Å lage et lite festmåltid er ikke noen sak når du benytter gode råvarer. Reinsdyrkjøtt er en fantastisk råvare, og benytter du steketermometer, har du full kontroll på kjernetemperaturen og er nærmest garantert et saftig, mørt og smakfullt resultat. Tilbehøret serveres i en og samme form, nemlig en smakfull rotfruktgrateng. Det hele toppes av eple- og portvinsaus med deilige, søte og møre småløk. Ypperlig søndagsmiddag eller gjestemat!

Oppskriften er hentet fra min nye kokebok Trine inviterer - og kan dobles eller tredobles alt etter hvor mange dere blir rundt bordet.

Ingredienser

REINSDYRSTEK

800 g reinsdyrstek (surret)
salt og pepper
nøytral olje
1 ss smør
1 hvitløksbåt , knust
frisk timian

ROTFRUKTGRATENG

200 g poteter , i skiver
150 g søtpotet , i skiver
150 g sellerirot , i skiver
100 g gulrøtter , i skiver
100 g kålrot , i skiver
25-50 g smør , i tynne skiver
100 g ost , revet
frisk timian , hakket
1-2 dl kremfløte

EPLE- OG PORTVINSAUS

4 1/2 dl eplejuice
2-3 ss portvin
1-2 ss konsentrert viltfond , smak til)
1-2 ss balsamicoeddik (vellagret type), smak til
1 ss sukker , smak til
150 g småløk
1-2 ss smør , i terninger

SLIK GJØR DU

ROTFRUKTGRATENG

Skrell og skyll alle grønnsakene til rotfruktgratengen, og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Det er vanskelig å angi mengden av de ulike grønnsakene eksakt, så her må du se an magemålet til middagsgjestene. Smør en ildfast form (ca. 17 x 25 cm) med olje og legg grønnsakene lagvis. Fordel litt ost og smør mellom lagene (omtrent to lag av hver), og krydre med salt, pepper og frisk timian. Hell over fløten og avslutt med et lag med ost. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 45 minutter-1 time, til grønnsakene er møre og fine. La gratengen hvile i ca. 10 minutter før servering.

REINSDYRSTEK MED PORTVINSAUS OG ROTFRUKTGRATENG

REINSDYRSTEK

La gjerne reinsdyrsteken ligge i romtemperatur en times tid før du skal begynne å tilberede det. Gni kjøttet inn med salt og pepper, og surr med bomullshyssing hvis den ikke allerede har en strømpe på seg. Ha litt nøytral olje i stekepannen og stek steken på middels varme på alle sider. Ha litt smør, et knust hvitløksfedd og frisk timian i stekepannen mot slutten av steketiden, og øs det smeltede smøret over steken. Legg steken i en liten ildfast form og hell stekesjyen over. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av steken. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på 62-65 grader. Steketiden vil variere etter hvor stor steken din er, hvor lange du har brunet den og hvilken steketemperatur du velger. (Ved steking på 125 grader tar det ca. 2 timer å steke en reinsdyrstek på ca. 1,6 kg.) Hvor høy kjernetemperatur en ønsker er en smakssak. La kjøttet hvile i ca. 20 minutter før du fjerner bomullstråden/strømpen og skjærer det opp i skiver.

EPLE- OG PORTVINSAUS

Mens kjøttet koser seg i ovnen lager du sausen. Ha eplejuice, portvin, (konsentrert) viltfond og balsamicoeddik i en vid gryte og kok opp. Fjern skallet på løken (se tips nedenfor) og ha løken i gryta. La sausen reduseres til omtrent halvparten. Det tar ca. 20 minutter. Rett før servering fisker du opp småløken, og rører inn smøret. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker!

ANRETNING

Server reinsdyrsteken sammen med rotfruktgratengen og løken, og drypp den deilige portvinssausen over kjøttet. Pynt gjerne med litt frisk timian, og nyt retten – gjerne med en god rødvin i glasset.

REINSDYRSTEK MED PORTVINSAUS OG ROTFRUKTGRATENG

TIPS

  • Dersom du bare har en stekeovn til rådighet kan du steke gratengen nesten ferdig (40-45 minutter) og kle den med aluminiumsfolie. Stek deretter reinsdyrsteken ferdig, og sett gratengen tilbake i ovnen (200 grader) mens kjøttet hviler.
  • Det kan ofte være vanskelig å fjerne skallet på småløk. Kok opp en kasserolle med vann, ha løken oppi og la den trekke i omtrent ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet.

VINTIPS

VELBEKOMME! 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, denne har jeg laget en gang før og syntes den var så god at den er satt på menyen i romjula 🙂 Rotfruktgratengen har jeg dessuten laget som tilbehør flere ganger til andre typer kjøtt også. Jeg bare lurte på hva slags ost du bruker i gratengen? Sist brukte jeg Jarlsberg, men tror jeg har brukt parmesan tidligere og syntes kanskje resultatet ble hakket bedre da.

  2. Hei! Går det bra å lage rotgrønnsakene nesten ferdig kvelden før, for så å steke ferdig like før servering, mens kjøttet hviler?
    Mvh Bente

  3. Skuffa over at det ikke går ann å endre fra f.eks 4 til 6 personer i oppskriftene dine. Veldig mye godt her, men unødvendig vanskelig sammenlignet med konkurrenter

  4. Har testet sausen og syntes den ble veldig søt. Eplejuice har mye sødme i seg, i tillegg skal man tilsette sukker. Tenkte sausen passet til ryper, da både ryper og reinsdyr har mye viltsmak, men dette ble for søtt etter min smak. Er litt lei av fløtesaus til ryper, derfor morsomt å teste ut andre smaker.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste