Røkt juleskinke med sennepsaus står alltid på menyen hjemme hos oss i løpet av jula. De siste årene har jeg byttet ut kålrabistappen med en fargerik, frisk og smakfull salat med appelsin, rødkål, gulrot, eple og hasselnøtter, noe som alltid slår an.

Som tilbehør serverer jeg ovnsbakte poteter. Potetene bakes i ovnen, etter å ha kokt noen minutter med natron i kokevannet. Natronet gjør at potetenes ytre blir mer porøs og trekker til seg mer smør, og blir derved sprøere når du steker dem ferdig i ovnen. Husk å lage rikelig med poteter, for det går alltid mer enn du tror! Slik er det i alle fall hjemme hos oss.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SKINKE & POTETER

800-1000 g røkt skinke , ferdig kokt
4 porsjoner poteter , skrelt
1/2 ts natron
2 ss smør
flaksalt

APPELSINSALAT

1/2 liten rødkål , finsnittet
2 appelsiner , i biter
1 rødt eple , i biter
1 gulrot , i tynne strimler/revet
1 liten purre , i tynne ringer
1 neve hasselnøtter , grovt hakket
1 dl appelsinsaft (ca. 1 appelsin)
2 ss extra virgin olivenolje
2 ts flytende honning
salt og pepper

SENNEPSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør eller nøytral olje til steking
2 dl hvitvin eller eplejuice
2 dl kremfløte
2 ss grov sennep , smak til
1-2 ts dijonsennep , smak til
2 ts flytende honning , smak til
1-2 ts soyasaus , smak til
2 ss smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Juleskinke med sennepssaus og appelsinsalat

OVNSBAKTE HELSPRØ POTETER

Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme. Skrell potetene og kok dem i lettsaltet vann tilsatt ca. 1/2 ts natron – i 5 minutter. Hell av kokevannet, rist potetene litt rundt i kjelen (for å «rufse til» potetene ytterligere) og ha dem i en ildfast form. Fordel smøret oppå potetene, og strø gjerne over litt flaksalt. Stekes midt i ovnen i ca. 45 minutter, til potetene er møre og gylne. Rør i potetene et par ganger underveis.

JULESKINKE

Skjær den ferdigkokte skinken i 1/2-1 cm tykke skiver og pakk dem inn i aluminiumsfolie. Stekes ved 220 grader midt i ovnen i 30-40 minutter, til skinkeskivene er gjennomvarme. Dersom du har en rå, røkt skinke kan du ta en titt på denne oppskriften.

Juleskinke med sennepssaus og appelsinsalat

APPELSINSALAT MED RØDKÅL, GULROT, EPLE & HASSELNØTTER

Rist hasselnøttene i tørr stekepanne noen minutter, til de er lett gylne og skallet begynner å løsne. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at det resterende skallet løsner. Legg nøttene til side.

Skjær opp grønnsaker og frukt som angitt, og ha i en stor bolle.

Rør sammen nypresset appelsinjuice og din aller beste olivenolje, og smak til med honning, salt og pepper. Hell dressingen over salaten og vend det hele godt sammen. Hakk hasselnøttene grovt og fordel over, og salaten er klar til servering.

APPELSINSALAT MED RØDKÅL, EPLE, GULROT OG HASSELNØTTER

SENNEPSAUS

Stek sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller eplejuice som ikke er fra konsentrat) og la det koke ned til ca. halvparten. Tilsett kremfløten og la det småkoke i ytterligere 5 minutter. Smak til med sennep, honning og soyasaus. Jeg brukte her både grov sennep og dijonsennep, men du kan bruke det du har. Honningsennep er for eksempel godt egnet i denne sausen, men da må du holde igjen litt på honningen. Smak deg frem til en god balanse mellom de ulike smakene. Rett før servering tilsetter du smøret i terninger, og rører til smøret er smeltet. Varm opp sausen opp mot kokepunktet, men ikke la den koke. Smak til med nykvernet sort pepper (og eventuelt litt salt om nødvendig).

SERVERING

Server juleskinken sammen med de ovnsbakte potetene og appelsinsalaten. Drypp litt av sennepssausen over skinkeskivene – og nyyyt umiddelbart, gjerne med noe godt i glasset.

Juleskinke med sennepssaus og appelsinsalat

TIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, lurer på hva slags poteter du anbefaler. Er ellers superfornøyd med bloggen din og den brukes jevnlig

 2. Vi skal ha middagsgjester 2. Juledag og har tenkt å servere juleskinke. Oppskriften kom derfor beleilig. Ser at Meny har tilbud på den til uka. Er den ‘fin nok’ til å servere mine gjester?
  Har en rygg som ikke tåler at jeg må være så lenge på kjøkkenet så
  derfor falt valget på skinke. Vil prøve å lage potetene også.
  Takk for fine oppskrifter som jeg benytter stadig vekk.

 3. Hei og takk for mange gode oppskrifter Kan man bruke urøkt juleskinke til denne retten? Jeg er ikke så begeistret for røkt svinekjøtt

 4. Tenkte jeg skulle lage denne i julen. Til 11 gjester.
  Går det an å lage sennepsausen dagen før – slik at det ikke blir så travelt?
  Takk for flotte oppskrifter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste