«Prosjekt grovbrød» ble påbegynt i september 2010. Målet med prosjektet var å finne oppskrift på det ultimate grovbrødet, som både er godt på smak, sunt og enkelt å lage. Jeg har siden den gang bakt store mengder med grovbrød. Mange av disse oppskriftene har jeg delt med dere på bloggen. Det er mange som har bakt med meg, og flere har delt sine oppskrifter og erfaringer. Det er utrolig gøy å se at så mange er opptatt av å bake grovbrød!

 

Nå er tiden inne for å oppsummere og konkludere. Men, det er jammen ikke lett! Jeg har som sagt bakt utallige sorter og noen av disse ligger langt tilbake i tid. Alle brødene ble gode på smak, men hvilke var best? Hmmm.

 

Det som kjennetegner et godt grovbrød for min del er at det selvsagt er godt på smak, at det inneholder en stor andel med grovt mel og korn, samt at det er noenlunde enkelt å lage. For å snevre inn brødposen noe har jeg også tatt en titt på de tilbakemeldingene jeg har fått fra lesere, både i form av kommentarer og epost. Jeg har på bakgrunn av dette kommet frem til at disse tre brødene er de tre beste i prosjektet, ut fra mine preferanser (trykk på bildene for oppskrifter):

Bjørgs 6 korn brød
Sissels grovbrød
Trines grove 4-kornbrød

 

 

Alle brødene er kjempegode brød og det er ikke lett å kåre en vinner. Etter litt om og men endte jeg opp med å kåre Sissels grovbrød som vinner! Tusen takk for kjempegod oppskrift Sissel, som ikke bare har falt i smak hjemme hos oss, men også hos mange av mine lesere!

Min erfaring etter å ha bakt utallige brød, og mye gjærbakst forøvrig, er sammenfallende med et sitat fra Åpent Bakeris bok «Brød»:

 

«Hvis du vil lage gode brød, er det viktigere hvordan du gjør det enn hva du putter i deigen. Det er bare en ingrediens du alltid må huske på å ha nok av: tid.”

 

Alle oppskriftene fra Prosjekt grovbrød finner du samlet her.

 

Jeg vil til slutt takke for all respons jeg har fått på dette «prosjektet». Det er imidlertid ikke slutt på å prøve nye brødoppskrifter etter dette, så tips meg gjerne om gode oppskrifter hvis du har en på lager!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei og takk for en veldig inspirerende blogg!

  Ville bare dele mitt forhold til selvbaking av brød, et forhold som tok en veldig uventet vending etter at jeg fikk familiekokeboken.

  For jeg har lenge (2-3 år kanskje ikke så lenge) lagd å lært brød fra Åpen Bakeri boken, Schakendas bok og fra Martin Johansson fantastiske surdeigsblogg. Etter det ble egentlig mitt forhold til brød at det var egentlig alt for tidkrevende til å føre inn i min egen hverdag. Det ble mer en helgejobb, som transformerte kjøkkenet til et lite bakeri.
  Dette førte til at det ble sjeldnere hjemmelagd brød og alt for ofte Kiwi brød (vi bor ikke nærme nok bakeriet 🙂 ).

  Men etter å ha prøvd hurtigbrødet fra Familiekokeboken forandret det meste seg. Det var en «ny» måte og tenke brød på for meg. Jeg kan lage det på kvelden hvilken som helst dag uten at det tar mye tid. Vi har ferskt og godt brød nesten hver dag (det varer som regel 2 dager), og er det noe spesielt har jeg igjen stor glede av å bake «avanserte» brød, eller herlige hvetedeiger.

  Ideen bak hurtigbrødet er veldig enkelt, og lar seg lett justere med ulike melsorter, frøblandinger etc..

  Så jeg vil tipse om dette, og kalle det et upretansiøst hverdagsbrød med mange muligheter 😀

 2. Hei hei !

  Kjempefin blogg med utrolig mange gode oppskrifter som leses hver eneste dag.
  Jeg lurte på om du hadde en god oppskrift, på glutenfritt brød ? Gjerne bakt med naturlig glutenfritt mel, og som blir vellykket.
  Jeg har nydiagnostisert gluten allergi og sliter med å finne gode oppskrifter 🙂

 3. Bare hyggelig, Trine. Når du har delt så mange gode oppskrifter med meg og alle andre skulle det bare mangle om jeg ikke skulle dele min lidenskap for gjærbakst med deg 🙂

 4. Har ventet spent på konklusjonen din på grovbrød, og bakt flere av «kandidatene» underveis. Prøvde dette i går, og det ble NYDELIG! 🙂

 5. Jeg er så enig. Denne er en sikker vinner hver gang. Sist gang hadde jeg ikke grovt rugmel og byttet dette ut med Helios firkornsmel. Det ble veldig godt.

  Tusen takk Sissel for at du delte denne oppskriften med oss.

 6. Hei! Dette innlegget passet perfekt akkurat nå! Har akkurat investert i min første kjøkkenmaskin, og elting går jo betraktelig lettere med maskin! Akkurat nå har jeg en deig til heving, spent på resultatet!
  Siden din ser forresten bra ut i mobilformat også, hendig kjøkkenformat 😉

 7. Testa ut brødet for nokre dagar sidan. Kjempegodt!
  Men «no knead»-brødet til Ina kjem nok framleis til å vere kvardagsbrødet her i heimen. Har laga den eltefrie foccaciaversjonen din og nokre gongar; suksess!

  Bloggen din er framleis inspirasjonskjelde nummer 1 til maten som blir servert her i heimen:)

 8. Jeg er så enig med deg Trine! Dette brødet har faktisk vært bakt nesten ukentlig siden du la ut oppskriften i nov i fjor, jeg tuller ikke. Det er vellykket hver gang og alle i familien elsker det:) Takk til både deg og Sissel!

 9. Hmm, jeg bokmerker bloggen. For jeg er en av dem som er sure på bakeriene pga at de blåser opp brødene sine, en økonomisk greie – for å få store brød ut av nesten ikkeno deig. Bare luft i dem, og de metter ikke, og de er vanskelige å skjære skiver av. Har bakt en del selv, men ikke funnet noen god oppskrift på grovbrød. Kanskje jeg har det nå? 🙂

 10. endelig et sted masse godt. fant deg ikke før etter matmessen i stavanger – men gjett om jeg er innom hver dag. i morgen skal jeg ha venninneselskap med tapas. gleder meg til hver dag jeg går inn – og tusen takk for at du sender oppskrift.

 11. Jeg har fremdeles til gode å bake et brød som blir saftig og godt. Brødene jeg baker blir tunge og tørre. Jeg har prøvd utallige oppskrifter, både «for hånd» og med brødbakemaskin. Nå er jeg spent på om jeg får til dette brødet. Hvis det ikke går heller, får jeg vel bare innfinne meg med at jeg ikke har «brødfingre».

 12. Hei Trine! Først og fremst stor takk til deg for en utmerket matblogg, som jeg anbefaler til alle matinteresserte. Er selv amatør udi brødbakst, men har det siste året bakt brød, og samme oppskrift hele tiden. Inntil jeg sjekket dine brødbake-tips. Jeg stusset litt over setningen på slutten der du legger til hvordan du etterhever og steker i forhold til Sissels premierte oppskrift. Jeg måtte lese den noen ganger, og oppfatter det slik: Du foretrekker å etterheve i romtemperatur, for deretter å steke på 50 grader i 30 min, så skru opp varmen til 220 grader og steke videre i 45 minutter. Er det riktig oppfattet? På forhånd takk! Mvh Lilja

 13. Hei Trine!

  Takk for mange en blogg med mange supre oppskrifter og gode tips!

  Jeg lurer på om du har noe erfaring med halvsteking av hjemmelagete brød? Jeg skulle gjerne servert «ferskt» hjemmelaget brød til en middag etter jobb, men rekker ikke å bake tidligere på dagen. Hvordan bør jeg steke brødet i forhold til vanlig temperatur og steketid?

  På forhånd takk! 🙂

  Nina

 14. Hei 🙂

  Jeg ser at linken til «Bjørgs 6-korn brød» og «Trines grove 4-kornbrød» ikke fungerer 🙂 Vet du vil få beskjed om dette 😉

  Veldig bra brød, alle sammen. Tusen takk! Og tusen takk for en fantastisk blogg! 🙂 Den har hjulpet meg mange ganger 🙂

 15. Jeg er glad i å bake. Har etterhvert bakt mange brød. Men nå får jeg det ikke til lenger. Har prøvd mange av dine brødoppskrifter også, men brødrene bare smuler. Og, det er ikke praktisk m to barnehagebarn. Fikk anbefalt gullmedalje-brødet ditt av en kollega. Har nå bakt det tre ganger og det bare smuler. Men veldig godt på smak! Hva gjør jeg feil?

  1. Hei Inger, mange år etterpå 😀 Du knar ikke deigen godt nok. Når brødet smuler er det fordi du ikke har jobbet frem gluten i melet. Enkelt: elt mer 🙂 Jeg elter mine deiger 10 minutter i eltemaskin.

 16. Hei Trine jeg skal nå prøve grovbrødet ditt. Gleder meg til det, men jeg lurer på hvor store brødformene dine er? De jeg har er så små og ønsker meg noen som er lenger, om du forstår hva jeg mener? Hvilke brødformer anbefaler du til oppskriftene og hvor kan jeg finne de?

 17. Hei Trine. Takker for at du deler så mye flotte oppskrifter. Har i dag laget grovbrød med sissel’s oppskrift. Resultatet ble…..helt unikt. Har ikke opplevd mer luftigere og saftigere grov brød noen gang. Dette blir en fast bakeoppskrift på brød fremover takker

 18. Nydelig brød! Jeg byttet ut hvetemel med finmalt speltmel, og tilsatt en liten dæsj olje. Bruker enda mindre gjær og lar prosessen ta et helt døgn. Helt nydelige brød, baker min andre runde nå. Tusen takk for god oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste