Andebryst er kjapp, enkel og kjempegod festmat, enten det er til små eller store anledninger. Her får andebrystet selskap av en smakfull balsamicosjy, rødløkskompott, bjørnebær og sellerirotmos.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

ANDEBRYST & TILBEHØR

600-700 g andebryst
salt
pepper
12 bjørnebær (eller blåbær)
friske urter , for eksempel persille eller timian

RØDLØKSKOMPOTT

2 rødløk , i tynne båter
1 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik
2 ss sukker (ca.)

BALSAMICOSJY

2 1/2 dl kyllingkraft
2 ss honning
1 ss hvitvinseddik
3 ss balsamicoeddik (av god kvalitet)
1 stjerneanis
1 kanelstang
1-2 ss stekefettet fra andebrystene (eller smør)
sukker (smak til)

SELLERIROTMOS

500 g sellerirot , i biter
250 g poteter , i biter
fløte eller creme fraiche (smak til)
1-2 ss smør

SLIK GJØR DU

Finn frem en liten gryte til rødløkskompotten og fres løken i smør, til løken blir blank og myk. Tilsett balsamicoeddik, rødvin og sukker (smak til), og la løken stå å surre i ca. 20 minutter under lokk. Løken er ferdig når løken er mør og væsken er nesten kokt inn. Smak til med salt og pepper. Kompotten kan gjerne lages nesten ferdig på forhånd (kokes i 10-15 minutter), men pass på at den ikke koker inn. Tilsett om nødvendig litt vann. Varm opp kompotten forsiktig før servering.

Kok sellerirot og potet i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Hell av vannet, la den stå å dampe litt og mos deretter grønnsakene. Rør inn smør og eventuelt litt fløte/creme fraiche til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Lag rutemønster på skinnsiden av andebrystet. Bruk en skarp kniv, men pass på at du ikke skjærer i kjøttet. Krydre med salt og pepper på begge sider og legg andebrystene med skinnsiden ned i en tørr stekepanne. Fettet smelter under stekingen. Brun andebrystet på middels varme i 6-8 minutter til skinnet er gyllent og sprøtt. Snu og stek dem lett på den andre siden også, i ca. 2 minutter. Ta vare på stekefettet (skal benyttes i sjyen). Legg andebrystene i et ildfast fat med skinnsiden opp og stek dem ferdig i stekeovnen ved ca. 150 grader til kjernetemperaturen er 56-58 grader. La andebrystene hvile i ca. 5 minutter før du skjærer dem opp i skiver (rett før servering).

Ha honningen i en kjele og varm den forsiktig opp før du tilsetter eddiken. La det koke inn til sirupskonsistens og tilsett deretter kraft og krydder. La det småkoke i ca. 5 minutter. Rett før servering rører du inn stekefettet etter andebrystene eller 1-2 ss smør. Smak til med litt sukker eller sitron, om nødvendig, samt salt og nykvernet sort pepper. Pass på at sausen ikke koker etter at andefettet/smøret er rørt inn.

Anrett gjerne retten som på bildene, og dekorer med bjørnebær og friske urter (på bildet har jeg også med stekte pærer, men det er ikke nødvendig). Nytes umiddelbart, gjerne med en god rødvin i glasset.

Ta gjerne også en titt på de øvrige matvideoene på matkanalen min. Du finner dem samlet HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei trine!
  Dette ser herlig ut 🙂
  Hvor lang tid skal andebrystene ca stå i ovnen? Var dette med logistikk..

 2. Ser veldig godt ut 🙂 Jeg lurer på hvordan du lager kyllingkraft til denne sausen? Lager du kraften selv? Får man kjøpt ferdig kraft noe sted?

  1. Jeg koker ofte kraften selv, men har ikke lagt ut oppskrift på bloggen enda (kommer en gang ila 2017). Ellers kan du benytte kraft fra Jacobs (må evt. smakes til med litt vann) eller utblandet fond. Lykke til!

 3. Hei. Jeg har aldri brukt kanelstang i maten noen gang. Skal man bruke en hel stang, og skal den klippes opp og has rett i?

 4. Hei Trine

  Tusen takk for fine oppskrifter. Bruker de nesten daglig?
  I rødløkskompotten er ikke rødvinen med i beskrivelsen,men den skal sikkert i sammen med sukker og balsamico’n + i et glass på benken til kokken ?
  Godt nyttår til dere alle ?✨

 5. Maten ble nydelig. Serverte den til 11 personer, samt iskaken til dessert. Fikk bare skryt, tusen takk for mange fantastiske oppskrifter, bruker de ofte ?

 6. Takk for mange gode oppskrifter og god brukervennlig blogg! Dette smakte nydelig og gjestene var meget fornøyd. Greit å vite om kanelstangen. Rev så godt jeg kunne, men det smakte godt det også 😉

 7. Andebryst med balsamicosjy, rødløkskompott og sellerirotmos ble en helt super nyttårsaftenmiddag, og spesielt rødløkskompotten vakte begeistring.

  Selv har jeg nå lagd middag etter Trines matblogg fem dager i uka (mandag – fredag) siden begynnelsen av august, og familien har vært like begeistret hver eneste dag.

  Til noen kommentarer ovenfor: Jeg hadde rødvinen i sammen med balsamicoeddiken, og det gikk bare godt. Kyllingkraften lagde jeg av kyllingbuljong fra Toro, og det gikk også greit.

 8. Hei!

  Fikk veldig lyst på andebryst i dag, så da tenkte jeg å se innom bloggen din for oppskrifter.

  Det jeg la merke til er at du har endret kjernetemperaturmål fra 61-62 grader i 2009 oppskrift, til 56-58 grader nå.

  Er dette bevisst? Har du blitt mer glad i «råere» kjøtt de siste årene? 🙂

  Tenker å ha andebryst i sous vides på 57 grader i 3 timer og steke etterpå. Nam!

 9. Hei Trine

  Takk for super blogg! Jeg skal prøve meg på andebryst i helgen, men skulle gjerne vite hvor lang tid jeg må beregne før anden oppnår kjernetemperatur. Er det snakk om ca 30 min, eller 1 time i ovnen..? Takknemmelig for svar 🙂

 10. Herlighet for en fantastisk oppskrift! Jeg brukte persillerot i staver i stedenfor sellerimos. Ble godt det og!

 11. Hei,
  skal lage denne retten til 20 personer. Er det mulig å forhåndsteke andebrystene i pannen før gjestene kommer for så å ha dem i ovnen under/etter forretten ?
  Gleder meg til å smake.

  Tusen takk!

 12. Det var en veldig god middag i dag. Nå skal jeg alltid handle andebryst i Sverige og lage denne retten om igjen og om igjen.
  Rødløkskompot, sausen og potet/selleri stappe var en vinner!

 13. Hei. Dette er en av mine favoritter. Har du noe vinanbefaling til? Lenken litt lenger opp fungerer ikke. Tenkte kanskje en med litt syre på grunn av den litt søtlige rødløkskompotten og sausen? Chianti kanskje?

 14. Takk for Fantastisk god rett Trine !!! Laget denne på nyttårsaften og var en Vinner hos barn og voksne . Takk for inspirasjon gjennom mange år og med de beste ønsker for 2021 !!

  1. Jeg vil anta at det tar 10-15 minutter, men det vil være avhengig av størrelsen på andebrystene, hvor lenge du har forsteke det og stekeegenskapene til ovnen din. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste