ANNONSE - GILDE

Pinnekjøtt er tradisjonell julemat fra Vestlandet, og blir stadig mer populært i hele landet. Grunnlaget for en god pinnekjøttmiddag legger du i butikken. Velg pinnekjøtt med jevn fettmarmorering, for det er nemlig fettet som gjør kjøttet saftig og smakfullt. Jeg har her brukt pinnekjøtt fra Gildes serie "Vår fineste jul". Pinnekjøttet lages av lam som har beitet i fjellene på Vestlandet. Utvalgt kjøtt blir tørrsaltet for hånd, tørket og skjært i tykke skiver og kotelettbiter med lange pinner. Dette gir saftig og smakfullt pinnekjøtt.

Jeg vannet ut pinnekjøttet i ca. 30 timer, og dampet det deretter i øl. Som tilbehør serverte jeg kålrotmos tilsatt litt søtpotet, kokte poteter og litt av sjyen. Prøv Gilde pinnekjøtt neste gang du skal lage pinnekjøtt du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PINNEKJØTT

2 kg Gilde pinnekjøtt
bjørkepinner
1 boks øl eller vann

KÅLROTMOS

1 stor kålrot , i biter
1 søtpotet eller 2 gulrøtter, i biter
75 g smør (ca.)
1/2-1 dl kremfløte
kajennepepper
salt og pepper

TILBEHØR

4-5 porsjoner poteter
sennep
tyttebærsyltetøy
frisk persille

SLIK GJØR DU

Øldampet pinnekjøtt

1–2 DAGER FØR SERVERING

Vann ut pinnekjøttet i 24-36 timer. Bytt vann et par ganger. Beregn 400–500 g pinnekjøtt pr. person.

3–4 TIMER FØR SERVERING

Finn frem en stor kjele eller gryte og legg bjørkepinner eller poteter i bunnen. Ha ølet og fyll opp med vann til bjørkepinnene er så vidt dekket. Fordel pinnekjøttet oppå, sett på lokk og la det dampe på svak til middels varme i 3-4 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena. Sjekk pinnekjøttet cirka hver halvtime, og etterfyll eventuelt med kokende vann slik at gryta ikke koker tørr. Ta vare på sjyen.

KÅLROTMOS & POTETER

Skrell kålrot og søtpotet (eller gulrot), og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå og dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stavmikser eller stapper. Rør inn smøret i terninger, og smak til med kremfløte, kajennepepper, salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm. Kok potetene møre.

Øldampet pinnekjøtt

SERVERING

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, potetene og sjyen fra gryta. Nytes med øl og akevitt, champagne eller en god riesling.

Øldampet pinnekjøtt

TIPS

  • Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen i noen minutter. Følg med slik at du ikke svir kjøttet.
  • Server gjerne en fargerik og smakfull salat ved siden av, for eksempel denne julesalaten.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Gilde. Gildes produkter lages alltid av norsk kjøtt. Pinnekjøtt fra serien «Vår fineste jul» er tilgjengelig i de fleste Kiwi i tillegg til enkelte Bunnpris, Spar, Joker, Coop Mega og Coop OBS. Pinnekjøttet er Nyt Norge-merket. Les mer om produktene i serien «Vår fineste jul» og få flere oppskrifter her

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine! Jeg hadde en oppskrift på en skikkelig god rotmos, som også inneholdt chevre. Nå finner jeg den ikke igjen. Var det din oppskrift? 🙂 God jul!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste