Steamed buns (bao buns) med deilig fyll, ofte langtidsstekt ribbe, er gjerne noe jeg velger dersom jeg finner det på menyen. Her er min variant, med deilige dampede buns, svinenakke med en deilig soyasaus, sprøstekt sjalottløk og en utrolig digg salat med blant annet syltet kinakål, agurk og chili. Prøv det du også!

Ingredienser

SOYAMARINERT SVINENAKKE & SAUS

1000 g svinenakke
salt og pepper
1 dl soyasaus
1 dl vann
50 g brunt sukker
4 fedd hvitløk , grovt hakket
1 rød chili , grovt hakket
15 g ingefær , i tynne skiver
1 stilk sitrongress , knust og delt i 3 biter
2 stjerneanis
maisenna

STEAMBUNS (8 stk)

2 dl vann (lunkent)
2 ss sukker
1 ts tørrgjær
300 g hvetemel
1 ts salt
1/2 ts bakepulver
solsikkeolje (til pensling)

SYLTET KINAKÅLSALAT

1 liten kinakål , i strimler
1 liten agurk , i tynne skiver
3 vårløk , finsnittet
1 dl eddik (7%)
50 g sukker
1 rød chili , finhakket
1 ts ingefær , finrevet
2-3 ts fiskesaus
2 ts sesamolje

SPRØ LØK & ØVRIG TILBEHØR

200 g sjalottløk , i tynne skiver
3 dl solsikkeolje (ca.)
salt
chilipulver
sterk chilisaus (feks. Sriracha) eller hoisinsaus
frisk koriander

SLIK GJØR DU

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

SOYAMARINERT SVINENAKKE

Krydre svinenakken med salt og pepper og brun den raskt på alle sider. Legg kjøttet i en liten ildfast form. Finn frem en liten kjele og kok opp soyasaus, vann og sukker, og tilsett hvitløk, chili, ingefær og stjerneanis. Bank sitrongresset med en biffklubbe eller lignende, del det i to og tilsett i sausen. La det koke et par minutter og hell det deretter over kjøttet (det er viktig at formen ikke er for stor, for da vil mesteparten av sausen fordampe). Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av svinenakken. Stekes ved 125 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-62 grader. Det tar ca. 1 1/2 time. Øs litt av sausen over kjøttet 3-4 ganger i løpet av steketiden. (Dersom du har god tid kan du senke varmen noe og få et enda saftigere resultat, til for eksempel 100 grader, men da må du selvsagt beregne noe lengre steketid.)

Sil sausen oppi en liten kjele og gi den et lite oppkok. Tilsett eventuelt litt maisenna dersom sausen virker litt tynn. La kjøttet hvile i ca. 30 minutter, før du skjærer det opp i skiver som deretter deles i 2-4 mindre biter. Legg kjøttet i sausekjelen og hold det hele varmt (det må ikke koke).

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

STEAMBUNS

Ha lunkent vann, sukker og gjær i en liten bolle og la det stå i ca. 15 minutter, til det dannes et lag med skum på toppen. Ha resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).

Klipp ut 8 firkanter av bakepapir, ca. 10 x 10 cm. Del deigen i 8 jevnstore biter og trill dem til boller. Kjevle dem ut til de er ovale i formen, ca. 15 x 9 cm. Pensle den ene siden med solsikkeolje (eller sesamolje) og brett slik at de får halvmånefasong, med den penslede siden mot hverandre. Legg hver buns på et bakepapirark og legg litt plastfolie over, og la dem etterheve i 15-30 minutter.

Finn frem en wokpanne eller en gryte og sett bambusdamperen over. Fyll kokende vann i wokpannen/kjelen, men ikke så mye at det når opp til risten på bambusdamperen. Legg 2-4 buns oppi damperen med papiret under (antallet vil variere etter størrelsen på bambusdamperen din) og sett på lokket. Damp brødene i 10-15 minutter, til de har blåst seg opp og er gjennomstekte. Fyll på med mer kokende vann underveis dersom vannet damper bort. Legg de ferdigdampede brødene under et fuktig kjøkkenhåndkle til alle er ferdigdampet, og oppbevar dem gjerne i bambusdamperen (i håndkleet) ved servering.

SYLTET KINAKÅLSALAT

Skjær opp kinakål, agurk og vårløk som angitt ovenfor og ha dem i en bolle. Ha eddik, sukker, chili, ingefær, fiskesaus og sesamolje i en kjele, og la det småkoke til sukkeret er helt oppløst. Hell syltelaken over grønnsakene og vend det hele sammen. La salaten stå å hvile i 30-60 minutter før servering, slik at de gode smakene får satt seg.

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

SPRØSTEKT SJALOTTLØK

Skjær løken opp i tynne ringer. Bruk helst en mandolin slik at de blir omtrent like tykke. Ha løken i en liten kjele og hell over solsikkeolje slik at løken dekkes. Skru varmen på nesten maks og rør jevnlig i løkblandingen. Når oljen er varm og løken bruser skrur du ned varmen til middels, og fortsett å røre innimellom. Når løken er gyllen siler du av oljen og har løken over på litt kjøkkenpapir. Pass på at løken ikke blir brent, den endrer raskt farge fra gyllen til brun mot slutten! Krydre med salt og litt chilipulver. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, løken er holdbar i flere dager.

SERVERING

Brett ut bunsen og ha på kjøtt, litt saus og kinakålsalat, topp det hele med frisk koriander, sriracha-/hoisinsaus og sprøstekt løk – og nyt umiddelbart. Og du, husk å ha servietter innen rekkevidde!

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

TIPS

 • Bambusdamper får du kjøpt i asiatiske forretninger og blant annet på Clas Olson. Dersom du har dampovn kan du dampe steambuns ved 100 grader i ca. 6 minutter. Alternativt kan du dampe dem i en fiskekjele.
 • Ferdige buns kan fryses ned og dampes i et par minutter før servering. Dersom du får sitrongress til overs kan du putte dem i fryseren slik at du har til neste gang du skal lage kraft eller noe annet godt.
 • Oppskriften gir 8 buns. Dersom dere er 4 voksne til bords kan det lønne seg å lage en litt større porsjon, for eksempel øke oppskriften med 50%, slik at du har noen i bakhånd dersom noen har lyst på flere buns. Og det kan fort skje …

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne skal testes i helgen! Jeg eelsker steamed buns, så håper dette er oppskriften
  Vi har fiskeallergi i familien og må derfor kutte fiskesausen.. Tips til hva den kan erstattes med?

 2. Hei! Denne retten skal lages:) Hvordan oppbevare sprøstekt løk best mulig, tenker og lage de et par dager i forveien.
  🙂

 3. Vil bare tilføye at løken skal ligge ganske lenge i kjelen (ca en time) før den blir gyllen. I tilfelle flere enn meg tenker det er gjort på 10-15 minutter 🙂

  1. Revet sitronskall/limeskall kan funke!
   Erstatter ikke helt den unike sitrongress-smaken men det funker! 🙂

 4. Takk for en deilig oppskrift!

  Kan deigen lages og settes til førstegangsheving mer enn en time før utkjevling? Som man ofte gjør med pizzadeig (i kjøleskapet) f.eks?

  Mvh

  1. Sil sausen oppi en liten kjele og gi den et lite oppkok. Tilsett eventuelt litt maisenna dersom sausen virker litt tynn

 5. Hei, jeg har laget dette ett par ganger og får kjempe gode tilbakemeldinger. men sliter litt med løken, jeg føler jeg ikke får den så fin som vises på bilde. har du noen gode forslag? kanskje jeg lager de for tynne.

 6. Hei, jeg har dampovn. Legger jeg da bare steambunsene i risten som hører med, eller trenger jeg fortsatt bambusdamper? Jeg får ikke 8 steambuns inn i dampovnen. Legger jeg de ferdige under et kjøkkenhåndkle mens de andre dampes?

  Hilsen Bente

  1. Jeg må bare beklage at jeg ikke svarer på alle spørsmål jeg får. Jeg får mellom 50-100 eposter/kommentarer/meldinger/henvendelser hver eneste dag, og besvarer en stor del av disse. Jeg prøver alltid å svare på alle spørsmål som jeg mener er avgjørende for forståelsen av en oppskrift. Men jeg må også prioritere å jobbe med det som er kjernevirksomheten min, nemlig å teste/lage nye retter, fotografere, skrive og publisere oppskrifter. Jeg står alene bak alt innhold på bloggen og alt som ellers følger med når en driver en nettside som har mer enn 100 000 sidevisninger hver eneste dag. Jeg skulle gjerne ha svart på enda flere spørsmål, men tiden rekker rett og slett ikke til!

 7. Hei! Prøvde meg på denne nå idag, men føler deigen ble helt ekstremt klissete? Er det riktig mengde mel i oppskriften?

  1. Jeg har fulgt oppskrifta og ikke opplevd deigen som klissete, så kanskje du har vært uheldig med noen mål? Uansett ville jeg bare tatt i litt mer mel! 🙂
   Den skal jo kunne jobbes med/kjevles så skal slippe bollen og være fleksibel.

 8. Løken tar ikke en time å lage som en sa lengre opp i innlegg. Ca 15-20 min på min ovn. Induksjon, startet på 8 så ned til 5. ble perfekt.
  Løken skjært på mandolin

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste