julemat

Har du lyst til å prøve noen nye og spennende viner til julematen i år? Min vinfaglige støttekontakt Sara Døscher, som er sommelier, har funnet frem spennende vintips til noen av juleoppskriftene på bloggen. Her kommer de på løpende bånd, med Saras kommentarer:

 

 

Klassisk JULEribbe med honningstekte epler

(eller langtidsstekt ribbe)

Klassisk juleribbe

1. Musserende fra Tyskland: Griesel Riesling Brut 2018 (varenr. 10716501)
Pris: kr 315

Friskhet, fruktighet og bobler er stikkord for musserende vin og nettopp det fet og salt julemat behøver. For meg er riesling-druen førstevalget til ribbe. I mine øyne er Griesel best i verden på musserende riesling. Denne er aromatisk og druetypisk med massevis av gule epler og sitrus og en tydelig smak av kjeks etter lang lagring på bunnfall. Og best av alt: den blir sittende lenge etter at du har svelget. En vidunderlig vin som setter gullkant på juleribben. 

2. Hvitvin fra Jura, Frankrike: Rolet Arbois Tradition Blanc 2014 (varenr. 11386901)
Pris: kr 325


Denne hvitvinen syns jeg er magisk til mye julemat, og kanskje særlig til ribbe. De to druene savagnin og chardonnay får frem det beste i hverandre og resultatet er en rik og raus, fruktig og svært frisk ribbehvitvin med flott mineralsk karakter og en deilig nøttete, smørete smak som ribben din vil elske. Spennende kombo for den som vil teste noe annet enn riesling. 

3. Rødvin fra Spania: Gaba do Xil Mencia 2019 (varenr. 9795501) – passer også til pinnekjøtt
Pris: kr 174

 

Til salte og fete juleretter er det viktig at vinen ikke er for kraftig og stram, men har nok fersk fruktighet. Denne spanske, sjarmerende rødvinen på mencia-druen er en strålende ribbe- og pinnekjøttvin. Server den gjerne lett avkjølt. Også nydelig alene foran peisen. 

 

 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt på mandelpotetseng

1. Hvitvin fra Tyskland: Schätzel Riesling Kabinett (varenr: 12138601)
Pris: kr 170

I mine øyne trenger pinnekjøttet en konsentrert og lett sødme­full hvitvin med høy friskhet og av god kvalitet. Mitt førstevalg er solmoden kvalitets­-riesling. Denne er så konsentrert at det er en fryd! I tillegg har den den deilige honningsødmen i ettersmaken som fungerer veldig godt til både salt kjøtt og søtlig rotmos. 

 

2. Se tips nr. 3 til ribbe. 

 

 

And med appelsinsaus og rødkålsalat

Andebryst med appelsinsaus og rødkålsalat

Oransjevin fra Georgia: Pheasant´s Tears Goruli Mtsvane 2019 (varenr: 12667501)
Pris: kr 290

Andebryst i appelsinsaus er noe av det aller beste jeg vet. I mange år har jeg lett etter den perfekte vinmatch – uten hell. Men i fjor fant jeg den! Svaret er oransjevin, og har du ikke prøvd det før er dette en gyllen anledning. Snakk om kombinasjon der mat og vin virkelig elsker hverandre. Kort forklart er oransjevin hvitvin laget som rødvin, altså med skallkontakt. På den måten får vinen tydelig struktur og et gjenkjennelig bittert snerp som gjør den ypperlig til mat. Denne smaker deilig av sitrus, epler, nøtter og honning. Gled deg!

 

 

Reinsdyrstek med portvinsaus og rotfruktgrateng

REINSDYRSTEK MED PORTVINSAUS OG ROTFRUKTGRATENG

Rødvin fra Rhône, Frankrike: Barou Saint-Joseph un Autre Monde (varenr: 12353001)
Pris: kr 259,90


Visste du at de franske rødvinene på syrah-druen fra Nord-Rhône er som skapt for vilt? Denne leskende syrah-favoritten smaker saftig av bjørnebær og krekling. Erketypisk syrah som sender tankene rett til fjell og vidde – denne vinen lukter faktisk vilt! En klassisk kombinasjon jeg tror du vil like. 

 

 

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Hvitvin fra Alsace, Frankrike: Marc Kreydenweiss Clos du Val d`Éléon 2018 (varenr: 5843001)
Pris: kr 308


Kalkun smaker ikke så mye i seg selv, men er det langtidsstekt og skikkelig saftig som her, er dette kjøttet en suveren budbringer for andre deilige smaker. I denne retten kommer den julete appelsinsmaken tydelig frem. Lett spicy, syrlig og sødmefull på en gang – denne retten trenger en vin med de samme egenskapene og jeg kan ikke tenke meg noe mer smakfult enn en pinot gris til dette. I Alsace lages noen av verdens beste hvitviner på pinot gris-druen. Denne er rik og raus med høy friskhet og en deilig moden gul fruktighet som matcher julekalkunen perfekt. 

 

 

Torsk med baconsmør og ertepurè

1. Champagne: Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Brut (varenummer: 11843001) 
Kr. 390

Champagne er det du trenger, det er tross alt jul. Ingen annen vin kan sette mer gullkant på tilværelsen, eller juletorsken, enn en vellaget champagne. Vil du være litt ekstravagant velger du en «blanc de blancs» (laget kun på grønne druer), da får du ekstra eleganse og friskhet med på kjøpet. Denne champagnen vibrerer av syrlige sitrustoner og smak av salt sjø og sender både deg og juletorsken rett til himmels. 

 

2. Rødvin fra Frankrike: Louis Jadot Beaujolais Villages 2020 (varenr. 4813301)
Pris: kr 170
 
Torsk er et godt eksempel på en fisk som trives sammen med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin: For at kombinasjonen skal bli vellykket, bør ikke vinen være fyldigere eller kraftigere enn maten, da vil den overkjøre det sarte torskekjøttet. (En alt for kraftig hvitvin vil kunne gjøre det samme.) Cluet er altså å finne en vin som spiller på lag med torsken. Denne leskende rødvinen på gamay-druen er både lett og saftig, mild og snill og matcher retten ypperlig! 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

Sjekk også ut Saras vintips til alle menyene som er blitt publisert på bloggen i år. Her er det mange gode vintips til også forretter og desserter.

 

GOD JUL!

 

Oppdatert desember 2022: Noen av vinene er dessverre utsolgt. Spør gjerne på Vinmonopolet om hvilke viner som kan passe til det du skal servere. 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste