ANNONSE LE CREUSET

Jeg har alltid vært litt over middels opptatt av kjøkkenutstyr - både at de skal være praktiske og holdbare, men også at de har et fint design. Jeg har mange favoritter, og en av dem er Le Creusets produkter i støpejern og stengods. Da jeg for noen uker siden fikk en forespørsel om å lage en middagsrett tilberedt og servert i deres produkter var jeg ikke sen med å takke ja.

Jeg har i løpet av de siste årene kjøpt en del produkter fra Le Creuset, og benytter for eksempel nesten alltid støpejernsgrytene til eltefri brødbakst, gryteretter og supper. Grytene leder varmen godt, er av bra kvalitet og er dessuten dekorative å sette på bordet. Støpejernsgrytene er også godt egnet til å tilberede kjøtt i, og i den forbindelse tenkte jeg å dele oppskrift på reinsdyrstek med godt tilbehør. Jeg forsteker kjøttet i en lav stekegryte i støpejern, som deretter fylles med løk, rotgrønnsaker og litt vann, før kjøttet legges oppå og settes i stekeovnen til det har oppnådd ønsket kjernetemperatur. Som tilbehør serverer jeg blåbærsaus, rosenkålsalat og ovnsbakte poteter - som også tilberedes og serveres i Le Creusets produkter. Produktene på bildene er i fargene Meringue og Mist gray.

Annonse

Ingredienser

REINSDYRSTEKEN

1000-1200 g reinsdyrstek
1 ts salt
1 ts pepper
2-3 ss nøytral olje
2 gulrøtter , i grove biter
1 bit sellerirot , i grove biter
1 løk , i grove biter
2 ss frisk timian , grovt hakket
5 dl vann

BLÅBÆRSAUS

2 sjalottløk , finhakket
2 ss nøytral olje
2 ss hvitvinseddik
100 g blåbær
5 dl stekesjy fra steken
1 - 2 ts viltfond
1 ts balsamicoeddik (vellagret type)
1/2 - 1 ts sukker
2 ss smør
salt og pepper

ROSENKÅLSALAT

300 g rosenkål , finsnittet
150 - 200 g rødkål , finsnittet
1 rødt eple , i terninger
1/4 rødløk , i tynne båter
1 klase druer , delt i to på langs
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
1 1/2 ts flytende honning
salt og pepper
1 neve hasselnøtter , grovt hakket
spirer eller persille

POTETER OG RØDLØK

600 g småpoteter
8 små rødløk eller annen småløk
2 ss ekstra virgin olivenolje
salt og pepper
frisk timian

SLIK GJØR DU

Reinsdyrstek med blåbærsaus og rosenkålsalat

REINSDYRSTEK

La gjerne reinsdyrsteken ligge i romtemperatur en times tid før du skal begynne å tilberede den. Gni kjøttet inn med salt og pepper, og surr med bomullshyssing hvis den ikke allerede har en strømpe på seg. Skjær opp rotgrønnsaker og løk som angitt. Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme).

Reinsdyrstek med blåbærsaus og rosenkålsalat

Jeg bruker her en vid støpejernsgryte som både kan benyttes til å forsteke kjøttet på koketoppen, og som også kan benyttes i stekeovnen. Ha litt nøytral olje i gryta og stek steken på middels varme på alle sider. Ha også rotgrønnsaker, løk, timian og vannet i gryta, og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kjøttet. Sett på lokket. Stekes på midterste rille i stekeovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på 56-62 grader. Fyll eventuelt på med litt mer vann dersom væsken i gryta fordamper. Steketiden vil variere etter hvor stor steken din er og hvor lenge du har brunet den. Hvor høy kjernetemperatur en ønsker er en smakssak, personlig foretrekker en kjernetemperatur på rundt 58 grader. Ved 56 grader er kjøttet ganske rødt og medium ved 62 grader. Steken på bildet hadde en kjernetemperatur på 60 grader (125 grader i overkant av 1 1/2 time). Løft kjøttet ut av gryta og la det hvile i ca. 20 minutter. Sil av stekesjyen (som skal benyttes til blåbærsausen) og mos gjerne grønnsakene gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende.

BLÅBÆRSAUS

Blåbærsausen lager jeg gjerne i kasserollen med trehåndtak, som også er fin å servere sausen ifra. Stek sjalottløken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett ca. 2/3 av blåbærene og hvitvinseddiken og la det stå å surre et par minutter. Knus blåbærene med en sleiv eller lignende, og tilsett deretter stekesjyen fra reinsdyrsteken, balsamicoeddik og litt viltfond. Kok opp og la den stå å koke på litt over middels varme til væsken er redusert til ca. halvparten. Smak til med sukker, salt og pepper. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er tilsatt. Dersom du synes at sausen er tyntflytende kan du eventuelt tilsette litt maisenna. Tilsett resten av blåbærene ved servering.

OVNSBAKTE POTETER & LØK

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. Ha potetene og løken i en ildfast form. Jeg har her benyttet et rektangulært fat i stentøy. Ringle over litt nøytral olje og krydre med flaksalt (og eventuelt litt frisk timian). Stekes på midterste rille i 25-30 minutter, til potetene er møre og gylne.

Reinsdyrstek med blåbærsaus og rosenkålsalat

Dersom du ikke har to stekeovner kan du la potetene steke sammen med kjøttet den siste halvtimen, og deretter skru opp varmen og steke ferdig potetene mens kjøttet hviler.

ROSENKÅLSALAT MED EPLE OG DRUER

Mens kjøttet koser seg i ovnen kan du lage salaten. Skjær opp grønnsaker og frukt som angitt og ha dem i en vid bolle. Jeg har her benyttet en stor pastatallerken som også fungerer godt som salatbolle. Rør sammen olivenolje, sitronsaft og sennep, og smak til med honning, salt og pepper. Hell dressingen over salaten, og vend den forsiktig sammen. Topp salaten med hasselnøtter og spirer (eller grovt hakket persille).

Reinsdyrstek med blåbærsaus og rosenkålsalat

SERVERING

Fjern hyssingen og skjær kjøttet i skiver. Server kjøttet sammen med poteter, løk og rosenkålsalaten – og drypp blåbærsausen over. Nyt måltidet umiddelbart i godt selskap – og gjerne med en god rødvin i glasset.

Reinsdyrstek med blåbærsaus og rosenkålsalat

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Le Creuset. Le Creusets produkter finner du i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker og i Le Creusets nettbutikk. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, stekte ei stek på 900g etter din oppskrift. Brukte steketermometeret i stekovnen,lot den hvile i 30 min
    Var da helt rå ved oppskjæring. Steken hadde romtemperatur før den ble satt inn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.