Lag en deilig lammestek! Som tilbehør anbefales ovnsbakt sellerirotpuré, ratatouille, rødvinsaus og bakte poteter - nydelige smaker sammen. Selleriroten får steke sammen med kjøttet og potetene, og etter at kjøttet er ferdig økes varmen slik at den blir mør og litt gyllen, noe som gir en ekstra smakfull puré. Yummy! (Les gjennom hele oppskrifter før du setter i gang.)

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMESTEK

1200-1500 g lammestek , benfri
1 ts timian (tørket)
1 ts rosmarin (tørket)
5 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss nøytral olje til steking
1 ss smør

OVNSBAKT SELLERIPURE & POTETER

600 g småpoteter
600 g sellerirot , i biter
2 ss smør
3 ss crème fraîche
salt
kajennepepper

RATATOUILLE

1 dl olivenolje
1 aubergine , i terninger
1 rød paprika , i terninger
1 squash , i terninger
1 rødløk , i terninger
3 fedd hvitløk , finhakket
1 ss tomatpuré
1 ts timian (tørket) eller 1 ss frisk timian
400 g hermetiske cherrytomater
1 ss balsamicoeddik
1 ts sukker
salt og pepper

RØDVINSAUS

1-2 sjalottløk , finhakket
1-2 ss smør
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
1 kvast timian
2 1/2 dl rødvin
2 1/2-3 dl kraft (lam, kalv eller storfe)
1 ts sukker
1-2 ss balsamicoeddik , vellagret type
2 ss smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

LAMMESTEK MED TIMIANSJY, RATATOUILLE OG BAKT SELLERIPURE

LAMMESTEKEN

Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Sett et bakebrett på midterste rille.

Tørk lammesteken med litt kjøkkenpapir og surr den med bomullshyssing dersom det ikke er gjort fra før. Del hvitløkfeddene i to på langs og stikk dem inn i kjøttet. Krydre med salt, pepper, timian og rosmarin, og stek kjøttet raskt på alle sider i stekepannen i en blanding av olje og smør. Legg lammesteken i en ildfast form som akkurat rommer steken og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Legg et bakepapir oppå bakebrettet og sett formen i det ene hjørnet. Stekes på midterste rille til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-65 grader (ca. 2 timer+), se tips nedenfor. La kjøttet hvile i 15-20 minutter, og skjær det deretter opp i skiver rett før servering. Ta vare på stekesjyen som har samlet seg i formen (skal benyttes i rødvinsausen). Øk steketemperaturen til 225 grader (se «bakt selleripure og poteter» nedenfor).

LAMMESTEK MED TIMIANSJY, RATATOUILLE OG BAKT SELLERIPURE

BAKT SELLERIPURE & POTETER

Når kjøttet er satt i stekeovnen begynner du umiddelbart med rotgrønnsakene. Vask og skrell potetene, om nødvendig. Skrell selleriroten og skjær den opp i skiver, som du igjen deler opp i 2-3 biter. Legg selleriroten på det bakepapirkledde bakebrettet, i det ene hjørnet. Fordel potetene i det andre hjørnet. Ha smøret i små klatter oppå grønnsakene og la dem steke sammen med kjøttet. Når kjøttet er ferdigstekt tar du det ut av ovnen og øker temperaturen til 225 grader. La rotgrønnsakene steke til de er møre og har fått litt farge. Hold potetene varme.

Ha selleriroten i en smal beholder sammen med creme fraiche. Kjør den til en jevn pure med en stavmikser eller lignende. Smak til med salt og kajennepepper. Hold pureen varm.

RATATOUILLE

Rens og skjær opp grønnsakene i terninger, ca. 2 x 2 cm. Finn frem en vid panne med høye kanter, ha i rikelig med olivenolje og stek først aubergine og squash, i 3-4 minutter. Legg til side. Stek deretter løk og paprika til løken er blank og myk. La hvitløken steke med de siste minuttene. Tilsett tomatpure og timian og la det surre et par minutter før du tilsetter hermetiske tomater, samt ferdigstekt aubergine og squash. La grønnsaksblandingen småkoke i 8-10 minutter, til grønnsakene er møre (men fortsatt har litt «spenst»). Smak til med sukker, litt balsamicoeddik, salt og pepper.

LAMMESTEK MED TIMIANSJY, RATATOUILLE OG BAKT SELLERIPURE

RØDVINSAUS

Stek sjalottløk i smøret, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter, sammen med laurbærblad og frisk timian. Tilsett rødvinen og la den koke nesten inn. Tilsett deretter kraften og la det småkoke til sausen er redusert inn til omtrent halvparten. Bruk stekesjyen fra lammesteken og spe på med annen kraft, eventuelt utblandet fond eller buljong. Smak til med sukker, balsamicoeddik, soyasaus og nykvernet sort pepper. Fjern timiankvasten og laurbærbladet. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

SERVERING

Server lammesteken sammen med selleripure, ratatouille og poteter, drypp rødvinsaus over lammekjøttet og nyt – gjerne med en god rødvin i glasset.

LAMMESTEK MED TIMIANSJY, RATATOUILLE OG BAKT SELLERIPURE

TIPS

  • Vi har ulike preferanser ift. kjernetemperatur på kjøttet. Selv foretrekker jeg å steke kjøttet til det har en kjernetemperatur på ca. 60 grader. Kjernetemperaturen stiger ytterligere 1-2 grader mens kjøttet hviler, noe som gir et rosa og saftig resultat. Dersom du ønsker kjøttet bedre stekt øker du kjernetemperaturen noen grader.
  • Dersom du har god tid kan du langtidssteke kjøttet ved for eksempel 100 grader.
  • Du kan gjerne benytte samme fremgangsmåte og kjernetemperaturer på et lammelår med ben. Isteden for å forsteke lammet i stekepannen kan du først steke kjøttet ved 200 grader i ca. 30 minutter, og deretter senke varmen til 125 grader. Pass på at du ikke stikker inn steketermometeret slik at det kommer i kontakt med ben.
  • Rester til overs? Lag for eksempel en deilig linsesuppe eller lammekebab av restene. Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Vi hadde dette på påskeaften med stor suksess, kjempegode smaker sammen! Sellerirotpureen var utrolig god! Tusen takk for god oppskrift:-)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste