Langtidsstekt kalkunbryst er enkel og smakfull mat til både små og store anledninger, som alltid blir vellykket dersom du bruker steketermometer og lar kjøttet hvile før du skjærer i det. Tilbehøret kan varieres i det uendelige, her får kalkunen selskap av deilige hasselbackpoteter og kremet portvinsaus, og ikke minst en deilig og fargerik vintersalat med grønnkål, rødkål, fennikel og eple. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KALKUN & KREMET PORTVINSAUS

750-800 g kalkunbryst /kalkunfilet
3 ss smør
5 dl kyllingkraft eller utblandet fond
1 kvast timian , grovt hakket
1 sjalottløk , finhakket
1 dl portvin
1 dl kremfløte
1 ss soyasaus
1 ts balsamico (vellagret type)
flytende honning eller brunt sukker
salt og pepper
maisenna (valgfritt)

VINTERSALAT

100 g grønnkål , renset og finsnittet
1 ss extra virgin olivenolje
1/2 rødkål , finsnittet
1 fennikel , finsnittet
2 røde epler , i terninger
1 neve valnøtter , grovt hakket
1 granateple , kjernene
100 g crème fraîche
100 g majones
1 1/2 ss sennep , gjerne grov type)
1-2 ss sitronsaft
1 ts flytende honning
salt og pepper

HASSELBACKPOTETER

12 poteter
4 ss smør , smeltet
1 fedd hvitløk , finhakket
flaksalt

SLIK GJØR DU

Kalkunbryst med kremet portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter

LANGTIDSSTEKT KALKUN

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne (med ca. 2 ss smør). Legg det deretter over i en ildfast form som er litt større enn kalkunbrystet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, men pass på at det ikke kommer i kontakt med eventuelle ben. Ha kyllingkraft og grovt hakket timian i formen, og sett den midt i ovnen. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tar ca. 1 1/2 time. Hell kraften i en liten kjele og legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunbrystet. La kalkunen hvile i minst 15 minutter, før du skjærer den opp i jevne skiver. (Kalkunkjøttet skal da ha en kjernetemperatur på 67-69 grader.)

HASSELBACKPOTETER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Skrell potetene og skjær tynne skiver uten å skjære helt igjennom. Dette går lettere om du for eksempel legger en spisepinne på hver side av poteten, slik at kniven ikke går helt gjennom poteten når du skjærer. Bland sammen smeltet smør, hvitløk og litt salt, og fordel over potetene (gjerne mellom potetskivene også). Stek potetene til de er møre, det tar ca. 45 minutter, men er avhengig av størrelsen på potetene. Bruk en skje og drypp litt av smøret i formen over potetene et par ganger i løpet av steketiden. Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du la potetene steke sammen med kalkunen de siste 30-45 minuttene, og deretter øke temperaturen til 225 grader og la dem steke ferdig mens kalkunen hviler.

Vintersalat med grønnkål, rødkål, eple og valnøtter

VINTERSALAT

Skyll og rens grønnkålen og fjern de groveste stilkene. Skjær grønnkålen opp i tynne strimler og legg den i en stor salatbolle. Drypp over olivenoljen og masser den gjerne inn i grønnkålen. Skjær opp resten grønnsakene og frukten som angitt, og ha i bollen. Bruk gjerne en mandolin el. på rødkål og fennikel, hvis du har. Hakk valnøttene grovt, og ha i salaten. Del granateplet i to, skrap ut kjernene og ha ca. halvparten i salaten.

Rør sammen crème fraîche og majones, og smak til med sennep, sitron, honning, salt og pepper. Hell dressingen over salaten og vend det hele sammen. Strø over resten av granateplekjernene, og salaten er klar til servering.

PORTVINSAUS

Stek finhakket sjalottløk i ca. 1 ss smør, til den er blank og myk. Tilsett kraften fra formen og portvin, og la det stå å koke til det er redusert til ca. halvparten. Tilsett kremfløte og smak til med soyasaus, balsamicoeddik, flytende honning, salt og pepper. Dersom du synes sausen er litt tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.

SERVERING

Server kalkunskivene sammen med poteter og vintersalat, og drypp litt av den kremete portvinsausen over kalkunkjøttet. Gi gjerne retten et dryss med friske krydderurter og nyyyt, gjerne med noe godt i glasset.

Kalkunbryst med kremet portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter

TIPS

 • Portvinen i sausen kan eventuelt erstattes med 1-2 ss konsentrert solbærsaft og ca. 1 dl kremfløte ekstra (smak til).
 • Alle oppskrifter med kalkun finner du samlet her. Oppskrift på waldorfsalat finner du her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette ser nydelig ut! Jeg lurer på hvor mye av sausen og salaten jeg kan tilberede på forhånd? Kan jeg lage sausen en dag i forveien, avkjøle og varme opp før servering? Hva med salaten?

  1. Salaten bør nok lages samme dag. Sausen må lages etter at kalkunen er ferdigstekt siden du skal benytte kyllingkraften den stekes i i sausen, jf. det som står i oppskriften.

 2. Høres helt fantastisk ut! Må testes på nyttårsaften. Jeg er dessverre blitt allergisk mot soya, har du noen gode tips til hva jeg kan erstatte soyaen med i sausen?

  1. Du kan fint droppe soyasausen og smake deg frem til en god balanse med de øvrige ingrediensene. Har hørt om en soppekstrakt som kan benyttes isteden for soyasus, men har ikke testet den selv. Lykke til!

 3. Hei. En 1/2 rødkål står det i oppskriften til vintersalat. Det kan jo variere, da jeg kun fant en gigantisk rødkål på butikken her. Skal det være like mye som grønnkål? Gleder meg til å prøve denne oppskrifta, alt er i hus! Pannacotta med cappuccino står i kjøleskapet:)

 4. Denne var rett og slett fantastisk. Følgte oppskriften som jeg pleier å gjøre med nye oppskrifter. Vil ikke endre en ting. Denne blir lagt til middags rotasjon som kan serveres til gjester.

 5. Nydelige smaker, med fantastisk saus (som jeg lagde mye av)! Servert til gjester i kveld, med suksess. Skal garantert bli middag i julen, en flott variant til kalkunmiddag. Beregnet heldigvis noe mer kalkun per pers enn oppskrifta sier (det gikk unna). Salaten var delikat og fristende, raus mengde. Retten anbefales!

  1. Så gøy å høre at det falt i smak! Setter stor pris på at du tok deg tid til å gi en tilbakemelding! 🙂

 6. Hei. Denne tenker vi at vi må lage til nyttårsaften! 😀 MEN har du et annet alternativ til grønnkål? Synes ikke det er så godt nemlig Funker det med vanlig hodekål eller hjertesalat f eks? På forhånd, tusen takk

  1. Du kan erstatte grønnkålen med det du foreslår, eller tilsette mer av de andre ingrediensene i salaten. Lykke til!

 7. Takk for nydelige oppskrifter. Skal lage denne til 7 personer. Har en dobbel så stor kalkunfilet. Trenger nok mer saus. Skal jeg doble alt? Også mengden kraft som kjøttet stekes i? Altså 1 liter? Virker kanskje litt mye

 8. Nydelig sammensetning. Vi var 9 pers og jeg doblet oppskriften på vintersalat.
  Og det ble MYE. Kunne nok ha halvert og enda fått salat til neste dag.
  Men nydelig sammensetning.

 9. Trine, denne har jeg akkurat lagd og spist med mammaen min. Herlighet for en nydelig oppskrift på kalkunbryst. Det var vi begge enige om og ikke ett sete, øye eller bryst var tørt.
  Var også gøy å bruke portvin i sausen. Drakk mesteparten selv men hadde akkurat nok til sausen. Synd jeg ikke fikk sett deg på boksignering. Vi har det til gode vi.

 10. Nyttårsaften laget vi denn, ble så god!
  Restene tar vi i dag! Takk for gode oppskrifter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste