Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene "hva spiser dere på julaften?". Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep - og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

RØDKÅL MED EPLE

1 kg rødkål , i tynne skiver
2 syrlige epler (skrelt og uten kjernehus), i små terninger
1 rødløk , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
3 ss balsamicoeddik
1 dl rødvin eller solbærsaft
2 1/2 dl kyllingkraft
3 ss sukker
salt og pepper

MAMMAS OVNSBAKTE POTETER

poteter
smør eller ribbefett
maldonsalt

HONNINGSTEKTE EPLER

3 røde epler , i båter
1-2 ss smør
2 ss flytende honning (ca.)
1 ss sitronsaft

SLIK GJØR DU

Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene «hva spiser dere på julaften?». Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep – og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter.

RØDKÅL MED EPLE

Rødkål er selvsagt tilbehør til ribbe, men passer også godt til annen julemat.

Fjern det ytterste laget på rødkålen, samt midtstilken, og skjær kålen i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel eller lignende, og bruk plasthansker dersom du ikke vil bli rød på hendene. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt ovenfor.

Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, balsamicoeddik, sukker og kraft, og kok opp. La den koke uten lokk i 30-45 minutter, til kålen er passe kokt og væsken er nesten kokt inn. Smak til med sukker, salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

TIPS

  • Rødkål kan gjerne lages i god tid før jul. Ha den varme rødkålen på rengjort, varmt glass og sett på lokk. Avkjøl glasset og oppbevar det i kjøleskapet. Rødkålen er da holdbar omtrent en uke. Når du skal servere rødkålen kan du tilsette litt mer væske eller litt ribbefett. Smak til før du serverer.

MAMMAS OVNSBAKTE POTETER

Ovnsbakte poteter, som er bakt i ribbefett, er en kjær mattradisjon jeg har med meg hjemmefra. Dette er en oppskrift mamma lærte da hun var au pair i London tidlig på 60 tallet, og som hun siden har servert sammen med ribba hver eneste julaften. Potetene blir crispy utenpå og myke inni – populære blant både store og små!

  • poteter
  • smør eller ribbefett
  • maldonsalt

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene og del dem evt. i to. Det er viktig at potetene er omtrent like store. Kok potetene i saltet vann i ca. 5 minutter og hell umiddelbart av vannet. Stek potetene ferdige i litt av ribbefettet etter ribben (eller smør), midt i ovnen, til de er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå. Det tar ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Jeg pleier å steke potetene mens ribba hviler, og julepølser og medisterkaker får steke sammen med potetene mot slutten av steketiden (les mer om det i ribbeinnlegget).

HONNINGSTEKTE EPLER

Jeg elsker stekte epler og synes det er en god match til den fete ribba. Av og til lar jeg også rødløk (stekes mør på forhånd) og svisker få lov til å surre sammen med eplene.

  • 3 røde epler, i båter
  • 1-2 ss smør
  • ca. 2 ss flytende honning
  • 1 ss sitronsaft

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Skjær eplene i jevnstore båter. Smelt smøret i en liten panne/kjele og stek eplene i ca. 1 minutt på middels varme, og tilsett deretter flytende honning og sitronsaft, og rør det forsiktig sammen. Stek eplene et par minutter, til de er gylne.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nam, dette ser godt ut 🙂 Det skal jeg helt klart lage i år 🙂 Hvilken type poteter bruker du i denne oppskriften?

  2. Tusen takk for flott oppskrift! Jeg har brukt forskjellige fremgangsmåter – i år vil jeg bruke din! Ønsker deg og dine en riktig god jul og et godt nytt år! God tur hjem

    1. Har ikke testet med saft selv, men ville ha prøvd med utblandet saft (med litt mer saftkonsentrat enn det man vanligvis benytter).

    1. Jeg pleier å steke dem rett før servering, men vil tro at det går bra å gjøre det et par timer før og deretter varme dem opp. Uansett kommer det an på eplene du benytter, noen blir fort brune og andre kan gå i oppløsning.

  3. Hei Trine 🙂
    Vil det funke ok å halvlage eplene dagen før? Jeg tenkte feks å skjære og steke eplene i smørret, og ha de i en bolle med sitronsaft og honning og svisker og så sette det hele i kjøleskapet, og så koke det rett før servering. Sånn for å gjøre det litt enklere for meg selv i innspurten.. Men jeg lurer jo på om dette i stedet gir soggy brune epler.

    Mor pleide å ha varme hermetiske pærer som tilbehør til ribba, men det har alltid føltes for tamt og søtt. Eplene dine virker mer spennende både i smak og utseende.

      1. Tusen takk for svar Trine, imponert over at du rekker over å svare oss, kan jo bare tenke meg hvor mange spørsmål du får. Og god jul!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste