Det er mange veier til perfekt stekt ribbe med sprø svor. Jeg pleier vanligvis å langtidssteke ribba, men dersom det ikke er tid til det går jeg gjerne for den klassiske varianten hvor ribba stekes på høyere temperatur og blir ferdig mye raskere. Uansett om du lager klassisk ribbe eller langtidssteker den legger du det beste grunnlaget for en vellykket ribbemiddag 2-3 dager før du skal steke den, nemlig når du salter og krydrer ribba. Hopp derfor ikke over dette steget!

Her kommer oppskrift på klassisk juleribbe med knasende sprø svor, samt oppskrift på honningstekte epler, løk og svisker - et av flere tilbehør vi alltid bruker sammen med juleribba. Dersom du heller ønsker å langtidssteke ribba kan du sjekke ut denne oppskriften.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

RIBBEN

2 kg tynnribbe
salt
pepper
1 løk , i båter
2 gulrøtter , i skiver
4 fedd hvitløk , grovt hakket
2 stjerneanis
7 dl varmt vann eller mer

HONNINGSTEKTE EPLER

200 g småløk , gjerne rødløk
2 røde epler , i båter
2 ss nøytral olje til steking
12 svisker
1-2 ss flytende honning
2 ss smør
flaksalt
frisk timian (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Klassisk juleribbe

INNKJØP

Kjøp ribbe av god kvalitet, og gjerne en økologisk en hvis du har muligheten til det. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett mellom kjøttlagene. Det er lettere å få til sprø svor på ribber som har nok fett, så ikke kjøp den magreste ribba.

KRYDRING, 1-3 DAGER FØR SERVERING

Skyll ribba under kaldt vann og tørk den med litt kjøkkenpapir.

Hvis det ikke er gjort fra før må du rute opp svoren, så smått som mulig – da blir den sprøest. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og skjær gjennom svoren og ca. 1/2 cm ned i spekket, men ikke ned i kjøttet. Prøv å få rutene parallelt med bena, slik at det blir lettere å skjære opp senere. Rutingen er viktig for drenering av vann og fett under stekingen, og er avgjørende for om du får en sprø svor eller ikke.

Krydre ribba med rikelig med salt og nykvernet sort pepper, og pass på å gni rikelig med krydder på hele ribba og spesielt rikelig med salt inn i svoren. Legg ribba med svorsiden ned i en form, kle den med aluminiumsfolie og sett den i kjøleskapet. Jeg pleier å krydre juleribba den 21. desember. I tillegg til salt og pepper kan du gjerne krydre kjøttsiden med fennikelfrø (knust i morter).

STEKING AV RIBBE

Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme. Finn frem en langpanne eller ildfast form som er litt større enn ribba du skal steke. Dersom formen er for stor vil væsken i formen fordampe og grønnsakene blir svidd i ribbefettet. Er formen tilpasset størrelsen på ribba bevares den gode stekesjyen og du har et kjempebra utgangspunkt for en god saus.

Ha grønnsaker, krydder og ribba (med svorsiden opp) i formen, og tilsett varmt vann til det står ca. 2 cm opp på ribba. (Du kan også dampe ribba med svorsiden ned, og snu den etter at den er dampet.) Kle formen med aluminiumsfolie, og pass på at det blir tett. Pensle gjerne folien med litt olje først slik at den ikke setter seg fast i svoren. Damp ribba på midterste rille i 45-60 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Ta ribba ut av ovnen og senk temperaturen til 200 grader. Fjern aluminiumsfolien. Sjekk at svoren er ordentlig rutet overalt, og skjær den eventuelt opp på nytt der det ikke ble bra nok første gangen. Dette er viktig så ikke hopp over dette trinnet! Lag en avlang ball av aluminiumsfolie (eller bruk en liten asjett opp ned) og legg den under ribba slik at den får en svak forhøyning på midten, slik at fettet og vannet kan renne av.

Sett ribba tilbake i stekeovnen (på midterste rille) og stek i ytterligere 75-90 minutter, til svoren begynner å «poppe». Følg med underveis og hell eventuelt oppi mer kokende vann dersom væsken koker inn underveis.

Klassisk juleribbe

SPRØ SVOR

Mot slutten av steketiden vi du se at svoren begynner å «poppe». Dersom det ikke skjer av seg selv kan du øke varmen ved å benytte grillelementet (eller varmluftsgrill på 225 grader). Følg med underveis, og dekk eventuelt til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, slik at du får et mest mulig jevnt resultat til slutt.

Ta vare på stekesjyen til ribbesjy/ribbesaus og eventuelt ovnsbakte poteter, se tips om tilbehør nedenfor.

La ribba hvile (utildekket) i ca. 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.

Klassisk juleribbe

HONNINGSTEKTE EPLER, LØK & SVISKER

Skrell løken og del dem i to dersom de er store. Stek løken i nøytral olje til den begynner å bli mør. Tilsett deretter epler, smør og honning og la det steke til eplene er møre. La sviskene steke med de siste minuttene. Krydre med flaksalt og gjerne friske urter (timian eller rosmarin) hvis du har.

Klassisk juleribbe

TILBEHØR

Server ribba med ønsket tilbehør – for eksempel ovnsbakte poteter, rødkål og honningbakte epler. Topp det hele med en god ribbesaus, for eksempel krydret ribbesaus med eple eller sjysaus – og nyyyt!

Klassisk juleribbe

TIPS

  • Det kan ofte være en utfordring å få alt ferdig samtidig – og til rett tid. Det kan derfor være lurt å time det slik at ribba er ferdigstekt 1-2 timer før den skal serveres. La den hvile utildekket på kjøkkenbenken. Jeg pleier å servere mammas ovnsbakte poteter (som stekes i litt av ribbefettet). Først steker jeg potetene ved 225 grader i ca. 25 minutter, deretter skrur jeg varmen ned til 200 grader og steker ribbestykkene sammen med potetene, samt medisterkaker, julepølser og ribbestykkene, til potetene er gylne og det øvrige er gjennomvarmt, etter ca. 20 minutter. Snu litt på poteter, medisterkaker og julepølser i løpet av steketiden, og pass på at sjyen og resten av tilbehøret er ferdig omtrent samtidig. Dersom ribba fortsatt er ganske varm så vil den ikke trenge så lang tid i stekeovnen, så da bør du drøyde det litt med å varme opp den.
  • Langtidssteking gir ofte en saftigere ribbe. Sjekk ut denne oppskriften for å se hvordan du gjør det.

RESTER TIL OVERS?

Dersom du får rester til overs kan du for eksempel benytte ribbekjøttet i en av følgende oppskrifter:

VINTIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste