Langtidsstekt kalkunbryst er enkel og smakfull mat til både små og store anledninger, som alltid blir vellykket dersom du bruker steketermometer og lar kjøttet hvile før du skjærer i det. Tilbehøret kan varieres i det uendelige, her får kalkunen selskap av deilige hasselbackpoteter og kremet portvinsaus, og ikke minst en deilig og fargerik vintersalat med grønnkål, rødkål, fennikel og eple. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

KALKUN & KREMET PORTVINSAUS

750-800 g kalkunbryst /kalkunfilet
3 ss smør
5 dl kyllingkraft eller utblandet fond
1 kvast timian , grovt hakket
1 sjalottløk , finhakket
1 dl portvin
1 dl kremfløte
1 ss soyasaus
1 ts balsamico (vellagret type)
flytende honning eller brunt sukker
salt og pepper
maisenna (valgfritt)

VINTERSALAT

100 g grønnkål , renset og finsnittet
1 ss extra virgin olivenolje
1/2 rødkål , finsnittet
1 fennikel , finsnittet
2 røde epler , i terninger
1 neve valnøtter , grovt hakket
1 granateple , kjernene
100 g crème fraîche
100 g majones
1 1/2 ss sennep , gjerne grov type)
1-2 ss sitronsaft
1 ts flytende honning
salt og pepper

HASSELBACKPOTETER

12 poteter
4 ss smør , smeltet
1 fedd hvitløk , finhakket
flaksalt

SLIK GJØR DU

Kalkunbryst med kremet portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter

LANGTIDSSTEKT KALKUN

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne (med ca. 2 ss smør). Legg det deretter over i en ildfast form som er litt større enn kalkunbrystet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, men pass på at det ikke kommer i kontakt med eventuelle ben. Ha kyllingkraft og grovt hakket timian i formen, og sett den midt i ovnen. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tar ca. 1 1/2 time. Hell kraften i en liten kjele og legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunbrystet. La kalkunen hvile i minst 15 minutter, før du skjærer den opp i jevne skiver. (Kalkunkjøttet skal da ha en kjernetemperatur på 67-69 grader.)

HASSELBACKPOTETER

Skrell potetene og skjær tynne skiver uten å skjære helt igjennom. Dette går lettere om du for eksempel legger en spisepinne på hver side av poteten, slik at kniven ikke går helt gjennom poteten når du skjærer. Bland sammen smeltet smør, hvitløk og litt salt, og fordel over potetene (gjerne mellom potetskivene også). Stek potetene ved 225 grader (over- og undervarme), til de er møre. Det tar ca. 45 minutter, avhengig av størrelsen på potetene. Bruk en skje og drypp litt av smøret i formen over potetene et par ganger i løpet av steketiden. Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du la potetene steke sammen med kalkunen de siste 30-45 minuttene, og deretter øke temperaturen til 225 grader og la dem steke ferdig mens kalkunen hviler.

Vintersalat med grønnkål, rødkål, eple og valnøtter

VINTERSALAT

Skyll og rens grønnkålen og fjern de groveste stilkene. Skjær grønnkålen opp i tynne strimler og legg den i en stor salatbolle. Drypp over olivenoljen og masser den gjerne inn i grønnkålen. Skjær opp resten grønnsakene og frukten som angitt, og ha i bollen. Bruk gjerne en mandolin el. på rødkål og fennikel, hvis du har. Hakk valnøttene grovt, og ha i salaten. Del granateplet i to, skrap ut kjernene og ha ca. halvparten i salaten.

Rør sammen crème fraîche og majones, og smak til med sennep, sitron, honning, salt og pepper. Hell dressingen over salaten og vend det hele sammen. Strø over resten av granateplekjernene, og salaten er klar til servering.

PORTVINSAUS

Stek finhakket sjalottløk i ca. 1 ss smør, til den er blank og myk. Tilsett kraften fra formen og portvin, og la det stå å koke til det er redusert til ca. halvparten. Tilsett kremfløte og smak til med soyasaus, balsamicoeddik, flytende honning, salt og pepper. Dersom du synes sausen er litt tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.

SERVERING

Server kalkunskivene sammen med poteter og vintersalat, og drypp litt av den kremete portvinsausen over kalkunkjøttet. Gi gjerne retten et dryss med friske krydderurter og nyyyt, gjerne med noe godt i glasset.

Kalkunbryst med kremet portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter

TIPS

  • Portvinen i sausen kan eventuelt erstattes med 1-2 ss konsentrert solbærsaft og ca. 1 dl kremfløte ekstra (smak til).
  • Alle oppskrifter med kalkun finner du samlet her. Oppskrift på waldorfsalat finner du her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.