Kanelboller er en favoritt hjemme hos oss, og ut fra besøkstallene på bloggen er det en favoritt hos flere enn meg og mine nærmeste. I skrivende stund (oktober 2017) har denne oppskriften på kanelsnurrer blitt vist 1.632.994 ganger på bloggen, og selv om kanskje ikke alle disse klikkene har resultert i 24 kanelsnurrer, så har det nok likevel blitt ganske mange kanelsnurrer eller kanelboller etter hvert, alt etter hva man vil kalle det.

Det finnes alltid en unnskyldning for å nyte en god kanelbolle, og i morgen kan du nyte dem med ekstra god samvittighet - for da er det "Kanelbollens dag". Og det må feires, ikke sant!?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SØT GJÆRDEIG

900 g hvetemel
5 dl melk
25 g gjær (eller 1/2-1 pose tørrgjær)
150 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger

KANELFYLL & DEKOR

150 g smør , mykt
2 ss kanel
125 g brunt sukker
1 egg , sammenvispet
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn krem.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×50 cm. Fordel kanelfyllet utover leiven, men la det stå igjen 6-7 cm øverst. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i ca. 24 jevnstore biter, ca. 2 1/2 cm brede. Rull ut de 6-7 cm med «ren» deig og legg den over den ene snittsiden, som et «belte».

Legg kanelbollene med «beltet» opp på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve i ca. 30 minutter. (Alternativt kan du selvsagt smøre hele leiven med kanelfyll og droppe «beltet».)

Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-14 minutter, til kanelbollene har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

Nyt kanelbollene lune – og gjerne sammen med noen du er glad i!

TIPS

 • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
 • Bytt gjerne ut kanelen med litt bakekakao dersom du heller ønsker sjokoladefyll i baksten din. Tykt bringebærsyltetøy med litt kanel og finrevet appelsinskall smaker også godt! Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
 • Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss sitronsaft til du får en jevn og fin glasur.
 • Dersom du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. This is the first time I made something with yeast that I am proud of. Din oppskrift er enestående. Tusen Takk. Jeg laget noen med sitron melis og noen med ingenting på. jeg også glemte egg i oppskriften og det gikk veldig bra.

  1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Fikser du denne, fikser du annen gjærbakst også! Lykke til!

 2. Hei.

  Nå har jeg laget så mye fra Trines matblogg,ingen ting har vært mislykket.På tide med en tilbakemelding.Veldig godt fornøyd med oppskriftene,det være seg gjærbakst,pai,viltgryte,supper,elgestek,grillet rådyrlår,mm.

  Tusen takk for god veiledning også.

 3. Since we moved from Norway this is the most precious and delicious memory for the whole family – I only use your recipe and it’s the best!!! I’m a big fan and following your blog regularly!

 4. Nå har deigen stått i 2 timer og den har såvidt hevd…er det kun hvis man bruker fersk gjær man kan ha kald melk i?

 5. Fin deig, med null heving. Hevde lenge, to timer.Prøvde to ganger med forskjellig gjær. Går nok tilbake til lunken veske.

 6. Tusen takk for en fantastisk fin oppskrift
  Disse smakte fortreffelig godt Du berga dagen vår i dag ❤

 7. Tusen takk for mange gode oppskrifter og inspirasjon.
  Første gang jeg forsøkte denne oppskriften, ble det veldig bra. Denne gangen har jeg vært uheldig. Da jeg skulle elte inn smøret på slutten, ble smøret bare liggende utenpå deigen og i eltebollen. Noen gode tips til hva som har gått galt?

  1. Her er det flere faktorer som kan spille inn, var deigen kompakt og/eller smøret veldig hardt? Eller kan det evt. ha noe med kjøkkenmaskinen din å gjøre? Det er vanskelig for meg å si. Siden det ble bra første gangen så har du nok gjort noe litt annerledes denne gangen. Lykke til neste gang!

 8. Hei:) Jeg digger gjærbakst ETTER at jeg begynte å bruke oppskriften din:) Takk for super blog!!

  1. Hei!
   Jeg bruker oppskriften til saftige rosinboller her på bloggen og baker alltid med havremelk, det går kjempefint hvertfall!

 9. Hei! Super oppskrift! Nydelig smak.
  Min deig hevet kjempe godt, ca det dobbelte (brukte tørrgjær og lunket melken bittelitt, men den var nok nesten blitt kald igjen før jeg brukte den). Etter jeg hadde formet de til kanelsnurrer hevet de bare bitte litt etter både 30 min og helt opp i to timer. Kun i midten hevet de veldig. Ikke noe heving i ovnen. Vet du hva dette kan skyldes? Kan det skyldes for mye knaing på deigen igjen før den ble kjevlet ut? Lå under kjøkkenhåndkle til heving.

 10. Det sukkeret som du har brukt til pynt, kan det kjøpes i butikkene i Norge? Eller må eg en tur til Sverige.

  1. Hvitt perlesukker får du kjøpt i enkelte Meny-butikker. Spør om de kan ta det inn dersom du ikke finner det i din lokale Meny-butikk, det finnes nemlig i vareutvalget deres. Ellers er det også å få kjøpt i Sverige.

 11. Jeg endte opp med å måtte helle oppi 3 dl mer melk! Mener jeg har hørt at helt nytt mel kan oppføre seg ulikt «gammelt» mel, kan dette være årsaken? Krever nytt mel mer væske?

  1. Det stemmer at mel kan ha ulikt fuktighetsnivå og kan derfor absorbere ulik mengde væske. Man bør derfor ta melmengder i oppskrifter med en klype salt, og heller ha fokus på å få riktig konsistens på deigen/røra.

 12. Hei,

  Jeg skal prøve første gang å bake kanelboller,men jeg lurer på hva forskjellen er mellom kanelboller og kanelsnurrer.

 13. Tusen takk for «verdens beste» oppskrift! Jeg er 54 år og har aldri i mitt liv spist bedre kanelboller. Fulgte oppskriften slavisk, eneste at jeg varmet melka litt, til ca 37 gr, og brukte ca 100 g mindre mel i starten. Denne oppskriften skal brukes heretter hjemme hos meg. Du er virkelig en ener på kjøkkenet!

 14. Hei! Nå tror jeg at jeg gjorde en stor feil. Smøret jeg skulle ha i til slutt var blitt litt smeltet, men jeg hadde det i fordet. Nå ser det ut som pisket smør i bolledeigen. Kan det reddes på et vis, eller er det bare å fortsette å elte?

 15. 2 timer 15 min heving så langt, ikke økt i volum i det hele tatt. Ble bortkastet tid, energi og råvarer denne gangen.
  Så på andre oppskrifter etterpå, de sier jo en hel pakke gjær og lunken melk, var vel derfor denne ikke virket

  1. Jeg har bakt etter denne oppskriften utallige ganger og vet at den fungerer så fremt man følger fremgangsmåten. Men, av og til kan man risikere at gjærdeigen ikke hever som den skal. Årsaker til dette kan for eksempel være at gjæren er gammel eller at deigen utsettes for trekk.

 16. Hei, aldri laget dette før. men de ble brent under og deigete inni etter liten smak.. prøvde steke de en liten stund til litt høyere i ovnen.for å få de gjennomstekt men syns de ble brune oppå også da.. har ikke smakt på de enda etter litt mer steking. Har du noen tips?

 17. hei! disse smaker greit til slutt, men prøvd flere ganger og det tar lang tid å heve – minst 3 timer! etter 2 timer fortsatt nesten ingen heving. Jeg har brukt lunken til kald melk og 25 gram rød fersk gjær. som flere skriver må jeg også øke betydelig på melken eller redusere på mengden mel. tror jeg prøver varmere melk og 50 gram gjær neste gang.

  1. Jeg brukte en pose med tørrgjær og melk varmet til 37 grader, da hevet deigen på 1,5 time, samt en halvtime med etterheving. Bollene ble kjempegode! Har også laget akkurat likt som nevnt i oppskriften, men da opplevde jeg og at de tok lang tid å heve.

 18. fra en ikke-baker: fantastisk gode boller. steike irriterende med de smørklumpene på slutten, men jeg lærte til gang nr.2. jeg har latt deiga stå ekstra lenge, første gangen over natta, andre gangen 4-5 timer. verdt å vente på!:)

 19. heisan,
  da måtte jeg finne frem denne oppskriften nok en gang for jeg fikk ønske fra broren min om å ta med de gode kanelbollene som jeg hadde med i sommer.
  Jeg lar deigen heve natten over og så er jeg tidlige på’n neste dag og baker ut.

  hilsen Rannveig

 20. Alle dine oppskrifter er så gode, Skulle ønske at oppskriftene også var tenkt til de som ikke har kjøkkenmaskin☹️

 21. Anbefales på det sterkesteKjempegode boller som ble spist opp før jeg fikk satt dem på bordetEneste er at man bør varme opp melken (jeg gjorde ikke det og måtte vente i 4 timer før den begynte å heve) slik at det går fortere.
  Hilsen Thea Sofie

 22. Oppskriften din på søt gjærbakst er bare helt FANTASTISK! Selv når alle kjøkkenapparater er gått i stykker og jeg må kna deigen minst 30 min for hånd, og smørterningene er et skikkelig griseri, så smaker bollene så godt at jeg gjerne gjør det hver dag. Eneste «negative» er at bollene hever så mye i ovnen at «beltene» revner, men smaken veier opp for utseendet

 23. Kan ikke si at jeg er overbegeistra over denne deigen. Forferdelig klissete, noe som gjorde den umulig å kutte opp i biter. Jeg ga opp pga ren frustrasjon, så mannen måtte ta over. Neste gang (hvis det blir noen neste gang) må jeg ha i mer mel.

 24. Heisann!
  Har du prøvd å lage disse grove? Hvilket mel og hvor mye erstatning av hvetemel i såfall? 🙂

 25. Jeg har brukt denne oppskriften mange ganger og det ble alltid perfekt. Den kan varieres til det uendelige. Tusen takk for inspirasjon! ❤️

 26. Hei
  Jeg har alltid smeltet smøret og hatt melken opp i det varme smøret. Da blir væsken passe varm. Sverger også til fersk gjær som løses opp i smør/melk væsken.
  Berit

  1. Nei, dessverre. Men hvis du legger dem i fryseren umiddelbart etter at de er avkjølt, kan du varme dem opp igjen (etter at de er opptint) ved ca. 175 grader varmluft i 4-5 minutter. Da smaker de nesten som nybakte igjen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste