Familiemiddager er ikke det den en gang var. Eller det er kanskje mere korrekt å si at familien er ikke det den en gang var. Den eser ut i alle retninger. Jeg begynte med to døtre, som etterhvert fikk hver sin mann. Disse forholdene har hittil resultert i et bonusbarnebarn og ett barnebarn, og jammen kommer det to barnebarn til i sommer. To små prinsesser er nemlig ventet med få dagers mellomrom i juni! Hvis vi summerer dette, inkludert min mann og attpåklatten Mathias, er vi pr dd 9 til bords (snart 11). Dette stiller noen utfordringer ift familiemiddagene og det er for eksempel slutt på treretters middager hvor alle får servert opplagt mat. Nå går det i supper, gryter og ovnsretter, hvor alle må forsyne seg selv. I alle fall når vi alle er samlet.

Det er livat hjemme hos oss når hele mafiaen er samlet. Søstrene Virvelvind er kjent for sine taleferdigheter og legger slett ikke bånd på seg når de er samlet. Når lillebror også har fått nytt fly fra storesøster og svoger som lyder som en middels stor flyplass, og Markus på 18 måneder skal skremme oss alle med "Bjørnen sover", er det ikke mulig å tenke en klar tanke. Men det gjør ikke noe, for det er akkurat slik jeg vil ha det! Når grytene kommer på bordet dempes lydnivået noe og det kommer en og annen godlyd her og der, et glass veltes, noen lurer på hvor brødet har tatt veien og lillebror vil aller helst sitte under bordet. Jaja, sånn er det hos oss rett som det er, som for eksempel da jeg serverte lasagne til mafiaen sist helg. Lasagne er fin mat å servere til mange, og kan forberedes på forhånd.

Ingredienser

Kjøttfyllet

1 kg karbonadedeig eller kjøttdeig
200 g bacon , i terninger
2 løk , i terninger
5 fedd hvitløk eller mer, finhakket
2 ss tomatpuré
1 dl rødvin (kan sløyfes)
3 gulrøtter , i terninger
1 rød paprika , i biter
250 g sellerirot , i terninger
2 stilker stangselleri , i biter
2 bokser hermetiske tomater (800 g)
2 ss kalvefond (smak til)
1 dl vann
basilikum frisk eller tørket
salt og pepper

Bèchamelsaus

7 dl H-melk , oppvarmet mot kokepunktet
6 ss smør
4 ss hvetemel
1/4 ts salt (ca.)

Tilbehør

20 pastaplater (ca.)
100 g parmesan , revet

SLIK GJØR DU

Skjær opp grønnsakene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Finn frem en gryte og stek baconet gyllent og legg til side. Stek også karbonadedeigen i 2 eller 3 omganger og legg til side.

Stek løken i et par minutter, til den er blank og myk. Tilsett deretter hvitløk og tomatpuré og la det stå å surre på middels varme et par minutter, og tilsett deretter rødvinen. Når den er nesten kokt inn tilsetter du resten av grønnsakene, baconet, den stekte karbonadedeigen, tomatene og krydderet, og lar det småkoke til mesteparten av væsken er fordampet. Tilsett vann og kalvefond (kan erstattes med annen kjøtt- eller grønnsaksfond, eventuelt en buljongterning – smak deg frem). La sausen småkoke ca. 30 minutter, og tilsett eventuelt mer vann dersom væsken fordamper. Smak til med salt, pepper og eventuelt mere krydderurter underveis.

Mot slutten av koketiden lager du Bèchamelsausen. Smelt smøret i en gryte på lav varme, tilsett mel og rør godt sammen. La blandingen koke i ca. 2 minutter, uten at den tar farge. Ta gryten vekk fra kokeplaten. Øs ca. en øse av den varme melken oppi gryten og rør raskt. Gjenta dette, men du kan øke på med litt mere melk av gangen etterhvert som smør- og melblandingen blir jevn. Når sausen er jevn kan du sette gryten tilbake på platen på lav varme. Smak til med salt og la den koke et par minutter under stadig omrøring.

Smør en stor ildfast form (ca. 38 x 28 cm) og fordel kjøttsaus, pastaplater, Bèchamelsaus og revet parmesan lagvis i denne rekkefølgen. Du kan selv velge om du vil avslutte med et lag kjøttsaus eller Bèchamelsaus. Strø over et ekstra lag med revet parmesan, og stek ved 200 grader i 30-35 minutter, til lasagneplatene er gjennomkokte og lasagnen er gyllen på toppen. La lasagnen hvile ca. 10 minutter før servering. Serveres med en grønn salat og godt brød, for eksempel eltefritt brød

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Trine, ikke bare ser maten du lager strålende ut, men slike familieniddager høres jo helt fantastisk ut. Jeg elsker å spise store smaksmenyer i restauranter med kreative, faglig superbe kokker (høydepunktet så langt var Per Se i oktober), men de store familiemåltidene er alltid best. Jeg ser en serie som heter Blue Bloods (enkel underholdning), og der har de alltid en scene med et stort familiemåltid. Dette er min favorittscene. Kombinasjonen mat og familie eller mat og venner der alle deler og prater fritt overgår hvilken som helst restaurant. Hvilket nok også er mye av årsaken til suksessen til Ad Hoc. Boken er forresten å anbefale om du ikke allerede har den.

    Ble en lang kommentar dette, men jeg vil avslutte med at jeg virkelig liker denne bloggen. Fortsett det gode arbeidet!

  2. Haha. Det er som om jeg skulle sagt det selv, mamma 🙂 Og den lasagnen var himmelsk god! Kjøttdeig smakte tilogmed godt for en gravid kvinne som ikke har orket verken stekeosen eller smaken/konsistensen i flere måneder 🙂 Maten smaker alltid godt på ditt bord! Gleder meg allerede til neste mafiamåltid, også får Ken og jeg får gruble på om vi skal utvide flyplassen til Mathias, hihi 🙂

  3. Gratulerer så mye med en million lesere! Den lasagnen så god ut. Jeg prøvde kyllinglasagne igår, og det ble kjempegodt! Du burde prøve det 🙂

  4. Dette var virkelig en morsom intro til innlegget! Lasagne har alltid vært en av favorittrettene mine, og jeg har laget det ganske mange ganger. Dog uten bacon, gulrot, selleri, paprika… Gleder meg å se bechamelsausen er på plass, blir liksom ikke ordentlig lasagne uten.

  5. Hei!
    Tenkte jeg skulle prøve meg på denne tilsynelatende deilige lasagnen, men lurer på om den er stor nok til å lages i langpanne, eller om jeg bør ha to ildfaste former? evt hvor stor bør de være? Skal lage middag til 8 stk 🙂 takk for fin blogg!

    1. Du kan fint lage lasagne etter denne oppskriften i en form, men jeg tror nok at den største langpannen i stekovnen vil bli for stor, og lasagnen veldig flat…

  6. Hei! Er så glad for at jeg ramla over bloggen din. Masse god inspirasjon til å prøve mere nytt i hverdagen:)
    Tror du det går greit å lage lasagnen kvelden i forveien, eller bør jeg helst lage den samme dag? Tenkte å prøve denne oppskriften til helga. Vi blir 4-5 voksne, og 6 små barn. Tror du det vil bli nok mat?

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Du kan fint lagen den kvelden i forveien, men det er mulig at du må steke den noe lengre, siden den jo vil være kald når du setter den i ovnen. Vi var 6 voksne og 1 barn, og da spiste alle godt. Vanskelig for meg å svare om det er nok til dere, vil jo også komme an på hvor mye de 6 barna spiser… Lykke til!

  7. Hei,
    Liker siden din veldig godt og det er god hjelp for en som meg som ikke er så flink å eksperimentere på egen hånd 😉 Skal lage denne lasagnen og lurer på når baconen skal tilsettes? Takk 🙂 Hilsen Silje

  8. Hei Trine 🙂 Føyer meg i rekker av tilhengere!! Når matoppfinnsomheten stopper opp, finner jeg alltid noe her 🙂 Denne oppskriften skal prøves! Jeg pleier å lage hjemmelaget Lasagne, og jeg pleier å ha en “liten dasj” kanel i kjøttsausen (ca 1 kryddermål til 600 gr) , og det smaker fantastisk!! Ungene mine rynket på nesa da de først fikk høre det, men nå vil de ikke ha det på noen annen måte 🙂

  9. Hei Trine,

    Aller først vil jeg gratulere deg med prisen Årets Matgleder 🙂 det var fullt fortjent! I dag har jeg lagd lasagnen din, og den var bare så kjempegod, så her i huset blir det nok ikke noe mer Toro lasagne! Tusen takk for ny inspirasjon til matlaging:)

  10. Denne hadde vi i uken som gikk, like utrolig god som det øvrige jeg har laget av dine oppskrifter. Dumpet tilfeldigvis over din blogg og her skal jeg garantert bli værende da jeg nå har noe nytt til middag hver eneste dag. Tusen takk for at du deler dine oppskrifter 🙂

  11. Jeg laget denne til 15, og den ble svært godt mottatt! Vi serverte lasagnen med en gresk salat komponert av min greske onkel, og smakene sendte oss til himmels! Det tok sin tid å hakke opp og steke når det var til så mange, så neste gang hiver jeg nok alle grønnsakene i matmølla. Den skal definitivt prøves igjen og igjen!

  12. Hei Trine! Jeg lurer på om du har noen anbefalinger mht. hvilken vin som er bra å bruke i lasagne. Hilsen Solveig

  13. Da har jeg laget lasagnen, den ble kjempegod! Kommer til å bruke dan oppskrifta neste gang også, helt klart!
    Nå står fire eltefrie brød på benken til i morra, Lagde det for første gang for fire dager siden. For første gang superfornøyd med baksten, så saftige brød har jeg aldri fått til. Og, til og med i dag var det saftig og godt. 🙂
    Takk for at du deler med oss!!

  14. Hei Trine.
    Laget lasagnen din i dag og jeg må bare si at det ble en vinner for både store og små. Herlig med masse deilige rotgrønnsaker også.
    Takk for en fin blogg og masse gode oppskrifter.
    Nevnte deg i bloggen min med link til oppskriften. 🙂

  15. Jeg har alltid sverget til Toro-lasagne, for jeg syns den har vært best. Jeg har prøvd hjemmelaget lasagne før, og har alltid synes Toro sin var bedre. Men det var før jeg prøvde denne. Jeg er frelst! Aldri mer Toro etter denne. Denne var skikkelig god!! Jeg tror jeg har spist den nesten 1 gang i uken etter jeg lagde den første gangen, SÅ god er den. Når jeg tenker på hva jeg vil ha til middag, har jeg nesten alltid lyst på denne lasagnen. Kjempegod!! 😀

  16. Hei!

    Denne oppskriften så veldig god ut!

    Skulle gjerne servert den til en middag med kollegaer etter jobb. Det står at den kan tilberedes på forhånd. Kan den forberedes på morgenen og stekes på ettermiddag/kveld? Eller er det bedre å steke den på morgenen (evt dagen før), og varme den opp før servering?

    Takk for svar, og for inspirerende matblogg!

    Nina

    1. Jeg er usikker på hvordan lasagnen blir dersom du feks tilbereder den på morgenen og steker på ettermiddagen. Jeg frykter at Bèchamelsausen skal samle seg nederst i formen (men mulig dette ikke er noe problem). Jeg tror jeg heller vi anbefale deg å lage ferdig fyll og saus (feks kvelden før) og oppbevare det i kjøleskapet, for så å “montere” det sammen før du skal steke den. Varm sausen forsiktig opp slik at den blir flytende igjen (eventuelt kan du lage sausen rett før du skal montere sammen lasagnen).

      Det er mulig du kan steke den halvveis ferdig kvelden før/på morgenen, men det har jeg heller ikke prøvd.

      Lykke til!

  17. Hei Trine! Fantastisk blogg du har!!:) Tenkte å prøve lasagnen(r) til 18stk på lørdag! Kan jeg lage de klar til steking dagen før tror du?.. Kan jo evt lage bechamelsaus og kjøttsaus fredag og så varme det opp før jeg har det i formene og steker det lørdag-hvis du tror det er bedre?.. Takk for svar hvis du har tid og rekker det!:)

    1. Hvis du sjekker kommentaren over, så har jeg svart på det samme spørsmålet for et par timer siden. Lykke til! 🙂

  18. Hei. Jeg lurte på om jeg kan fryse lasagnen? Og om det går er det best å steke den først?

  19. Denne var overraskende enkel å lage, har grudd meg skikkelig for å lage lasagne- men takket være god forklaring var dette lett:-) Jeg lagde også denne glutenfri. Lasagne platene byttet ut med glutenfrie. Og hvit sausen byttet jeg ut melet, med semper mix. Ble kjempe godt!

  20. Hei, og takk for flott blogg. Den er mitt førstevalg når jeg skal fornye meg. Jeg må bare si at jeg ofte lager lasagne ferdig både tidlig på dagen og dagen før jeg skal servere den. Den blir alltid tatt veldig godt imot. Har også frosset den halvstekt med godt resultat.

  21. Har laget denne lasagnen flere ganger, like vellykket hver gang. Takk for at du deler dine oppskrifter. Jeg blir veldig inspirert av bloggen din 🙂

  22. Hei, det ble ikke tur i finværet i dag. Laget din fantastiske lasagne til middag og “grytebrødet” som tilbehør. Lenge siden jeg har høstet så mye ros for middagen!
    Tusen takk for gode oppskrifter

  23. Vil bare gi en kommentar til dere over her som lurer på om lasagnen kan ordnes klar på forhånd. Jeg har både spist den med en gang, gjort den klar (inkl montering) dagen før og deretter stekt lasagnen, fryst den ustekt for deretter å tine den i kjøleskap og steke den. Alt av dette fungerer fint og gir nydelig lasagne 🙂 hurra for trines matblogg! Vi har brukt bloggen i 3 år og har gått fra å lage nesten bare halvfabrikata til nesten bare hjemmelaget 🙂 takk takk!

  24. Hei Trine!
    Når jeg lager lasagne sliter jeg ofte med at pastaplatene ikke blir helt gjennomkokt, de blir på en måte litt harde og seige å tygge. Burde jeg legge platene i bløt i kaldt vann før jeg monterer lasagnen? Eller burde jeg ha mer væske i kjøttsausen? Eller burde jeg lage litt ekstra bechamelsaus slik at det blir mer væske for pastaplatene å trekke til seg og koke i?

    Jeg er forresten student og setter stor pris på bloggen din! Bruker matlaging som avslapping fra lesesalen, så en stor takk til deg:)

  25. Takk for masse herlige oppskrifter og inspirasjon. Er ofte innom men glemmer å kommentere. Vel fortjent som årets matblogg også. Dette er søndagsmiddagen vår idag! //C.

  26. Denne lasagnen fikk jeg servert i middag hos min kusine og var den beste jeg har smakt. Til og med min datter som er skikkelig små spist ville ha mer av den! 🙂 Så denne skal jeg lage.

  27. Prønde denne i går, halverte (ish) oppskriften og la chili, cayennepepper, chilipulver og grytebønner. Den beste lasagnen jeg har smakt på lenge!!
    Tusen takk for inspirasjon og oppskrifter 😀

  28. Kjempegod oppskrift, flott med alle grønnsakene, tilsatte chilie i tillegg. Takk for super blogg som jeg bruker ofte.

  29. Kjære Trine, jeg leser at du bruker ordet “mafia” ganske ofte når du presenterer italiensk mat. Ser også at på din bok “Trines mat” har en hel kapittel fått tittelen: Når mafia kommer på besøk. Jeg er en italiener og i mange tiår har jeg sett tusenvis av uskyldige ofrer av mafias sine brutale handlinger. Vi snakker om bomber, kidnapping, barn som ble smeltet i syret og mennesker som eksploderte mens de var på toget på vei til jobb.
    Jeg sliter veldig å se hvor morsom (og kreativ?) din assosiasjon mellom italiensk mat og mafia egentlig er.
    Vil bare si at dine oppskrifter er fantastiske, mens denne mafia-greie er både respektløst og trist. #italyismorethanmafiaandpasta

  30. Hei:) jeg vokste opp som eldst av 7 søsken, og “bare oss” var gjerne 23 stykker til middag. Nå har vi 4 barn og 5 barnebarn, og bare oss er 15 stk. Jeg har laget lasagnen flere ganger til stor jubel for både store og små. I mine syforeninger (hvor vi ikke syr, men lager god mat), sier vi at “vi bruker en oppskrift fra Trine, for da vet vi at det blir alltd bra”.

  31. Hei! Ca hvor mange pastaplater passer oppskriften til? Eller spiller det ingen rolle? Tenker å lage denne snart, høres veeeeldig god ut… 😀

  32. veldig god lasange (y). Jeg lagte i går, sløyfet bacon og salleristang, men ble et godt resultat.

  33. Hadde familieselskap på Fjellhamar i går hvor jeg serverte lasagnen din.
    Den kresne 13-åringens kommentar var; “Mamma, sånn må du lage hver gang vi skal ha lasagne”. Han ble lang i maska da han hørte hvor mange skumle grønnsaker han hadde spist. 11-åringen syns det var stilig at hun hadde spist rødvin.

  34. Hei,
    Kan man lage formen klar kvelden i forveien, sette den i kjøpeskapet og så steke dagen etterpå? Vi skal ha middagsgjester rett etter jobb (og vil gjerne servere denne), så jeg rekker ikke så mye mer enn stekingen samme dagen:)

  35. Denne så god ut☺ skal det være parnesanost og ikke vanlig rivost? Hvor mye parmesanost trengs til denne oppskriften?

    1. Det er en smaksak og litt avhengig av hvor mye vi har tilgjengelig (bruker ofte “osteskalker”), men jeg vil tro vi bruker mellom 100 og 150 gram? Lykke til!

  36. Ingenting slår Trines matbloggFår alltid skryt av maten min (din) når jeg følger dine oppskrifter. Lasagnen var også innertier!

  37. Hei Trine

    30 år gammel og jeg ble singel for første gang i mitt voksne liv. Bekymret av meg flere kg, og jeg som er tynn som en reke fra før har ikke mange kg å miste i utgangspunktet. Bestemte meg for at til helgen blir det fest og et måltid jeg kan spise på i flere dager. Ser kommentarene over stammer fra 2011, dette er første gang jeg har laget lasagne. Jeg sløyfet bacon, halverte mengden kjøttdeig og la til 6 sjampinjonger. Ellers fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke.

    Allerede før kjøttsausen kom ut av gryten (ikke finn på å sløyfe rødvin) skjønte jeg at dette kom til å bli en god kveld. Etter første porsjon tenkte jeg at med mat som dette kommer jeg neppe til å være singel særlig lenge. En time senere satt jeg sprengferdig i sofaen og var bekymret for om jeg kommer til å finne meg en jente om jeg legger på meg for mye. Porsjon 4 røk med senere på kvelden 😀

    Takk for oppskriften, denne skal jeg lage igjen, med bacon!

  38. Hei Trine! Denne oppskriften så god ut! Jeg har lyst til å forsøke å lage den med fersk pasta (hjemmelaget). Tror du jeg bør redusere væskemengden i sausene?

  39. Hei! Denne oppskriften såg supergod ut! Jeg skal lage denne i et familieselskap men har ikke kalvefond eller rødvin. Vet du hva jeg kan erstatte det med? Kan kalvefond erstattes med 2 kjøttbuljonger f.eks? Ser at de selger en liten flaske med oksefond med rødvin “Touch of taste” i butikk, men den fikk dårlig vurdering på nett. Kunne jeg ha brukt noe sånt mon tro? Eller har du tips til bedre erstatninger?

    Håper på svar 🙂 !

  40. Dette er en knallgod lasagne, som jeg har laget flere ganger. Det eneste jeg stusser over, er oppgitt tid: 1,5 time. Det holder ikke for meg i allefall, bruker ca 2,5 timer uten stress. Det tar tid å forberede alt før man starter steikinga.

  41. Tipp, topp, tommel opp! Neste gang prøver jeg med halv kjøttmengde (for klimaet), dobbel grønnsaksmengde og en hel pose spinat i Bechamel-sausen 🙂 – sherry funker i stedet for rødvin!

  42. Vil du anbefale å legge pastaplatene i bløtt før de går i formen? Har kjøpt standard pastaplater fra Barello

  43. Hei!
    Det står noe om at varm melk skal opp i smør/melblandingen. Varmer du melka før du tar den i sausen?Til 37 grader ish, eller varmere??
    Mvh Jeanette

  44. Hei! Kan lasangen fryses, for deretter å serveres ved en seinere anledning? Bør den stekes før den fryses?

    1. Jeg har fryst ferdig lasagne i store former, og satt de rett i ovnen for steking. Det gikk fint til 20 personer…men!: Det tok en evighet å steke, den kompakte klumpen tiner sakte! Så neste gang tar jeg de ut av frysen dagen før de skal serveres.

  45. Elsker denne lasagnen! Prøver å kutte ut rødt kjøtt, men kan ikke slutte å spise denne her! Har du tips til hva jeg kan bruke istedenfor kjøttdeig/karbonadedeig og bacon?

    1. Du kan fint erstatte kjøttdeigen helt eller delvis med kokte linser og eventuelt litt mer av grønnsakene. Sjekk ellers ut vegetarlasagnene på bloggen. Lykke til!

  46. Fantastisk oppskrift, la inn et par chilli som absolutt fungerte bra for oss, men hvordan man i alle verden klarer å lage denne på 1,5 timer er uforståelig for meg

  47. Hei:-) denne har jeg laget tidligere – og er bare sååå god! Det jeg lurer på er om jeg kan koke denne dagen før( sausen) og bruke den i selge formen dagen etter?
    Hva kan jeg bruke istedet for rødvin?

  48. Hei Trine! Jeg skal 5doble denne oppskriften. Er det noe jeg bør tenke på? Mindre væske? Mindre av noen av ingrediensene? Håper på svar

  49. Virkelig digger denne oppskriften og har laget den mange ganger. Skikkelig rik på smak og ALLE elsker den. Store som små

  50. Tenker å lage denne til et koldtbord til konfirmasjon. Er det mulig å lage den dagen før? Evt hvordan kan jeg gjøre det?

    1. Ja, det går fint. Du kan lage den klar for steking og oppbevare den i kjøleskapet. Siden den er kald når du setter den i stekeovnen vil den trenge lengre tid i stekeovnen enn angitt i oppskriften. Dekk den gjerne med litt alufolie mot slutten av steketiden dersom den blir brun på toppen. Lykke til!

  51. Dette er den beste lasagnen jeg noensinne har smakt! Serverte den i selskap sist helg, og fikk overveldende tilbakemeldinger. Tusen takk for god oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste