Hjemme hos oss serveres riskrem til dessert på julaften. Det er en tradisjon vi har hatt etter at jeg møtte min kjære. Vi skal nå feire vår 12. jul sammen. Tidligere var jeg ikke så glad i riskrem, ikke før jeg begynte å lage den selv - med ekte vaniljestang (eller ekte vaniljesukker), og med en deilig, hjemmelaget bærsaus til. Jeg har de siste årene laget ulike varianter, og her er årets variant, hvor mange deilige krydderier får koke sammen med risengrynsgrøten.

Ingredienser

RISKREM

4 dl vann
2 dl grøtris
1 liter helmelk
salt (smak til)
3 dl kremfløte , stivpisket
1 ss sukker (smak til)

JORDBÆRSAUS

1 dl vann
100 g sukker (smak til)
1 vaniljestang
400 g jordbær , gjerne frosne
1/2 sitron , saften

SLIK GJØR DU

Riskrem med jordbærsaus

Lag grøten etter anvisningen på pakken (se også tips om tilsetning av krydder nedenfor). Bruk en tykkbunnet kjele og rør godt slik at det ikke brenner seg i bunnen. La grøten avkjøles helt. Grøten kan gjerne lages dagen før.

Lag jordbærsaus ved å koke opp vann og sukker til sukkerlake. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken. Tilsett jordbærene og la blandingen stå og trekke litt (til bærene er opptinte hvis du benytter frosne bær). Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor eller med stavmikser, til du får en jevn saus. Smak til med presset sitronsaft, og eventuelt litt siktet melis dersom du synes sausen trenger mere sødme. Jordbærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap, og kan eventuelt fryses.

Stivpisk kremfløten sammen med sukkeret. Har du ikke benyttet vaniljestang ved koking av grøten kan du eventuelt også smake til med litt ekte vaniljesukker (ca. 1 ts). Vend forsiktig sammen kremen og grøten med en slikkepott. Server riskremen sammen med jordbærsausen. Tilsett eventuelt noen hakkede mandler eller pistasjkjerner, dersom du ønsker litt “krønsj”. Riskrem bør fortrinnsvis serveres relativt nylaget (samme dag), men eventuelle rester er holdbare i kjøleskapet i 1-3 dager.

Riskrem med jordbærsaus

TIPS

 • Vil du ha en litt mer “julete” smak på riskremen kan du gjerne tilsette 1 vaniljestang, 1-2 kanelstenger og 1-2 kardemommekapsler i grøten mens du koker den. Stenger og kapsler fjernes etter at grøten er ferdigkokt.
 • Ønsker du en litt mer syrlig riskrem kan du eventuelt erstatte halvparten av fløten med stivpisket créme fraîche, se her.
 • Jordbærsausen kan eventuelt erstattes med bringebærsaus.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. I Danmark spise vi næsten alle sammen risalamande til dessert juleaften – som er meget tæt på din riskrem. Men med mandelstykker i.
  Samtidig er der en hel mandel i, og den som finder den, får en gave 🙂

 2. Hei

  Jeg bruker litt revet ekte marsipan oppi, det gir en god smak og skivede mandler på toppen.
  I den røde sausen bruker jeg kirsebær.

 3. Den absolutt beste sausen får du ved å kjøpe en helt vanlig solbærsirup i butikken, f.eks Lerum sin. Avkjøl før bruk.

  1. Haha, dette er absolutt ikke sant. Den saft sausen er selvfølgelig god, men kan ikke sammenliknes med den hjemmelagde versjonen med bær.

 4. Hei.

  Bruker su en vaniljestang i grøten og en i sausen? Skal stangen være i kjelen imens du koker grøten?

  Og så lurer jeg på om jeg kan bruke jodbærsyltetøy som ligge ei frysen, til å lage jordbærsausen?
  Hvordan evt?

  Med ønske om en god jul, Kaya 🙂

 5. Hei! Nå har jeg akkurat laget jordbærsausen din og den er altså helt nydelig god. Blir super dessert denne julekvelden også. Tusen takk for nok en oppskrift! God jul og godt nytt år til deg og dine 🙂

  Linda Karoline

  1. Jeg har også vært i ganske mange butikker nå uten å finne hele kardemommekapsler. Lurte på om det kan gå greit med et bitte lite dryss med malt kardemomme istedenfor

 6. Jeg har rørte jordbær i fryseren, må disse kokes eller er det ok å bruke som de er?
  Et annet spørsmål,- kan man bruke ekte vaniljepulver i stedet for vaniljestang? Evt. Hvor mye av det?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste