Andebryst er populær festmat, både til jul og ellers. Her har andebrystet fått selskap av en appelsinsaus med litt balsamicoeddik i, og som tilbehør serveres crispy rotgrønnsaker og en velsmakende kompott med rødløk og eple. Et kjapt, enkelt og velsmakende festmåltid!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

ANDEBRYST OG APPELSINSAUS

2 andebryst (ca. 300 g pr. bryst)
salt og pepper
½ dl hvitvin (kan eventuelt erstattes med kraft)
½ dl kyllingkraft
1 1/2 dl appelsinjuice , nypresset
2 ss balsamicoeddik , vellagret type
2 ss smør

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

3 gulrøtter , i staver
3 persillerøtter , i staver
400 g sellerirot , i staver
olivenolje
salt og pepper

RØDLØK- OG EPLEKOMPOTT

1 1/2 ss smør
2 rødløk , i terninger
2 epler , i terninger
1 1/2 ss sukker (smak til)
1/2 dl eplejuice
salt og pepper

SLIK GJØR DU

reinsdyrfilet med plommer, rødvinsaus, ovnsbakte rotgrønnsaker og Vina Maipo Vitral Syrah - gulrøtter

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skjær opp grønnsakene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Fordel grønnsakene i langpannen eller et stort ildfast fat og ringle over litt olivenolje. Krydre med salt og pepper og stek dem i 15-20 minutter. Ta ut grønnsakene av ovnen og stek deretter andebrystene (se nedenfor). Mens andebrystene hviler steker du ferdig grønnsakene (gjerne på varmluft 200 grader) i ca. 10 minutter, eller til de er møre og lett gylne.

Lag rutemønster på skinnsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv, men pass på at du ikke skjærer i kjøttet. Krydre med salt og pepper på begge sider og legg andebrystene med skinnsiden ned i en tørr, medium varm stekepanne. Fettet smelter under stekingen. Brun andebrystet i 6-8 minutter til skinnet er gyllent og sprøtt. Snu og stek dem lett på den andre siden også, i ca. 2 minutter. Ta vare på stekefettet (skal benyttes i sjyen). Legg andebrystene i et ildfast fat med skinnsiden opp og stek dem ferdig i stekeovnen ved ca. 150 grader til kjernetemperaturen er 56-58 grader. La andebrystene hvile i 10-15 minutter før du skjærer dem opp i skiver (rett før servering). Ta vare på andefettet i stekepannen, det skal benyttes til appelsinsausen som lages helt til slutt.

Andebryst med appelsinsaus

Fres løken i smøret et par minutter, og tilsett deretter eplebitene. La de surre med et par minutter og tilsett deretter sukker og eplejuice. La det stå å putre på lav varme i ca. 5 minutter, eller til eplene er passe mør. Smak til med salt og pepper.

Appelsinsausen lager du i stekepannen, med resten av andefettet. Tilsett hvitvin og appelsinjuicen og la det koke inn noe. Ha deretter i kyllingkraften og smak til med en god balsamicoeddik, og eventuelt litt sukker hvis det er nødvendig. Bruk gjerne en balsamicoeddik av god kvalitet. Rør inn smøret rett før servering. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen likevel er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maisenna.

Andebryst med appelsinsaus

Server andebrystet med rotgrønnsakene og rødløk- og eplekompotten som tilbehør, og drypp appelsinsausen over. Nytes umiddelbart, gjerne med en god vin til. Hvis du vil variere denne retten kan du gjerne bytte ut rotgrønnsakene helt eller delvis med søtpotetmos.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Prøvde den for første gang igår og det var en MEGA hit!!! Tiden takk for flott oppskrift og inspirerende blogg! Godt nytt år

 2. Tusen takk for fin oppskrift på andebryst.vi fikk det servert hos min datter i går,kjempe godt.Jeg har ikke hvert så veldig glad i and.tusen takk for mange fine oppskrifter og ider

 3. Bør jeg brune Andebryst rett for di skal i ovn , etter kan jeg brune dem I god tid for eksempel 20 min før de skal i ovn

 4. Dette var godt! Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Mannen ville ikke slutte å spise i dag 🙂 Michelinstjerne ble utdelt 🙂 Takk for mange gode oppskrifter som brukes ofte!

   1. Baron Montalto fra Sicilia.Rimelig og veldig god til and. 🙂 Eller vil du klinke til,så kan du bruke en Valpolichelle classico ripasso. 🙂

 5. Hei Trine! Kan man bruke denne oppskriften til andre typer kjøtt? Jeg har en steik med mørbradbiff, og venter gjester kl 20 ! Tusen takk.

 6. Dette laget jeg i dag og det var såååå godt! Jeg måtte improvisere litt med hvitvin for det hadde jeg ikke (ikke kyllingkraft heller, men brukte det nest beste), men jeg brukte hvit gløgg fra IKEA! (Droppa sukkeret). Masse god smak

 7. Kan jeg servere bringebærsaus til denne retten. Sausen består av portvin, bringebær, sukker og saften av appelsiner.

 8. Var kanskje litt uklar i spørsmålet mitt? Men lurte på om jeg kan bytte ut appelsinsausen med bringebærsaus?..

 9. Hei, kjempegod oppskrift som ble meget vellykket. Jeg har boken din og bruker dine oppskrifter mye, men jeg synes sausene dine er for sure. På denne oppskriften brukte jeg en skje med balsamico eddik, men måtte ha i sukker og fløte og da ble den bra. Dette er selvsagt en smakssak, men er det noe annet jeg kan bruke istedet for balsamicoeddik?

 10. Prøvde denne oppskriften og den ble helt fantastisk. På grunn av dårlig tid etter jeg begynte tilberedningen (ikke forberedingen) så måtte jeg sløyfe alle grønnsaker foruten gulrot. Det gikk også kjempebra. Sausen ble helt enormt bra. Å blande balsamico og appelsin var helt nytt for meg. Hvitvin og hønsebuljong i bunn. Det eneste som kan utsettes på, er at jeg selv ikke hadde skikkelig kyllingkraft å bruke istedet. Hønsebuljong på terning er jo som kjent ikke nødvendigvis kjempespennende. I alle fall var ikke min versjon det, og fristet ikke til å drikke bar, noe en god buljong absolutt bør gjøre.

  Takk for fantastisk oppskrift! Du inspirerer masse!

 11. Dette var aldeles nyydelig! Er stor fan av bloggen din. Bruker den flere ganger i uka. Akkurat nå stekes ett av dine eltefrie brød i ovnen 🙂

 12. Hei Trine!
  Takker for god oppskrift!
  Laget denne i dag med ytrefilet av hare!
  Ble helt magisk!
  Mvh Kjell Inge

 13. Hei. Fin oppskrift, men det forekommer meg at brystene må stekes ca 10-15 min lengre.
  Har du vært snau på tidsangivelsen?

  Uansett. Kjempegodt og rene luxusfølelsen for de som blir servert 🙂

 14. Helt nydelig! Perfekt stekt and med sprø svor og godt tilbehør. Dette blir en sånn oppskrift vi tar frem når noe spesielt skal feires 🙂

 15. Hei Trine.
  Første gang jeg leser noe av bloggen din, jeg lette etter oppskrift på andebryst, skulle lage det for første gang. (Har spist det mange ganger på restaurant)
  Jeg fulgte oppskriften nøye og resultatet ble fortreffelig. Skulle brukt litt mer tid på sausen, men den ble bra, bare litt tynn.
  Vi, min kone og jeg, prøvde med både rød og hvit vin. En lett rødvin og en ikke helt tørr hvitvin går bra.

 16. Hei! Flott blogg du har! Jeg lager andelår og rotmos og en saus. Veldig godt, mne jeg føler at det burde vært en tredje del? Hva tenker du?

 17. Nam! På nyttårsaften skal vi ha denne retten, men til dessert tenkte vi å ha karamellpudding med appelsinsaus. Tror du det er godt, eller blir det «for mye» appelsin (appelsinsaus( syns du? Ville du anbefalt en annen dessert?

 18. Spennende oppskrift. Skal forsøke denne på Nyttårsaften. Har du/dere tips for hvordan man kan gjøre denne mest mulig ferdig før man setter seg til bords? Virker litt tidkrevende å lage sausen mellom forretten og hovedretten.

 19. Oppskriften ser helt fantastisk ut. Skal bruke den i morgen – Nyttårsaften.
  Lurer på om dere har noen gode tips for hvordan jeg kan gjøre ferdig så mye som mulig før vi setter oss til bords for forrett. Liker ikke så godt om jeg må lage sausen mellom forrett og hovedrett. Kan jeg gjøre alt klart før vi starter å spise forrettten?

 20. Denne oppskriften er en slager gang etter gang:) En garantert suksess uansett alder? Blir nok en suksess i kveld! også når 4 stjerners gjengen kommer på besøk! Takk for gode oppskrifter Trine!

 21. Vår yndligsrett. Lager den mye. Har servert med pære og løk kompott, også veldig godt. Har ofte hjemmelaget potetmos som tilbehør også.

 22. Utrolig godt, noe av det beste på lenge, perfekt enkelt og god tilbehør! Steketiden kan gjerne økes til 30 min., men kun for tykkere fileter slik min var. Men, man straffes hard på smak dersom man oversteker andebryst, så for min del var 20 min. perfekt, men fruen synes den var for rå …?

 23. Linken til vinen funket ikke. Hvilken vin anbefaler du , TRine 🙂 Skal servere dette nyttårsaften!

 24. «Legg andebrystene i et ildfast fat med skinnsiden opp og stek dem ferdig i stekeovnen ved ca. 150 grader til kjernetemperaturen er 56-58 grader» Vet du ca. hvor lang tid dette tar? Tenker slik at vi kan planlegge serveringen:-)

 25. Har prøvd denne sausen,men blir veldig sur.Hva gjør jeg feil?Må det være en vellagret balsamico?

  1. Ja, du må benytte en vellagret, søt balsamico. Dersom du bruker en sur type, så blir også sausen sur. Du kan eventuelt smake til med litt flytende honning/sukker for å gjøre sausen søtere. Lykke til!

 26. Hei Trine, takk for spennende oppskrift! Skal prøve denne i morgen som del av en 3-retters på mitt bittelille kjøkken og lurer på to ting;
  1. Kan jeg lage sausen i forveien og varme den opp?
  2. Kan jeg brune andebrystene en stund i forveien slik at jeg rekker å lage sausen FØR jeg skal servere forretten? Hvor lenge i forveine kan jeg i så fall brune dem og lage saus?

  På forhånd tusen takk for svar og takk for herlig blogg!

 27. Hei! Oppskriften ser nydelig ut! Jeg skal prøve den til helga. Men blir det helt feil og lage den med andelår isteden?

 28. Hei – hvor lang tid ca trenger andebrystene i stekeovnen for å få kjernetemperatur på 56-58 grader?

 29. Veldig god oppskrift i sausen tilsatte jeg 3dl fløte når det hadde kokt ned og det ble en super saus

 30. Hei,
  Jeg vil lage mest mulig på forhånd og lurer derfor på om epler og rødløk kan serveres kaldt eller om Jeg bør varme de opp litt?

 31. Jeg foretrekker å servere kompotten varm, men det er en smaksak. Dersom du skal lage kompotten på forhånd bør du ikke koke den helt ferdig, og bruk helst faste epler, slik at de ikke går i oppløsning. Lykke til!

 32. Tusen takk for oppskrifta på andebryst med appelsinsaus og tips til godt tilbehør!
  Det smakte nydelig! Trur denne menyen kan bli ny favoritt for familien på nyttårsaftan.
  Gode illustrasjoner, som inspirerer.
  Godt nyttår!

  1. Så gøy å høre at det falt i smak! Setter stor pris på at du tok deg tid til å gi en tilbakemelding! 🙂

 33. Fantastisk oppskrift
  Skal lage denne for 10’ende gang i helga!

  Har du en God vin som ikke er i bestillingsutvalget jeg kan ha til denne?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste