Som seg hør og bør har vi prøvesmakt på pinnekjøttet nå i innspurten av julestria. Pinnekjøtt er tradisjonsmat, og det er derfor mange som har en klar oppfatning om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes, og hvilket tilbehør som skal serveres til. Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Selv foretrekker jeg å ha litt gulrot i mosen, da jeg synes dette gir en god smak og ikke minst en fin farge på mosen. De aller fleste koker pinnekjøttet på bjørkepinner, det gjør også vanligvis jeg, men i år tilberedte jeg pinnekjøttet på en seng av mandelpoteter! Du tror kanskje at mandelpotetene var helt "most" etter mer enn 3 timers damping? Nei, det var de slett ikke! Gode på smak var de også. Prøv det du også - slik gjorde jeg det!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PINNEKJØTT OG MANDELPOTETER

2 kg pinnekjøtt av lam , utvannet (ca.)
1 kg mandelpoteter (eller bjørkepinner)
vann til dampingen

KÅLROTMOS

1 kg kålrot , i biter
3 gulrøtter , i biter
3 ss smør (ca.)
0.5 dl kremfløte eller sjy (ca.)
salt og nykvernet sort pepper

SMØRSAUS

0.5 - 1 dl vann
250 g smør , i terninger
persille , finhakket (smak til)

SLIK GJØR DU

Vann ut pinnekjøttet i ca. 24 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis.

Tind pinnekjøtt

3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke (ikke koke) i 3-4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Når kjøttet er ferdig er det viktig at potetene ikke blir stående i sjyen særlig lenge, for da går de fra hverandre. Ta dem derfor opp av sjyen ganske umiddelbart og ha dem i en serveringsskål og dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie frem til servering.

Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Følg med hele tiden, slik at du ikke svir pinnekjøttet.

Tind pinnekjøtt

Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm.

Som et alternativ til sjysausen kan du servere smørsaus. Kok opp vannet og visp inn smør i terninger. Smak til med finhakket persille, og server umiddelbart.

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, mandelpotetene og sjyen fra gryta eller smørsaus. Nytes med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling (som er det jeg helst foretrekker).

VINTIPS

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette er så godt 😀 Jeg prøvde denne metoden i fjor, men tok ikke sjansen på at potetene holdt seg hele. Kokte ekstra poteter til ingen nytte, alle var hele og knall gode 😀

 2. Jeg mener bestemt at 12 timer utvanning er for lite. 20-21 timer med en utskiftning halvveis er som regel passe.
  Drikke til så salt/fet/tørket/smaksrik mat bør etter min mening ha syre og friskhet. Anbefaler feks mozell, syrlig eplemost eller min favoritt … sjampagne.

 3. Enig med Inge, vil anbefale ein herlig flaske med sprudlende som passer meget bra til pinnekjøtt. GONET-MEDEVILLE PREMIER CRU BLANC DE NOIRS BRUT, 289.90,- på vinmonopolet.

  God fornøyelse.

 4. Det så godt ut. Foretrekker og bruke pinnebog fremfor pinnekjøtt, mye mer kjøtt og det gir en bedre smak da det er mindre fett. Med tanke på drikke må det enten sprudlevann til eller min favoritt en lett hveteøl Hoegaards som serveres iskald i tynt høyt glass. Nydelig.

 5. Vi pleier skjære kålrabi i tykke skiver og legge under pinnekjøttet. Bruker det kålrabien både i stappa etterpå og servert i skiver. Kjempe godt.

 6. Årets pinnekjøtt vart tilberedt med ditt tips om å bruke mandelpoteter som»rist»! Helt supert,rett og slett

 7. Jeg må nok teste både poteter og kålrot i bunnen.
  Og så må jeg ha rosenkål til. De som ikke er vante med det, må prøve.

 8. Hei
  Nå står kjelen på igjen, så her er det bare å glede seg!
  Det viktigste er å sørge for at kjøttet er godt nok utvannet. Det er bare positivt å øke tiden til 36 timer for å få ut grovsaltet fra konserveringsprosessen. Salt for smakens skyld har vi på etterpå!

 9. Prøver denne i år. Spent på potetene.
  Før stekeovnen pensler jeg kjøttet med lys sirup, det gir en ekstra salt/søt crisp til kjøttet.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste