I går tok jeg en liten rydderunde i kjøleskapet og laget en restepai av påleggs-, oste-, fløte- og grønnsaksrester som var til overs etter julens festeligheter. Det ble riktig så godt! Kanskje noe å tenke på i helgen?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PAIBUNNEN

150 g smør
200 g hvetemel
2-3 ss vann
paiform 24-26 cm i diameter

PAIFYLLET

200-300 g kjøttrester (skinke, kalkun/kylling, bacon, spekeskinke el.), i biter
3 løk (gjerne en blanding av rødløk og gul løk), i tynne båter
2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
cherrytomater , paprika, squash eller lignende, i biter
100-150 g osterester (feks brie, chevre, blåmuggost, Jarlsberg el), i biter
4 egg , sammenvispet
3 dl fløte/creme fraiche/rømme/melk
salt og pepper
friske krydderurter , finhakket (for eksempel persille, gressløk eller basilikum)

SLIK GJØR DU

Restepai

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smør, og tilsett vann til du får en jevn konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig til at den er godt blandet. Form deigen til en pølse som er 24-26 cm lang, pakk den inn i plast og la den ligge kaldt i minst en time, men gjerne enda lengre. Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform, 24-26 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på 200 grader i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Finn frem kjøtt- og grønnsaksrester du vil benytte. Her kan du benytte det meste som passer sammen. Kjøttet bør imidlertid være varmebehandlet på forhånd, dvs at dersom du skal benytte kalkun eller kylling må dette være stekt fra før, og evt bacon bør også få en liten runde i stekepannen først. Jeg benyttet kalkunrester, spekeskinke og litt røkt skinke. Du kan selvsagt også benytte mer grønnsaker og mindre kjøtt, eller kun benytte grønnsaker og ost.

Restepai

Finn frem fløteskvetter, rømmeklatter og annet som er til overs og mål opp. Jeg benyttet ca. 1 dl kremfløte, 1/2 dl creme fraiche og 1 1/2 dl melk.

La løk, grønnsaker og hvitløk surre i litt smør, til løken blir blank og myk. Fordel kjøttester, grønnsaker og osterester i paiskallet. Visp sammen egg, væske, salt, pepper og friske krydderurter, og hell over. Stikk gjerne noen halve cherrytomater nedi paien. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til paifyllet har stivnet.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød som tilbehør.

Enjoy!

Skriv ut
    1. Jeg prøvde med pinnekjøtt, det var ingen stor suksess… Men sikkert godt med juleskinke el.l.

  1. Til Unn Iren: Du kan helt fint bruke ribberester, del smått opp og brun de godt først. 🙂

  2. Er det bare min mobil eller mobilutgaven av denne siden? Jeg får aldri søkt på oppskrifter, fordi tastaturet på mobilen blir borte etter et sekund… Opplever det kun her på trinesmatblogg og kun m mobilutgaven..

    1. Det fungerer fint på ipad, mac og iphone, men jeg har fått tilbakemelding fra et par andre at den ikke fungerer så bra på andre enheter. Jeg venter på at noen skal se på dette for meg, og håper det ordner seg raskt.

  3. Kjempegod pai, tusen takk for denne og alle de andre gode oppskriftene dine.
    Du har faktisk betydd mye for inspirasjon og evne til middagslaging her i huset. 🙂

  4. Hei Trine!
    Tusen takk for super blogg. Her er det virkelig mange skatter. Jeg har to spørsmål til deg:
    1) Har du en god oppskrift på kjøttpai (karbonadedeig??) ? Jeg forsøker å gjenskape min gamle tantes kjøttpai som vi fikk som barn, men får ikke helt til smaken. 🙂

    2) Hvordan lager du boeuf bourgognion? Vil du bruke en bestemt type vin (burgunder?) ?

    Tusen takk!
    Ser frem til hva du finner på neste gang. 🙂
    Mange hilsener
    EC

  5. Kan man lage denne og ha i fryseren til en hektisk dag? Bør man da fryse før eller etter steking evt?

    Har så mye rester av alle ingrediensene her at jeg kunne laget 5-6 slike paier

  6. Hei! Har du forslag til en dressing eller dipp til paier generelt. Selv bruker jeg aioli eller lager en rømmedressing med hvitløk og urter. Har du noen tips?

  7. Takk for oppskriften. Setter pris på at du gir flere alternativ av oster, kjøtt og flytende. Det gjør det lettere å forstå «hovedpoenget» med oppskriften, for så å kunne eksperimentere videre selv.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste