Det er sesong for deilig norsk blomkål, og i dag får den æren av å bli til en mettende suppe sammen med kikerter og et par poteter. Det hele toppes av blant annet parmesan og deilige smørstekte blomkålbuketter som fortsatt har litt "spenst" i seg. En smakfull, mettende og kjøttfri suppe!

Annonse

Ingredienser

SUPPEN

750 g blomkål , i buketter
1-2 poteter , i terninger
nøytral olje til steking
1 gul løk , finhakket
3 fedd hvitløk , finhakket
200 g kikerter , kokt og avrent
8 dl grønnsakskraft eller utblandet fond/buljong
2 1/2 dl melk
1 dl kremfløte , creme fraiche eller rømme
1-2 ss smør
1/2 ts malt spisskummen eller mer
40-50 g parmesan eller annen ost, revet
salt
kajennepepper

TILBEHØR

4 ss ekstra virgin olivenolje
4 kvister frisk timian , hvis du har
1-2 klyper chiliflak
godt brød

SLIK GJØR DU

Rens og vask blomkålen og del den opp i jevnstore buketter. Skjær også stilken opp i biter. Hold av noen små buketter (ca. 150 g) som skal benyttes som garnityr. Skrell poteten(e), og skjær opp i biter.

Stek løken raskt i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett hvitløken mot slutten av steketiden. Ha i potet og blomkål og la det surre med i ca. 1 minutt, og tilsett deretter grønnsakskraft og melk. Hell av laken på kikertene og skyll dem under kaldt vann til det slutter å skumme. Ha ca. 2/3 av kikertene oppi gryta. La det småkoke til blomkålen og potetene er møre. Koketiden vil variere etter størrelsen på grønnsakene, men beregn ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser eller blender. Tilsett kremfløte, crème fraîche eller rømme, og kjør den litt til. Gi suppen et lett oppkok, tilsett ca. halvparten av parmesanen og smak til med salt og kajennepepper.

Mens suppen koker steker du resten av blomkålen og kikertene på middels varme i litt smør, til blomkålen tar litt farge og er så vidt mør (men fortsatt har litt «spenst»). Smak til med spisskummen, salt og kajennepepper. Sett til side.

Øs suppen i (vide) suppeskåler og fordel smørstekt blomkål og kikerter, revet parmesan, chiliflak og frisk timian over. Drypp litt av din beste olivenolje over suppen – og server umiddelbart, gjerne med eltefrie müslirundstykker som tilbehør.

TIPS

  • Lag gjerne grønnsakskraften selv, se oppskrift her. Alternativt kan du kjøpe ferdig grønnsakskraft, eller benytte grønnsaksfond/grønnsaksbuljong som du blander ut etter anvisningen på emballasjen. Selv synes jeg at kyllingkraft/utblandet kyllingfond er best i denne suppen, men da blir den ikke «kjøttfri» hvis det er et poeng.
  • Dersom du vil lage en ren vegetarrett må du erstatte parmesanen med en vegetarisk fastost eller droppe den.
  • Som topping smaker det også godt med litt sprøstekt bacon eller pannestekt chorizo.
  • Suppen kan fryses.

BLOMKÅLSUPPE MED KIKERTER OG PARMESAN

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne suppen var nydelig! Herlig smakskombinasjon, god og mettende middagssuppe. Og deilig til lunsj dagen derpå.;-)

  2. Denne gikk rett inn på favorittlista! Mer mettende enn «vanlig» blomkålsuppe og riktig god smak! Takk for flott oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.