Lag en smakfull og litt syrlig saus som tar juleribba til nye høyder! Årets ribbesaus er nemlig tilsatt deilig eplemost, som sammen med den smakfulle kraften fra ribba og spennende krydder lager magi i sausenebbet. Den hemmelige ingrediensen i ribbesausen er soyasaus, som tilfører sausen en nydelig aroma og rike umamismaker.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 ss ribbefett
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
4 dl eplemost /eplejuice
6 dl ribbekraft (ca.)
1-2 stjerneanis
1 laurbærblad
1/2 ts hel pepper
frisk timian
2 ss hvetemel
2-3 ss soyasaus
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Stek ribben etter oppskriften, for eksempel en av disse – klassisk juleribbe eller langtidsstekt ribbe. Pass på at du bruker en form som bare er litt større enn ribba og at du fyller på med varmt vann underveis slik at ribbesjyen ikke koker tørr. Det er nemlig ribbesjyen som er stjernen i denne sausen, sammen med soyasaus. Sil av ribbesjyen, fjern krydderet og mos gjerne litt av grønnsakene gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Sett sjyen i kjøleskapet noen minutter slik at ribbefettet legger seg øverst og stivner til. Fjern mesteparten av ribbefettet og sett det til side. Ribbekraften som er igjen når ribbefettet er fjernet skal benyttes i ribbesausen (det er ikke nødvendig å fjerne alt fettet).

Finn frem en kjele og stek sjalottløken i litt av ribbefettet, til løken er blank og myk. La hvitløken surre med mot slutten. Tilsett eplemost, stjerneanis, laurbærblad, hele pepperkorn og et par kvaster frisk timian, og la det koke inn til væskemengden er redusert til omtrent halvparten. Ha i ribbekraft og la det småkoke i ca. 10 minutter. Fjern laurbærblad, stjerneanis og timian, dryss over hvetemelet og la det synke ned i kjelen, før du visper det hele sammen. Dersom du rører før melet synker ned får du klumper i sausen, så her lønner det seg å være tålmodig. La sausen småkoke i ytterligere 10 minutter. Sil av og smak til med soyasaus, til du får en fin balanse og deilig umami i sausen. Smak eventuelt til med pepper, om nødvendig. Hold sausen varm.

Klassisk juleribbe med ribbesaus

Server sausen til juleribba, sammen med tilbehør etter smak og tradisjon (se mitt forslag til tilbehør her).

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei – takk for fine oppskrifter ! A propos ribbe…Har lett etter porcetta oppskrift men det har du visst aldri lagt ut? Har fått det servert noen ganger – både med asiatisk og med italiensk vri. Kan man lage det selv ? Veldig godt – og dessuten relativt billig festmat ?
    Hilsen Elin

    1. Nei dessverre. Porcetta sto på planen i fjor, men det ble dessverre ikke noe av. Prøver igjen i år. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste