Bacalao er en klippfiskrett med opprinnelse fra Portugal. I Portugal sies det at en nygift kvinne skal kunne beherske 365 varianter av bacalao, en for hver dag. Jeg har selv laget ulike varianter gjennom årene, og her er en av dem. Bacalao er lett å lage og blir alltid vellykket, men det krever litt planlegging i og med at klippfisken skal vannes ut 1-3 døgn før tilberedning. Jeg lager ofte bacalao når vi får gjester, spesielt på hytta hvor en gjerne vil gjøre det litt enkelt. Bacalaoen tilberedes i stekeovnen (eller på koketoppen) og passer seg selv til den er ferdig. Gryta plasseres på bordet og er som regel tom når den bæres bort igjen. Bak gjerne et eltefritt brød som tilbehør. Rustikk, ærlig og herlig mat!

Ingredienser

800 g klippfisk (tørr), utvannet
1-2 rødløk , i skiver
4-5 fedd hvitløk , grovt hakket
1 rød chili , finhakket
1 dl hvitvin
500-600 g hermetiske tomater , hakkede
6 soltørkede tomater , i biter
1/2 dl olivenolje
1 - 1 1/2 dl vann
600 g poteter (kokefaste), i skiver
200 g gulrot , i skiver
2 rød paprika , i grove biter
50-75 g sorte oliven (gjerne kalamata)
sort pepper (smak til)
salt (smak til)
persille eller timian, hakket

SLIK GJØR DU

BACALAO

Klippfisken må vannes ut før du kan begynne å tilberede bacalaoen. Fisken skal vannes ut i 2-3 døgn, og vannet skal byttes ut 2-3 ganger i løpet av denne perioden. Et godt tips er å lese produsentens anvisning på emballasjen, og uansett bør du smake på fisken før du tilbereder den. Det finnes også ferdig utvannet klippfisk på markedet, men da må du øke mengden noe (les på emballasjen hvor mye tørr klippfisk pakken inneholder).

Skjær opp grønnsaker og fisk som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Fres løken i litt olivenolje til den er blank og myk, og tilsett hvitløk og chili som får surre med et par minutter før du tilsetter hvitvinen. La det småkoke noen minutter til hvitvinen er kokt nesten inn og tilsett deretter hermetiske tomater, soltørkede tomater, olivenolje, vann, og litt nykvernet sort pepper. Gi det hele et oppkok og rør godt sammen.

Finn frem en vid form/gryte som tåler å stå i stekeovnen. Ha ca. 1 øse med tomatblandingen i formen og legg deretter poteter, gulrøtter, paprika og klippfisk lagvis. Fordel tomatblandingen mellom lagene.

Stekes midt i ovnen på 180 grader (over- og undervarme) i ca. 2 1/2 timer, til grønnsakene er møre og fine. Tilsett oliven mot slutten av steketiden. Smak til med nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt, om nødvendig. Gi bacalaoen et dryss med friske krydderurter og server! Som tilbehør smaker det godt med hjemmebakt brød, for eksempel eltefritt landbrød.

BACALAO

Bacalaoen kan også fint tilberedes i gryte på koketoppen. La den stå å trekke under lokk på lav varme i ca. 2 1/2 time.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine.
    Når bacalaoen stekes i ildfast form i stekeovnen, skal jeg da bruke lokk ? Vet du ca hvor stor formen (i liter) må være til 6 personer, som du har angitt her

  2. Denne var super å lage og super å spise! To fordeler med oppskrifta: Man trenger mindre olje enn normalt og den svir ikke i bunnen på grunn av gryta i steikeovnen. Virkelig bra måte å lage baccalao på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste