julemat

I jula dyrker vi de rike mattradisjonene våre, og på bordet kommer ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, juleskinke og mye annet godt. Her har jeg samlet noen grunnoppskrifter og tips til smakfullt tilbehør som kan komme godt med når du skal stelle i stand til jul hjemme hos deg selv.

 

Hjemme hos oss spiser vi ribbe på julaften, og den pleier jeg vanligvis å langtidssteke etter denne oppskriften. Dersom du ønsker at det skal gå raskere kan du isteden benytte denne oppskriften på klassisk juleribbe.

Klassisk juleribbe

Sammen med ribba serverer jeg ovnsbakte poteter som er stekt i noe av ribbefettet, en tradisjon jeg har med meg hjemmefra. Som tilbehør serverer jeg også rødkål og honningstekte epler med løk og svisker, samt kokte grønnsaker som rosenkål og gulrøtter. De kokte grønnsakene kan gjerne helt eller delvis byttes ut med en fargerik salat, for eksempel appelsinsalat med rødkål, eple, gulrot og nøtter eller rødkålsalat med eple og bjørnebær.

APPELSINSALAT MED RØDKÅL, EPLE, GULROT OG HASSELNØTTER

Som tilbehør til ribba serverer jeg enten en enkel sjysaus eller en ribbesaus med eplemost eller appelsinjuice.

Pinnekjøtt på mandelpotetseng

Pinnekjøtt står på menyen hos mange på julaften, og hjemme hos oss er det en fast tradisjon en av juledagene. Pinnekjøttet tilberedes vanligvis av min mann, og det er ekstra kjærkomment siden det stort sett ellers er jeg som henger over grytene (mens han tar oppvasken). Pinnekjøtt og poteter tilberedes gjerne i samme gryte (det går fint, potetene koker ikke i stykker) etter denne oppskriften. Mannen min foretrekker ofte sjyen til, mens jeg gjerne lager en smørsaus med persille.

 

Fisk står alltid på menyen i jula, for eksempel torsk med baconsmør og ertepure eller torsk med rødvinsmør og linsesalat.

Flere har adoptert den danske tradisjonen med and som julemat. Prøv gjerne denne oppskriften på andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat, eller andebryst med balsamicosjy, rødløkskompott og sellerirotmos.

Andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat

Kalkun er også noe vi ofte spiser i romjula. Favoritten er nok langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus (sausen er helt magisk, prøv den gjerne også til kylling), men kalkunbryst med portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter er også en sikker vinner.

Kalkunbryst med kremet portvinsaus, vintersalat og hasselbackpoteter

Røkt juleskinke er enkel og smakfull gjestemat i jula, som serveres med sennepsaus og en fargerik appelsinsalat, se oppskrift her.

Juleskinke med sennepssaus og appelsinsalat

Norsk vilt er en fantastisk råvare som mange koser seg med i jula. Prøv gjerne min oppskrift på reinsdyrstek med portvinsaus og rotfruktgrateng.

Dessert må vi selvsagt ha i jula, og gjerne tradisjonelle desserter som karamellpudding og riskrem. Sjekk gjerne ut dette innlegget med sju desserter med smak av jul.

Juledesserter

Lag gjerne «restedessert» av julekakene i form av en miniostekake med pepperkakesmuler og appelsin eller rispannacotta av rester fra julegrøten.

 

Alle julematoppskriftene finner du samlet her og Saras vintips til julematen finner du her. Alle juledessertene er samlet her. Hva er din favoritt?

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste