julemat

I jula dyrker vi mattradisjonene våre, og på bordet kommer ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, juleskinke og mye annet godt. Her har jeg samlet noen grunnoppskrifter og tips til smakfullt tilbehør som kan komme godt med når du skal stelle i stand til jul hjemme hos deg selv. Som en ekstra bonus får du også et par tips til hva du kan lage av rester av julematen.

 

Hjemme hos oss spiser vi ribbe på julaften, og den pleier jeg vanligvis å langtidssteke etter denne oppskriften. Dersom du ønsker at det skal gå raskere kan du isteden benytte denne oppskriften på klassisk juleribbe. Eller har du kanskje lyst til å lage ribbe med asiatisk vri – prøv Asiatisk ribbe med glaze og råkostsalat.

Ribbe

Sammen med den tradisjonelle ribba serverer jeg ovnsbakte poteter som er stekt i noe av ribbefettet, en tradisjon jeg har med meg hjemmefra. Som tilbehør serverer jeg også hjemmelaget rødkål og honningstekte epler med løk og svisker.

 

Som tilbehør til ribba serverer jeg enten en enkel sjysaus eller en ribbesaus med eplemost eller appelsinjuice.

pinnekjøtt

Pinnekjøtt står på menyen hos mange på julaften, og hjemme hos oss er det en fast tradisjon en av juledagene. Pinnekjøttet tilberedes vanligvis av min mann, og det er ekstra kjærkomment siden det stort sett ellers er jeg som henger over grytene (mens han tar oppvasken). Pinnekjøtt og poteter tilberedes gjerne i samme gryte (det går fint, potetene koker ikke i stykker) etter denne oppskriften. Eller hva med å dampe pinnekjøttet i øl etter denne oppskriften?

 

Etter tunge kjøttmåltider smaker det alltid god med litt fisk, som for eksempel torsk med spekeskinke, soyasmør og potetmos eller torsk med rødvinssaus og linsesalat.

Juletorsk med spekeskinke og soyasmør

Eller foretrekker du heller lutefisk med deilig tilbehør?

Lutefisk

Flere har adoptert den danske tradisjonen med and som julemat. Prøv gjerne denne oppskriften på andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat, eller andebryst med balsamicosjy, rødløkskompott og sellerirotmos.

Andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat

Kalkun er også noe vi ofte spiser i romjula. Favoritten er nok langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus (sausen er helt magisk, prøv den gjerne også til kylling), men kalkun med calvadossaus og eplesalat eller kalkunbryst med portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter er også verdt å sjekke ut. Få flere tips om jule- eller nyttårskalkunoppskrifter her.

KALKUN MED CALVADOSSAUS OG EPLESALAT

Røkt juleskinke er enkel og smakfull gjestemat i jula, som gjerne serveres med sennepsaus og en fargerik appelsinsalat, se oppskrift her.

gratinert juleskinke

Norsk viltkjøtt er en fantastisk råvare som mange koser seg med i jula. Hjemme hos oss spiser vi alltid reinsdyrfilet 1. juledag. Prøv gjerne min oppskrift på reinsdyrfilet med rødvinsaus, plommer og Annapoteter eller reinsdyrstek med rødvinsaus, sellerirotpuré og honningstekte pærer.

Reinsdyrstek med rødvinsaus, pærer og sellerirotpuré

Sett gjerne også en fargerik salat på bordet til julematen, for eksempel julesalat eller appelsinsalat med rødkål, eple, gulrot og nøtter. Flere «julesalater» finner du samlet her.

Julesalat

Dessert må vi selvsagt ha i jula, og gjerne tradisjonelle desserter som karamellpudding og riskrem. Hva med å gjøre en liten vri og by på créme brûlée med appelsin og Cointreau eller kanskje Baked Alaska? Sjekk gjerne ut dette innlegget med sju desserter med smak av jul.

juledessert

Rester til overs? Lag for eksempel resteramen av rester av julekalkunen eller juleribba, se oppskrift her.

Resteramen med kalkun

Rester av juleribba kan bli et aldri så lite festmåltid i bao buns sammen med en spicy saus, se tips her og her. Skinke- og osterester er også deilige å bruke i pizza eller pai.

Bao buns med asiatisk ribbe og glaze

Julekaker til overs? Lag gjerne «restedessert» av julekakene i form av en miniostekake med pepperkakesmuler og appelsin eller rispannacotta av rester fra julegrøten.

 

Jeg håper du fikk litt ny inspirasjon til julematen. Alle julematoppskriftene finner du samlet her og alle juledessertene er samlet her. Lykke til med planleggingen og kokkeleringen!

Skriv ut

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste