Hjemmelaget riskrem er for mange en tradisjonell avslutning på julemiddagen. Det er det også hos oss - toppet med deilig hjemmelaget bringebær- eller jordbærsaus. Og kanskje er det noen som har puttet en mandel oppi grøten også - hvem vinner den lille pakken som står oppå kjøkkenvifta i år? Oppå riskremen smaker det ekstra godt med litt krønsj, for eksempel grovt hakkede brente mandler. Dersom du også skal ha mandel i grøten må du huske på å skålde den først, slik at det ikke blir noen som helst tvil om hvem som er den heldige vinneren av årets mandelgave.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

RISKREM

500 g risengrynsgrøt (avkjølt)
1/2 vaniljestang (kan sløyfes)
3 dl kremfløte , stivpisket
2 ss sukker

BRINGEBÆRSAUS

1 dl vann
125-150 g sukker
1/2 vaniljestang
400 g bringebær (gjerne frosne)
1/2 sitron , saften (smak til)

BRENTE MANDLER

3/4 dl vann
75 g sukker
100 g mandler
1 ts smør

SLIK GJØR DU

Riskrem med bringebærsaus og brente mandler

Lag grøten etter anvisningen på pakken. La gjerne en vaniljestang (frø + stang) koke med grøten for ekstra god smak. Bruk en tykkbunnet kjele og rør godt slik at det ikke brenner seg i bunnen. Fjern vaniljestangen og la grøten avkjøles helt. Grøten kan gjerne lages dagen før.

Lag bringebærsaus ved å koke opp vann og sukker til sukkerlake. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken. Tilsett bringebærene og la blandingen stå og trekke litt (til bærene er opptinte hvis du benytter frosne bær). Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor eller med stavmikser, til du får en jevn saus. Sil gjerne av de små stenene og smak til med presset sitronsaft, og eventuelt litt siktet melis dersom du synes sausen trenger mer sødme. Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap, og kan gjerne fryses.

Lag brente mandler etter denne fremgangsmåten. Avkjøl mandlene og hakk dem grovt.

Pisk kremfløten og sukkeret til en myk krem. Dersom du ikke benyttet vaniljestang ved koking av grøten kan du eventuelt tilsette litt ekte vaniljesukker (ca. 1 ts). Dersom grøten virker fast bør du røre inn litt melk før du blander den sammen med kremen. Vend forsiktig sammen kremen og grøten med en slikkepott. Ikke rør mer enn det som er nødvendig slik at du beholder mest mulig luft i riskremen.

Server riskremen sammen med bringebærsaus og brente mandler, og gjerne noen friske bringebær hvis du har.

Riskrem med bringebærsaus og brente mandler

Riskrem bør etter min mening serveres relativt nylaget (samme dag), men eventuelle rester er holdbare i kjøleskapet i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ønsker en mer syrlig riskrem kan du eventuelt erstatte halvparten av fløten med stivpisket créme fraîche, se denne oppskriften.
  • Bringebærsausen kan eventuelt erstattes med jordbærsaus.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei,
    Etter å ha spist multekrem i alle år, så har vi også begynt med riskrem med frisk bringebærsaus etter at samboeren min innførte en variant med mascarpone. (En oppskrift han hadde kommet over i Ukeadressa i 1996 eller noe) Den er helt sinnsykt god, så sender deg gjerne oppskriften om du er interessert i å teste!?

    1. Kan tenke meg at mascarpone tar riskremen til nye høyder. Selv bruker jeg ofte rømme eller creme fraiche i riskremen, som også gir en syrlig og fyldig smak. Vil gjerne ha oppskriften. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste