Julen byr på en rekke anledninger til å nyte deilig gjærbakst, enten det er sene frokoster, lange lunsjer, deilige middager eller et koselig kveldsmåltid. Du kan enten bake før jul og fryse ned for deretter å steke den litt før servering, eller bake etter den eltefrie metoden med minimalt av arbeidsinnsats. Uansett hvilken metode du velger imponerer du med rykende fersk gjærbakst. Her er noen av mine favoritter, og de fleste av disse kommer til å bli servert hos oss i løpet av julen:

Speltrundstykker med linfrø
Eltefri foccacia med sorte oliven

 (eller foccacia etter “gammelmåten“)

Eltefritt valnøttbrød
Julebrød med rosiner
Bjørgs 6 korn brød
Eltefrie rugrundstykker med solsikkekjerner
Eltefritt halvgrovt brød med gresskarkjerner

Hva er din brødfavoritt til jul?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Min favoritt er “annas brød” (men kanskje jeg skal døpe den om til Hannas brød)
  50g gjær
  4 ts salt
  2 ss honning
  1 liter lunkent vann
  2 lunken melk
  2,6 liter mel

  blandes sammen og eltes bare lett. Deigen skal være litt fuktig. Trikset er å strø godt på med mel på benken når deigen er ferdighevet etter ca 1 time og forsiktig ha deigen på benken. Deigen skal ikke knas men bare lett vendes til runde brød og det blir ca 5 eller 6 i antallet.Ha de forsiktig over på bakepapir på stekeplater. Brødene skal ikke heve mer og dermed inn i ovnen på 250 grader i 20 min og så skru ned til 200 grader(varmluft) og stek i 15 min til. De får en ganske mørk og deilig overflate(med mel) som gir en fantastisk smak. Inni brødene er det lufthuller… nam – avkjøles og nytes…med all verdens pålegg – eller bare en litt tykk aioli…kanskje et godt glass vin til!

  Jeg bruker ofte å halvere oppskriften – da blir det to stk medium store runde brød…

 2. Hei, Trine!
  Tusen takk for oppskriftene du deler! Tenker å overraske familien med eltefrie rugrundstykker med solsikkefrø, og eltefrie rundstykker med durumhvete til frokost 1. juledag 🙂 Er veldig glad i gjærbakstoppskriftene dine, de er fantastisk gode. Håper du får en strålende jul! Julehilsen fra Solgunn.

  1. Eltefrie brød er best samme dag de bakes, eller dagen etter. Jeg har ikke frosset ned “vanlige” brød, men valnøttbrødene og rundstykker fungerer det fint på. Disse varmer jeg opp i varmluftsovnen før servering, slik at de får sprø skorpe igjen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste