I denne desserten møter norsk riskrem pannacotta fra Italia og blir til sammen en nydelig juledessert. Pannacottaen toppes med en deilig bringebærsaus med et hint av sitron, en smakfull kombo!

PS. fra mannen min: Trine skriver at oppskriften gir omtrent 6 porsjoner, mens hvis det er noen skikkelige dessertmonser rundt bordet rekker den nok bare til 4.

Ingredienser

RISPANNACOTTA

400-450 g risengrynsgrøt (kald)
4 plater gelatin
3 dl H-melk
2 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ss flytende honning
1/2 vaniljestang , frøene

BRINGEBÆRSAUS

400 g bringebær
1 dl vann
150 g sukker
1/2 vaniljestang , frøene
1/2 sitron , saften
friske bringebær til dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Bruk risengrynsgrøt som er blitt til overs, eller lag risengrynsgrøt etter anvisningen på pakken. Avkjøl og sett den i kjøleskapet slik at den blir kjøleskapskald.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 10 minutter. Finn frem en kjele og ha i melk, fløte, sukker, honning, frøene fra vaniljestangen og selve stangen. Gi det et forsiktig oppkok og la det stå å trekke uten å koke i ca. 10 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i fløteblandingen. Hell den deretter i en bolle el. og la den avkjøles i ca. 1 time. Rør i blandingen ca. hvert 15 minutt, for å unngå at den begynner å stivne. Sett den eventuelt i kjøleskapet den siste halvtimen. Fjern vaniljestangen.

Ha risgrøten i en bolle og rør inn fløteblandingen litt etter litt. Rør deretter i risblandingen ca. hvert 10 minutt, til den begynner å tykne litt. Fordel blandingen i 4-6 dessertglass, og sett dem i kjøleskapet over natten (minst 6 timer). Dersom du heller i blandingen for tidlig kan du oppleve at det skiller seg slik at risgrøten legger seg nederst og panna cottaen oppå, så her lønner det seg å være tålmodig.

Lag sukkerlake av vann, sukker og vaniljestangen (både frøene og selve stangen). Tilsett frosne eller friske bringebær og rør sammen. Dra kjelen av koketoppen og la det stå å trekke til bærene er avkjølt. Kjør blandingen med stavmikser/foodprosessor til du får en jevn saus, og smak til med sitronsaft. Sil sausen i et dørslag. Sausen er holdbar ca. en uke dersom den lagres tildekket i kjøleskapet. Frys gjerne ned rester av bringebærsausen til neste gang du skal lage riskrem, pannacotta eller bare har lyst på noe friskt sammen med vaniljeisen.

Server rispannacottaen med bringebærsaus og eventuelt friske bringebær som tilbehør.

Rispannacotta med bringebærsaus

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, kan dette legges over i en stor bolle dagen før istedet fori dessert glass og så legge opp i glass før desserten skal spises. Skal ta med dessert så det blir mere praktisk. Eller vil den skille seg? Takk for fin oppskrift

  1. Jeg vil ikke anbefale det, jeg synes denne desserten (og pannacotta generelt) passer best å servere i porsjonsglass.

   1. Jeg tror det har oppstått en misforståelse her. Spørsmålet er om desserten må lages i dessertglass med en gang, eller om den kan lages i en stor bolle (som er enklere å flytte) og så fordele den i dessertglass? ☺️ Har noen prøvd det siste?

    1. Det er fullt mulig å lage desserten i en stor bolle, men da blir det nok mer som en litt kremete riskrem. Jeg har ikke testet den i stor bolle, men mulig du da bør tilsette litt mer gelatin.

  2. Enig med Trine i at det ser penest i ut med porsjons- eller serveringsglass.
   Rent praktisk lager vi det alltid i stor skål, fordi vi er så mange, og plassen i kjøleskapet begrenset. Aldri noen som har reagert negativt på dette hos oss.

 2. Hvor mange dager i forveien kan desserten lages? Om jeg skal serverer den 1.juledag, kan jeg lage den lille julaften og oppbevare den i kjøleskap?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste