Den tradisjonelle ostekaken har som regel havrekjeks i en eller annen form i bunnen, men har du forsøkt å erstatte den med sjokoladekjeks? Det blir en utrolig god match til ostekremen, som her er smaksatt med lime og limeskall. Resultatet er en frisk, god og mektig ostekake, som for eksempel er ypperlig å servere til dessert dersom dere er mange til bords. Finn frem:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Sjokoladebunn

250 g sjokoladekjeks (ca.)
100 g usaltet smør , smeltet

Ostekrem

800 g kremost
150 g sukker
3 egg
4-6 lime , saft og skall(smak til)
mørk sjokolade litt, til pynt
friske bringebær (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha kjeksen i en plastpose og bank på den med en kjevle, baksiden av en panne eller lignende, til du får ganske så små kjekssmuler (eventuelt knus kjeksene i en foodprosessor med kniver). Ønsker du å lage kjeksene fra bunnen av kan du benytte denne oppskriften på oreokjeks (uten fyll) eller du kan benytte bortekjøpte oreokjeks/dots (fjern gjerne det hvite fyllet). Ha kjekssmulene i en bolle, tilsett det smeltede smøret og rør godt sammen.

Fordel kjekssmulene i en springform (20-24 cm i diameter, jeg brukte 24 cm) og press dem jevnt ned i bunnen av formen med baksiden av en skje eller lignende. Sett formen i kjøleskapet mens du forbereder ostefyllet.

Vask limen, tørk dem med litt kjøkkenpapir og riv skallet (kun det grønne) på 4-5 av fruktene. Rull gjerne limen litt på kjøkkenbenken mens du presser lett med håndbaken, før du deler dem i to og presser ut saften (dette gjelder alle 6).

Ha kremosten i en bolle (ja det er mye ost!) og kjør den glatt med en kjøkkenmaskin. Tilsett sukkeret og rør litt til. Ha i ett egg av gangen og rør godt mellom hvert egg. Tilsett limesaften og limeskallet (smak til og tilsett gjerne mer limeskall om du foretrekker det). Hell ostemassen over sjokoladebunnen.

Sett kakeformen på et stykke aluminiumsfolie og kle bunnen (skal altså ikke legges over kaken som et «lokk») og sett kaken i vannbad i et stekebrett med høye kanter. Stekes ved 160 grader i 40-50 minutter, eller til ostekaken er ferdig. Ostekaken er ferdig når den er fast i kantene, men fortsatt er litt skjelven i midten. La kaken hvile i formen noen minutterfør du forsiktig løfter den ut av vannbadet og lar den avkjøles helt på en bakerist eller lignende. Sett den avkjølte kaken i kjøleskapet og la den hvile i noen timer før servering, men gjerne over natten.

Fjern springformen og sett kaken på et kakefat. Riv litt mørk sjokolade og limeskall over og server, gjerne med friske bær til.

Enjoy!

Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Hummingbird Bakerys kokebok «Kakedager«.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmmm..den såg jammen god ut:) Spørst om jeg har en god nok unnskyldning til å lage kake i helga?!:)
  Hva slags sjokoladekjeks har du brukt?

 2. Jeg er svak for sjokolade og ostekake!
  Snart har jeg bursdag og da skal jeg jommen lage denne! 🙂
  Du har en fantastisk inspirerende blogg som jeg i det siste ofte er innom.
  Nå er det ikke lenge til jul og da skal det bakes med oppskrifter herifra!!!

  Ha en fin søndagskveld.

 3. Hei.

  Denne ser veldig god så tenkte å lage denne i helga.
  Går det greit å bruke Philidelphia light i? Blir jo ganske mye kcal ellers så.
  Og hvordan er holdbarheten på den? 🙂

  1. Jeg har aldri laget ostekake med «lettost» og kan derfor ikke uttale meg. Jeg er imidlertid litt usikker på om det er så lurt. Visst er det mange kalorier i en ostekake, men dette er mektige saker og du orker derfor bare ett stykke, om det skulle være noen trøst.

   Jeg serverte denne kaken i et selskap med mange gjester og kaken forsvant samme kveld, og jeg kan derfor ikke uttale meg konkret om holdbarheten. Jeg vil imidlertid anta at den holder seg 2-3 dager i kjøleskapet.

 4. Hei! Denne ser jammen god ut. Men det er én setning med instruksjon jeg ikke forstår helt:

  «Sett kakeformen på et stykke aluminiumsfolie og kle bunnen (skal altså ikke legges over kaken som et “lokk”) og sett kaken i vannbad i et stekebrett med høye kanter. »

  Er det ikke allerede bakepapir og kjeksbunn i kakeformen? Hvorfor og hvor kommer aluminiumen inn? Hva betyr det å «kle» bunnen? Og med hva? Limeostemassen? Hva skal ikke legges over kaken som et lokk?

  1. I og med at kaken skal stekes i vannbad kan det være lurt å kle formen utenpå (på undersiden) med litt aluminiumsfolie, slik at du ikke risikerer at det «lekker ut» ostekake… Folien skal med andre ord ikke legges over formen.

 5. Hei Trine! Kaken ble for syrlig med 6 lime, jeg tror kanskje 3-4 hadde vært nok? Alle rundt bordet hos meg syntes den ble vel «frisk» 🙂
  Ellers tusen takk for masse fine oppskrifter og inspirasjon til å prøve noe nytt!

  1. Så dumt at det ble litt for syrlig. Når man tilsetter limen er det viktig å smake seg frem, som det også står i oppskriften, fordi noen lime inneholder mer juice enn andre. Lykke til neste gang! 🙂

 6. Fantastisk kake, Trine! Denne var storsuksess her hos oss i helga, det er første gong eg baker ostekake i vannbad. Vi synes den var perfekt syrlig, brukte 6 ganske store lime (skall og saft), men så er vi glad i syrlege dessertar. Kaka var endå betre i dag enn i går – og no er den straks oppspist. Neste gong skal eg prøve med heimelaga sjokoladekjeks som bunn, brukte oreo i går. Takk nok ein gong for flotte oppskrifter og inspirasjon.

 7. Har laget mange av oppskriftene dine nå, å alle er suverene, elsker forresten gulrotkake à la R.o.o.m, <3 fantastisk god. Bollene ble godt tatt imot av ungene og alle andre i selskapet huset å hvertfall når jeg laget dem som skolebrød =) I morgen skal jeg lage denne til barselgruppa så håper ingen av dem leser her inne til det =) Ha en riktig god kveld videre =)

 8. Hei Trine.

  Takk for at du lager denne fine bloggen. Jeg har funnet masse inspirasjon her.

  Denne oppskrifta var kjempegod. Passe syrlig. Jeg brukte dots brownie kjeks med brunt sjokoladefyll. Knuste hele kjeksen, og bunnen ble kjempegod. (Tips slik at man slipper å skrape ut noe).

  Jeg laget også noen små desserter av denne kaka i små hvite dessert ildfastformer. Pent å dekke på til gjester 🙂

 9. Hei! Lagde denne kaka for en stund siden og den var UTROLIG god!!!! Jeg lagde den med 4 lime, da jeg viste at ikke alle likte mye lime. Men synes det ble helt perfekt. Anbefaler denne kaka!

 10. Hei, Trine. Denne kaka er helt nydelig på smak. Men jeg lurer på hva som er hensikten med å steke den i vannbad? Kan den stekes uten vannbad?

  Det virker som det har kommet litt vann inn i formen, selv om jeg pakket folie rundt.

  1. Jeg hadde samme problem med min kake. Kom vann inn i kjeksbunnen slik at den ble helt bløt. Utrolig kjedelig. Dekket hele bunnen og opp etter kantene med aluminiumsfolie så skjønner ikke hva som gikk galt. Går det an å steke den uten vannbad?

 11. Denne kaken er blitt en favoritt hos oss!! Kan du gi meg et tips om hvordan du får fjernet bunnen av sprinformen når den skal over på et kakefat??

 12. Kjempegod kake!!! Men fulgte tipsene som sa litt mindre lime. Brukte 4 saftige lime, og det føltes helt perfekt. 😀

 13. ble fuktig bunn her også ? kansje man ikke skal bruke bakepappir ?
  men jeg tok også kun bort det hvite fra kjeksen på halvparten av kjeksene så tror kansje fuktigheten kom innenfra og ikke fra vannet på utsiden ?

  hvorfor skal den i vannbad ? hva skjer om jeg ikke bruker vannbad?

 14. Ser ut som ei nydelig kake. Hadde vært kjekt med flere eksempler på sjokoladekjeks. Kan jeg bruke en paiform og sette denne i vannbad?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste