene og rør godt sammen. Sil deretter blandingen, slik at du ikke får hvite tråder av eggehvite i puddingen, og fordel blandingen i formene. Sett formene i langpannen og fyll langpannen/formen med kokende vann, til vannet står omtrent halvveis opp på formene.

Stekes i ca. 1 time, til karamellpuddingen akkurat har satt seg. Stikk gjerne en spiss kniv gjennom karamellpuddingen midt i formen. Dersom det pipler frem klar karamellsaus er puddingen ferdig, og kommer det grå, melkefarget væske må puddingen steke litt lengre. Avkjøl puddingene på rist i ca. 1 time, og kle deretter formene med plast og sett dem i kjøleskapet over natten.

Karamellpudding med appelsinsaus

Rett før servering løsner du forsiktig puddingen langs kanten med en skarp kniv. Legg en asjett oppå formen, ta et godt tak i hver ende av formen og asjetten, og hvelv raskt rundt. Løft forsiktig av formen, slik at karamellpuddingen løsner og karamellsausen renner ut. Dersom det sitter karamell igjen i formen etter at du har hvelvet den over på asjetten, kan du smelte den ved å sette formen noen minutter i varmt vann. Sausen må da avkjøles før den eventuelt helles på asjetten, eller så kan du servere den i en liten mugge ved siden av.

Visp kremfløte og ca. 1 ts sukker til en myk krem. Dekorer gjerne karamellpuddingen med litt krem, og server resten ved siden av.

Karamellpudding med appelsinsaus

TIPS

  • Karamellpuddingen må lages minst en dag før den skal serveres. Den er holdbar i 3-4 dager, forutsatt at du oppbevarer den godt tildekket i kjøleskapet.
  • Dersom du ønsker å lage en stor karamellpudding istedet kan du benytte en brødform som rommer ca. 1 1/2 liter. Følg ellers fremgangsmåten over, men stek puddingen i ca. 2 timer.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste