Dagsavisen – Matblogg spiser innpå
Artikkel fra Dagsavisen 16. desember 2011:
Artikkel fra Dagsavisen 16. desember 2011:
Julen byr på en rekke anledninger til å nyte deilig gjærbakst, enten det er sene frokoster, lange lunsjer, deilige middager eller et koselig kveldsmåltid. Du kan enten bake før jul og fryse ned for deretter å steke den litt før servering, eller bake etter den eltefrie metoden med minimalt av arbeidsinnsats. Her er noen av mine favoritter:
Jeg er så utrolig stolt og glad! Å få en slik anerkjennelse av «det offisielle mat-Norge» rører meg dypt og inderlig!
Nå er det endelig offentliggjort hvem som er i finalen i «Årets matgleder 2011″. Det er Eivind Hellstrøm, Bondens Marked og – jeg!
Jeg er inne i en periode hvor jeg nesten bare baker eltefrie rundstykker, enten det er som tilbehør til middag eller til frokost/lunsj. Deigen røres raskt sammen kvelden før og får heve over natten, før den på morgenen «brettes», etterheves, skjæres opp – og stekes. Enkelt og utrolig godt!
Baker du sju slag til jul? Det gjør jeg, hvis jeg får telle med julebrød. Her har jeg samlet sju av mine beste julekakeoppskrifter:
For en stund siden ble jeg kontaktet av Kristin Hove, som samlet oppskrifter til sin kokebok nr. 2, fra familie, venner – og matbloggere fra hele verden. Hun ønsket å benytte to av mine oppskrifter. Det fikk hun selvsagt lov til. Samme uke som «Collected winter recipes» ble utgitt, kom også hennes tredje kokebok «Mellom bakkar og berg». Du kan vinne en av disse bøkene her.
Det er mange gode oppskrifter og tips å finne her og på andre matblogger, se blant annet de 57 bidragene som er med i Matbloggsentralens utfordring «spiselige julegaver» denne uken. Her er det muligheter for å stemme på sin favoritt, og stem gjerne på mitt bidrag, som er nr. 45 Konfektcookies-kit på glass.
Laks er en kjær favoritt her i huset, enten det er til hverdags eller fest. Her fem av mine beste lakseretter:
Det er straks klart for en ny runde med Brukervennlighetsundersøkelsen. Jeg er veldig spent på å høre hva dere synes nå, et halvt år etter. Hva synes du er bra og hva kan bli bedre? Jeg håper at du vil være med og gi din tilbakemelding – som utelukkende har som formål å gjøre TRINEs MATblogg enda bedre!
Tidligere i høst var jeg sammen med avdelingen min på avdelingsseminar. Destinasjonen var Jeløya i Østfold – og på programmet sto både fag, god mat og teambuilding. De to siste punktene like godt slått sammen – vi skulle lage lunsj den første dagen, sammen! Mange kokker blir mye søl, sies det, men hvor mye søl blir det egentlig med 20 jurister og saksbehandlere ved grytene?
TRINEs MATblogg er presentert i siste utgave av Maison Mat & Vin. Det er selvsagt kjempegøy å få oppmerksomhet i favorittmatbladet!
Endelig er dagen kommet som jeg, og flere med meg, har sett frem til lenge. MatPrat lanserer nemlig Matbloggerne i dag, som er en bloggportal som har som mål å legge til rette for matblogging, men ikke minst å gjøre matbloggene lettere tilgjengelig for matglade lesere som ønsker inspirasjon på kjøkkenet.
Pizza er kjempefin mat å la barna få være med å lage. La barnet få en liten deigklump og la det kjevle ut og fylle den etter smak og behag. Mathias har fylt pizzaen sin med tomatsaus, ost og parmaskinke. Vi voksne hadde det samme + litt til.
I anledning at vi nå er inne i den beste tiden for lammekjøtt har jeg lett frem lammerettene/fårerettene jeg har publisert på matbloggen, og har plukket ut mine fem favoritter. Her kommer de, i uprioritert rekkefølge:
Nå er tiden inne for å oppsummere og konkludere hvilket brød som er det beste i «Prosjekt grovbrød». Men, det er jammen ikke lett! Jeg har bakt utallige sorter og noen av disse ligger langt tilbake i tid. Alle brødene ble gode på smak, men hvilke var best? Hmmm.
Det er ingen vei utenom, sommeren er definitivt på hell. Det innebærer at en må benytte enhver anledning til å grille og kose seg under åpen himmel. I går koste vi oss på hytta med grillmat og fyr på utepeisen. På menyen sto grillede nakkekoteletter, grillet mais, lun tomatsalat, chilikrem og ovnsbakte rosmarinpoteter.
Suppe er som et lite stebarn som endelig har fått komme inn i varmen igjen. Vi spiser suppe til hverdags og fest. Som forrett, smårett eller hovedrett. Og eventuelle rester tar vi gjerne med på jobb til lunsjen dagen etter. Her er noen av mine suppefavoritter.
For et par uker siden fikk jeg besøk av journalist og fotograf fra Dagbladet. På kort varsel og midt i ferien. På menyen sto grilltilbehør og en grillet dessert. Artikkelen med til sammen 5 oppskrifter ble publisert i går.
Oppskriftene er allerede blitt publisert på bloggen i løpet av de siste par ukene, og de finner du her.
Sommerferien er definitivt slutt for min del, men jeg kan se tilbake på fem fine og begivenhetsrike uker. Nå er det tilbake til hverdagen. Men, først vil jeg dele noen minner fra ferien nordpå, på min manns hjemsted Hysvær, en liten øygruppe utenfor Vega. Det er en utrolig fin plass, som også står på Unescos verdensarvliste.
Vi er inne i den beste jordbærsesongen og det er bare å lange innpå! Selv liker jeg å variere tilberedelsen av jordbær noe. Jeg har laget en sak for klikk.no med mine tre jordbærfavoritter, se HER. I tillegg vil jeg trekke frem panna cotta med limemarinerte jordbær, jordbærsuppe – og ikke minst det enkleste av alt, jordbær og en god balsamicoeddik.
Et godt tips kan ikke gjentas for ofte, og ett av de er konfiserte tomater. Å konfisere tomatene vil si å langtidssteke de på lav temperatur slik at fuktigheten i tomatene fordampes mens alle de gode smakene i tomatene bevares og forsterkes. Tomatene kan benyttes til det aller meste, og det du får til overs kan du legge på et glass med olivenolje. Enkelt, godt og genialt!
Mens jeg var bortreist gikk også startskuddet for Aftenpostens «Bloggstafett», hvor de i åtte uker slipper utvalgte matbloggere til som «ferievikar» på Yngve Ekerns matsider i lørdagsutgaven. Jeg fikk æren av å være førstemann ut og artikkelen kan du lese i Aftenposten den 25. juni eller HER.
Barndommens pinseaftener forbinder jeg med bål i fjæra, bållukt av klær og pølser som er svidde utenpå og kalde inni. Etter at jeg flyttet fra Trondheim har bålet blitt byttet ut med grillen, så fremt været har tillatt det. Jeg har inntrykk av at pinseaften er grilldag nr. 1, og at «ventepølser» er forrett nr 1. Hva med å lage noe annet, for eksempel crostini i år?
For en gangs skyld fikk mannen min rett. For en tid tilbake sa han nemlig «God Morgen Norge og Wenches kjøkken neste!». Jeg himlet da med øynene (som det jo hender jeg gjør når han kommer med hinsides kommentarer) og ga klar beskjed om at det var nok å ta i litt ja… Så feil en kan ta, men det er helt ok!
Flere av dere har spurt meg om jeg har forslag til 17 mai meny, men det er jammen ikke lett… Det er jo så utrolig mye godt å velge i mellom! Jeg har valgt ut tre forslag til henholdsvis forrett, hovedrett og dessert. Dette er enkle og raske retter, de fleste kan også i det vesentligste forberedes på forhånd. Nå er det bare å tromme sammen familie og venner, planlegge meny og legge til rette for en hyggelig feiring av nasjonaldagen!
17. mai er rett rundt hjørnet, noe som er en ny anledning til å lage og innta store mengder kaker av ulikt slag. Nedenfor har jeg samlet de 10 beste kakene som jeg har publisert på bloggen.
For en tid tilbake hadde vi besøk av journalist og fotograf fra A-magasinet, som spurte og fotograferte mens jeg tilberedte laks med spinat- og erterisotto. Bakgrunnen for besøket var at de jobbet med en artikkel som blant annet skulle belyse flere familiers fokus på mat og kosthold, og da spesielt middag. Artikkelen ble publisert i fredagens A-magasinet, under tittelen «Vi spiser oss til nye klasseskiller».
Flere har spurt om forslag til tre-rettes middag til påskeaften, og her kommer et forslag som både kan passe om du skal være på hytta eller hjemme, bestående av enkel fingermat, lam og pavlova med friske bær.
Matpakke- og turmattips i Nyt-Norge Magasinet 1/2011.
Er det noe du savner på matbloggen? Eller har du kanskje en oppskrift eller et tips du vil dele? Jeg vil gjerne høre fra deg!
For noen dager siden fikk jeg, i likhet med tre andre matbloggere, en forespørsel fra en journalist i Foreldre&Barn om jeg kunne lage en matpakke til en artikkel på hjemmesidene deres. Selvfølgelig ville jeg det, og det synes nok også Mathias var helt greit da han fikk servert en matpakke som var litt mer spennende enn den pleier.
Forleden fikk jeg en hyggelig epost av en markedskonsulent i OBOS, som fortalte at hun hadde anbefalt 5 matblogger i siste utgave av OBOS-bladet, og at jeg sto øverst på listen! Utrolig gøy, og på den samme listen sto også 4 andre matblogger som er blant mine favoritter.
Jeg er blitt utrolig fasinert av det eltefrie brødet som jeg har publisert to oppskrifter av tidligere. Min erfaring er imidlertid at teknikken er best egnet til brød bakt på fint mel. Denne oppskriften med kli og hele korn er utrolig god på smak…
På matmessen SMAK ble årets grønne kokk kåret, og jeg var en av de heldige som var invitert til å få lov til å smake på konkurransematen. Etter at dommerne hadde forsynt seg, vel og merke.
Jeg har lenge gledet meg til å invitere dere inn i min nye matblogg! Jeg er utrolig fornøyd så langt, og håper den nye bloggen vil fremstå som mere brukervennlig og oversiktlig. Utover at det er nytt navn (dvs at jeg har sløyfet «mektig»), ny adresse på eget domene, ny struktur og design, er innholdet stort sett det samme.
Månedsmagasinet Mat&Helse har intervjuet 3 matbloggere; Liz i matbloggen «Liz – Halvtomt glass og mange kokebøker», Gunda i «Alt godt» – og meg. 😉 …
Oppskrift på kyllingretten finner du her. Og for de som leser hele innlegget finner jeg grunn til å påpeke at jeg ikke elsker produktene som er listet opp nederst i innlegget. Oppdraget gikk ut på å komme med fire ting som jeg liker akkurat nå, og at jeg ikke kunne trekke frem familiemedlemmer på to … Continued
På årets siste dag kommer det ingen oppskrift fra meg, men forhåpentligvis har de som skal stå ved grytene i dag allerede funnet inspirasjon på matbloggen min – eller andre steder.Vi skal ha en rolig nyttårsfeiring hjemme hos oss med et vennepar på besøk. Med god mat og drikke, og hyggelig selskap, blir det en bra … Continued
Denne iskaken har vært en kjær favoritt hjemme hos oss siden slutten av åttitallet, og blir gjerne servert i romjulsselskap eller på nyttårsaften. I år ble den servert på den årlige juletrefesten, med barn, barnebarn, fadderbarn og andre som har beholdt barnet i seg. En årlig happening som både store og små ser frem til. Hvor de små får poser av … Continued
Året 2010 er straks historie, og det er på tide å se seg tilbake og se hva som har skjedd på matbloggen det året. Det er slett ikke lite. Året 2010 er året da matbloggen virkelig tok av.
Trines Mektige Matblogg er nominert til Årets Blogger av Nettavisens Side2. Det er utrolig gøy å bli nominert, og dersom du vil stemme på meg blir jeg veldig glad! Artikkelen som presenterer alle 10 kandidatene, og hvor du også kan stemme, finner du HER.